Andrej Žakelj, ki se je v Ligi ABA izkazal že na klopi Primorske, ta je kljub finančnim težavam pod njegovo taktirko igrala zelo dobro in celo osvojila slovenski pokal, se je zdaj odlično znašel v Podgorici. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Andrej Žakelj, ki se je v Ligi ABA izkazal že na klopi Primorske, ta je kljub finančnim težavam pod njegovo taktirko igrala zelo dobro in celo osvojila slovenski pokal, se je zdaj odlično znašel v Podgorici. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

V intervjuju za MMC je 44-letni Postojnčan spregovoril o turnirju, ki ga je gostila Podgorica, in pričakovanjih pred sezono. V Črni gori se je imenitno znašel. Lani je Studentski centar zaigral v končnici in pošteno v četrtfinalu namučil Partizana, ki je pozneje postal prvak regionalnega tekmovanja. Zdaj mu je v petih mesecih uspelo vrsti slovitega Željka Obradovića odvzeti še en skalp. Tokrat je bilo v finalu superpokala 83:81.

Že predtem je Žakljeva zasedba na turnirju, na katerem je z zadnjim mestom in tremi porazi zelo razočarala Cedevita Olimpija, na kolena spravila Budućnost, ki proti črnogorskim tekmecem redko izgublja, in FMP, ki ima letos velike načrte. O teh slovenski strokovnjak ne želi veliko govoriti. Zaveza kluba ostaja ustvarjanje in uveljavljanje mladih košarkarjev.


Sorodna novica Žakelj ukanil Obradovića za zgodovinsko lovoriko Studentskega centra

Je bilo slavje po tem velikem uspehu za vaš klub veliko?
Seveda je bilo veliko, saj je bil uspeh za večino popolnoma nepričakovan, tako da je potem še bolj sladko. Smo lepo proslavili, kajti je le prva taka lovorika za klub. Še posebej tako velika in proti tako velikemu nasprotniku. Tudi igralci so si zaslužili, da se malce sprostijo in poveselijo, ampak zdaj se stvari že umirjajo, glave pa smo usmerili na zame pomembnejše ligaško tekmovanje v Ligi ABA.

Na turnirju ste pokazali zelo dobro igro. Obramba je bila vrhunska, saj vam je na primer Budućnost dala le dobrih 60 točk. Verjetno ste zadovoljni z ravnjo igre, še posebej v tej fazi, ko se ekipe še uigravajo?
Mislim, da je že tekma proti FMP-ju pokazala, da dobro delamo. Tudi FMP je sestavil ekipo za Ligo prvakov. Vse tri tekme smo igrali proti močnim nasprotnikom in na zelo visoki ravni. Kar zadeva obrambo, mislim, da imamo letos malce drugačno ekipo kot prejšnjo sezono in lahko igramo boljšo obrambo. Tudi na tak način smo izbirali, ko smo delali selekcijo igralcev, da damo temu segmentu več poudarka. Zagotovo igramo lahko boljšo obrambo kot lani. Omejiti Budućnost na tako malo točk in konec koncev tudi Partizana, ki ima res neverjetno močen kader, ni mala stvar. Vsekakor zelo dobrodošli zmagi za vse skupaj, ampak, kot pravim, liga se še ni začela. Treba je hitro umiriti žogo in glave ter se takoj osredotočiti na naslednje tekme.

V finalu ste premagali Partizana, ki je prvak v Ligi ABA, letos pa meri na zaključni turnir Evrolige. Koliko vam pomeni tudi osebno uspeh v trenerskem obračunu z velikim Željkom Obradovićem, ki ne izgublja veliko finalov?
Zadnji dve leti oziroma že tretjo sezono, odkar smo v isti ligi, imamo z Željkom odličen odnos. Mislim, da res spoštuje naše delo. Več ali manj to vedno omeni pred tekmami in po tekmah. Vedno tudi korektno čestita. Zdaj je to naš drugi skalp Partizana. V Črni gori pravijo, da tega z izjemo Crvene zvezde v Ligi ABA praktično nima nobena ekipa. Take stvari seveda godijo, sploh mlademu klubu, kot smo mi, v katerem priložnost dobivajo mladi igralci. Tudi v finalu so jo. Vsekakor so take zmage dobrodošle za klub in tudi zame kot trenerja. Neka pohvala, da dobro delamo. Sploh proti taki ekipi in s tako širokim ter kakovostnim kadrom. Pripraviti se na take težke tekme, na to intenzivnost in kakovost, ni lahko, ampak mislim, da smo sestavili ekipo, ki ima značaj, in samo upam, da nadaljujemo v podobnem ritmu.

