Ob Jaki Blažiču je dres Crvene zvezde nosil tudi Maik Zirbes. Foto: www.alesfevzer.com
Ob Jaki Blažiču je dres Crvene zvezde nosil tudi Maik Zirbes. Foto: www.alesfevzer.com

Po tritedenskem premoru zaradi pokalnih tekmovanj in reprezentančnih kvalifikacij je zdaj na vrsti zaključek rednega dela jadranskega tekmovanja. Od slovenske trojice so trenutno najvišje zmaji, ki so z 12 zmagami in sedmimi porazi četrti. Imajo enak izkupiček kot tretja Crvena zvezda in peti Mornar. Ob koncu sezone bo v takem primeru štel medsebojni izkupiček. Ljubljančani imajo slabšega od košarkarjev iz Bara, ki so jih dvakrat ugnali, boljšega pa od aktualnega prvaka, s katerim so se pomerili le v Stožicah, v nedeljo ob 21.00 pa jih čaka zahtevno delo, saj bodo gostovali prav v Beogradu pri rdeče-belih. "Crvena zvezda je zagotovo ena najboljših ekip v ligi. Nedeljska tekma je pomembna za obe moštvi, saj neposredno odloča o mestih, ki vodijo v končnico. Imamo svoje kakovosti in težave, enako pa velja tudi za naše tekmece. Skušali bomo izkoristiti našo kakovost in napraviti vse, da preprečimo Beograjčanom, da izkoristijo kakovost njihovih igralcev. V Beograd se odpravljamo samozavestno, zavedamo pa se, da bo odločala naša igra v obrambi. Dali bomo vse od sebe, da se vrnemo z novima dvema točkama," je povedal trener Olimpije Jurica Golemac.

Tekmi Cedevite Olimpije do konca Lige ABA

Cedevita Olimpija – Budućnost (9. 3.)
Krka – Cedevita Olimpija (14. 3.)

Trenerska menjava za zdaj še ni imela želenega učinka. V Ligi ABA so sicer Ljubljančani prekinili niz porazov, so pa razočarali v pokalu, kjer jih je ugnala Primorska. Med tednom so ostali še brez izkušenega Marka Simonovića. Nekdanji kapetan Crvene zvezde je odšel na posojo v Malago. Na gostovanju se največ pričakuje od še enega nekdanjega ljubljenca Delij, Jake Blažiča, ki je v vrhunski formi in od decembra dalje ves čas najboljši zmaj: "Nedeljska tekma je zelo pomembna za obe ekipi, saj tako mi kot tudi košarkarji Crvene zvezde še naprej lovimo zadnji vlak, ki pelje v končnico. Pričakujemo izredno zahtevno gostovanje. Beograjčani bodo imeli zagotovo bučno podporo s tribun, saj se zavedajo, kaj jim zmaga prinaša. V Beograd se gremo borit za vsak centimeter parketa, napravili pa bomo vse, da se v Ljubljano vrnemo z zmago."

Koper Primorska se v nadaljevanje sezone podaja na krilih pokalne lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Koper Primorska se v nadaljevanje sezone podaja na krilih pokalne lovorike. Foto: www.alesfevzer.com

Možnosti za preboj med prve štiri ohranja tudi Primorska, ki je z zmago manj šesta. Tigri so boljši v medsebojnem razmerju z Mornarjem, a slabši z Olimpijo in Zvezdo. Kljub temu njihove možnosti niso tako majhne, saj imajo v zadnjih treh krogih kar ugoden razpored. Najprej v nedeljo ob 20.00 gostijo Cibono, tekma pa bo zaradi širjenja novega koronavirusa preventivno odigrana za zaprtimi vrati. "Po premoru se vračamo v tekmovalni ritem. Še sam ne vem, v kakšnem stanju smo, saj smo imeli manjše težave s treniranjem. Vendar je situacija za vse ista. Čaka nas zahteven in kakovosten tekmec, ki ima izkušeno ekipo z dvanajstimi igralci, ki so na voljo za igro. Tekma v nedeljo bo za nas dober preizkus, in čeprav bo tekma zaprta za javnost, bomo čutili podporo naših navijačev,“ je pred tekmo razmišljal koprski trener Andrej Žakelj.

Tekmi Kopra Primorske do konca Lige ABA

Zadar – Koper Primorska (8. 3.)
Koper Primorska – Igokea (13. 3.)

Štirje tigri so bili odsotni zaradi reprezentančnih kvalifikacij, tako koprska ekipa ni mogla normalno trenirati. Čeprav so decembra spremenili ekipo, ko so odšli nosilci igre, pa vseeno Koprčani še naprej igrajo izvrstno. Z nepopustljivostjo so navdušili tudi v pokalu, ki so ga ubranili, kljub vsem težavam pa torej ostajajo v igri za končnico Lige ABA, kar je še posebej neverjetno. "Tekma je na sporedu po malo daljšem premoru. Vsi vemo, kakšna ekipa je Cibona, in vemo, da so v težki situaciji, zato bodo naredili vse za zmago in obstanek v ligi. Medtem mi vstopimo v vsako tekmo, kot da ni naslednje. Nekaj igralcev je igralo za reprezentance, zato so se treningom priključili malo pozneje. Ampak ni pomembno, mi gremo po zmago,“ je dodal Marko Luković, ki je ekipo okrepil med sezono, izkazal pa se je za odlično pridobitev.

Zadnji dve tekmi je Krka odigrala proti Olimpiji in klonila tako v polfinalu pokala kot v sredo v 1. krogu Lige za prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Zadnji dve tekmi je Krka odigrala proti Olimpiji in klonila tako v polfinalu pokala kot v sredo v 1. krogu Lige za prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

V soboto ob 18.00 srečanje 20. kroga čaka Krko, ki je v drugačnem položaju od preostalih dveh slovenskih predstavnikov. Novomeščani si namreč še vedno niso zagotovili obstanka med elito Jadrana. Trenutno so deseti s šestimi zmagami in 13 porazi. Medtem ko imajo boljši medsebojni izid z Zadrom, ki je s štirimi zmagami zadnji, le zmago za njimi zaostaja Mega, predzadnje mesto pa prinaša dodatne kvalifikacije s podprvakom Lige ABA 2. Naslednja Krkina ovira je zelo zahtevna, saj bo na Dolenjskem gostoval vodilni Partizan. "Tekma bo težka, kot je z vsakim tekmecem v ligi. Partizan je trenutno verjetno najkakovostnejše moštvo v ligi, tako da nimamo česa izgubiti. Igramo doma, zato moramo biti hrabri, čim bolj agresivni in popraviti igro v obrambi glede na zadnjo ligaško tekmo z Olimpijo," je napovedal Krkin trener Vladimir Anzulović.

Tekmi Krke do konca Lige ABA

Mornar – Krka (7. 3.)
Krka – Cedevita Olimpija (14. 3.)

Novomeščane lahko opogumlja to, da so na domačem parketu v zadnjih dveh sezonah načrte prekrižali marsikateremu favoritu. Letos sta na primer poraženi Novo mesto zapustili trenutno tretja Zvezda in druga Budućnost, lani pa tudi Partizan. "Prihaja eno najmočnejših moštev v ligi. Upam, da se jim bomo lahko dobro uprli, tekma pa bo zagotovo zanimiva tudi za gledalce, tako da pričakujem lep obisk in podporo s tribun. Kar zadeva igro, bomo morali igrati pametno tako v napadu kot v obrambi in delati čim manj napak, saj znajo izkoristiti prav vsako priložnost, ki se jim ponudi," je dodal novomeški kapetan Jure Balažić.


20. krog, sobota ob 18.00:
KRKA – PARTIZAN

Ob 20.00:
ZADAR – FMP

Nedelja ob 12.00:
MEGA BEMAXIGOKEA

Ob 20.00:
KOPER PRIMORSKA – CIBONA

Ob 21.00:
CRVENA ZVEZDA – CEDEVITA OLIMPIJA

Ponedeljek ob 18.00:
BUDUĆNOST - MORNAR

Ekipa
ZPRToč.
Partizan1915418734
Budućnost1914519333
Crvena Zvezda1912717331
Cedevita Olimpija191276331
Mornar191271631
Koper Primorska19118-2830
FMP191095129
Igokea19712-8526
Cibona19613-14025
Krka19613-15525
Mega Bemax19514-13624
Zadar19415-13923