Kenan Kamenjaš, reprezentant BiH, je bil MVP superpokala. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Kenan Kamenjaš, reprezentant BiH, je bil MVP superpokala. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Kako pa gledajo na zmago nad Budućnostjo, ki ima primat v Črni gori?
Mislim, da smo v zadnjih dveh sezonah pokazali, da če smo na ravni, ki jo zahtevam, lahko igramo proti vsakomur. Več ali manj je to energija in neka želja, kar mislim, da je še pomembneje od kakovosti. Tako tudi igramo. Ne delamo nobene evforije po teh zmagah. Lepo je, predvsem zaradi igralcev in tudi kluba. Igralci veljajo za manj kakovostne, kot jih ima Budućnost, klub je manjši, kot je Budućnost, ampak ti igralci in vsi mi v klubu dokazujemo, da se da tudi z manjšim proračunom in trdim delom nekaj narediti. Vsekakor je za igralce neka pohvala, mogoče pa jim tudi, kot že nekaterim do zdaj, to odpira vrata v boljše klube. Morda tudi v Budućnost.

Ko je klub prišel v Ligo ABA, je bil osnovni cilj obstanek. Lani ste naredili korak naprej in prišli v končnico, zdaj še ta lovorika … Razmišljate v klubu tudi v kakšnih višjih oziroma konkretnejših ciljih?
Iskreno, niti ne veliko. Ti dve sezoni, odkar sem tu, sta bili rezultatsko nad pričakovanji. Letos je odšlo pet igralcev, ki so bili nosilci. Tega ni lahko nadomestiti. Pripeljali smo Kapusto in Dawkinsa, iz Budućnosti se je vrnil Kamenjša, dodali pa smo tudi nekatere mlade. Nehvaležno je tako govoriti o ciljih. Kot trener od igralcev normalno zahtevam veliko. Želim, da razmišljajo samo o treningu in napredku. Mislim, da na tak način pridejo rezultati, kakršni so do zdaj. Da je to končnica ali kaj drugega, ne razmišljamo dosti. Še vedno je prednostna naloga dati nekim mladim igralcem priložnost. Letos imamo v ekipi kadeta (David Mirković, op. a.), ki je celo začel v superpokalnem finalu. To je neki primarni cilj in ostaja vizija kluba.

Glede na presežke, ki vam uspevajo na klopi, imate zagotovo veliko podporo v klubu. Koliko pa je interesa po teh uspehih od drugje?
Odlično se počutim v Podgorici in v klubu. Zaradi tega sem letos tudi podaljšal pogodbo. Z upravo in predsednikom odlično sodelujemo. Na neki način so seveda zahtevni, ampak zelo korektni. Vemo, da v teh prostorih ni lahko delati. Mislim, da sem v teh dveh letih pokazal, da lahko računajo name. Vidijo, da igralci in klub napredujejo v pravi smeri, tako da je neko zaupanje z obeh strani. Zdaj, kar zadeva ponudbe drugih klubov, pa mislim, da nima niti smisla govoriti. Sem fokusiran na delo v tem klubu. Vsekakor prija, če je kakšen klic ali obstaja zanimanje, ampak, kot sem rekel, niti ne želim preveč iti v to, ker potem gre glava hitro v napačno smer. Hočem, da je koncentracija popolna, kot je zdaj.

Hrvaški organizator igre Borna Kapusta je bil mož odločitve v finalu. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Hrvaški organizator igre Borna Kapusta je bil mož odločitve v finalu. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Na superpokalu se je izkazal Aubrey Dawkins. V zadnjih dveh letih ste zadeli s praktično vsemi tujci, primera sta Vinales in Magee. Koliko imate avtonomije pri sestavi ekipe?
Mislim, da smo tretjo sezono načeloma zadeli z igralci. To je velika redkost, da zadeneš praktično z vsemi v takem obdobju. Z ekipo v klubu delamo dober skavting pri sestavi ekipe. Sam spremljam ogromno tekem in lig. Tako že zdaj gledam potencialne igralce za mogočo prihodnjo sezono. Podrobno spremljam košarko in igralce, ki bi bili ustrezen profil za našo ekipo. Vsak profil ni primeren. Delamo v smeri, da pripeljemo igralce, ki imajo značaj, so pozitivni in ekipni košarkarji, ne toliko individualci. Za zdaj nam to uspeva. Načeloma imam popolno svobodo pri sestavljanju ekipe. S pomočniki in direktorjem kluba odlično sodelujemo, kar se tudi odraža v teh igralcih, ki smo jih do zdaj pripeljali.

Borna Kapusta, ki je zdaj vaša podaljšana roka na parketu, je zadel odločilno trojko v finalu. Za sabo ima dobro sezono pri Ciboni. Je on igralec, ki je bil do zdaj konkretno spregledan?
Namenoma sem iskal profil takega igralca na tem položaju, saj imamo na visokih položajih Kamenjaša, Ivišića in nekatere mlade, za katere mislim, da potrebujejo neko pomoč v dobrem organizatorju igre, ki ne igra zase, ampak za ekipo. Na ta način naredi druge boljše. Takega igralca potrebujejo ti naši mladi košarkarji. Vesel sem, da smo ga pripeljali. Po mojem mnenju kljub tej trojki in dejstvu, da je odigral dober finale, ni še v pravem ritmu, kajti zaradi reprezentance je bil odsoten tri tedne. Šele lovi formo, se pa vidi, da ima kakovost. Je zelo inteligenten igralec in mislim, da nam bo v veliko pomoč.

Dve leti ste bedeli nad razvojem zelo nadarjenih dvojčkov Ivišić. Zvonimir vas zdaj sicer zapušča. Kako velik potencial sta?
Ja, Zvonimir naj bi šel študirat v Kentucky. Trenutno je še pri nas in naš igralec, a le dokler ne uredi vseh stvari glede dovoljenj itd. Gre v NCAA. Zaradi tega smo tudi potegnili Mirkovića iz mladinskega pogona in na ta način mladega igralca zamenjali z mladim. Oba Ivišića imata vsekakor velik potencial. Zelo sta visoka in tehnično dobro podkovana. So pa vsi ti visoki igralci malce specifični. Mislim, da jih je treba malce dlje čakati kot na drugih položajih. Treba je veliko dela in potrpljenja. Nihajo. Mladi so in neizkušeni, a oba Ivišića imata za sabo že, čeprav sta še mlada, dve sezoni v Ligi ABA. Tomislav je v pretekli sezoni praktično vsako tekmo začel v prvi peterki. To ni kar tako za ta leta. Potencial je, ampak brez dela, pametnega vodenja in usmerjanja potencial ne pomeni nič.

Studentski centar bo Ligo ABA začel čez teden dni, ko bo gostoval v Splitu. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović
Studentski centar bo Ligo ABA začel čez teden dni, ko bo gostoval v Splitu. Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

V vlogi svetovalca je v klubu Duško Vujošević. Koliko ste odnesli od tega leta sodelovanja?
Ravno dan po tekmi sva sedela na kavi in analizirala superpokalni turnir. Pogovarjala sva se tudi o naslednjih tekmah. Vedno so njegove izkušnje in nasveti dobrodošli. Zelo odprt človek, ki ima ogromno idej in izkušenj. Zame kot trenerja, ki mora še veliko delati, je vse skupaj vsekakor dobrodošlo. Ni svetovalec le meni kot članskemu trenerju, ampak je vsem trenerjem tudi v mlajših kategorijah. Gleda treninge in svetuje. Včasih, kolikor mu dopušča čas, tudi individualno dela. Vsekakor neki pogled na košarko, ki je mogoče malo drugačen, kot ga imamo mi trenerji zdaj, ampak zelo veliko izkušenj. Rekel bom, da neke stvari zelo dobro predvideva, da se bodo zgodile po določenih stvareh. Dal je že vse to skozi. Večkrat.

Čez teden dni se začenja Liga ABA. Kašna je vaša napoved razmerja moči?
Mislim, da se vsako leto naredi večja razlika med spodnjim in zgornjim delom, kar zadeva kakovost, ki je posledica vložka. O Partizanu in Zvezdi nima smisla izgubljati besed. Proračuna, ki sta za Ligo ABA neverjetna, sta že dokaj dobra za Evroligo. Dve ekipi, ki izstopata. Mislim, da je Igokea močnejša, kot je bila. FMP bo prav tako močen. Po mojem mnenju bo, ko sanira poškodbe in se uigra, zelo nevarna Cedevita Olimpija. Tudi Budućnost je brez dvoma naredila dobro ekipo. Mislim, da vsi ti potrebujejo čas. Ekipe so nove in neuigrane. Spodnji del je bolj izenačen. Menim, da so razmerja podobna kot v prejšnji sezoni, s tem, da Igokea meri višje, preostali pa smo tam nekje, kot smo bili.