Koper Primorska še naprej osvaja lovorike. Foto: www.alesfevzer.com
Koper Primorska še naprej osvaja lovorike. Foto: www.alesfevzer.com

Tigri so s 93:84 na Kodeljevem dobili dvoboj za pokalno lovoriko, ki so jo osvojili tretjič zapored. To je njihova že šesta lovorika v zadnji sezoni in pol ter peta zaporedna na tekmovanjih pod okriljem KZS-ja. "Predvsem sem vesel zaradi fantov. Kar oni delajo, je noro. Ne vem, od kod jim vsa ta energija. Odigrali so peto tekmo v osmih dneh. Imajo neverjeten značaj, veliko srce in so zelo dobra ekipa na terenu in zunaj njega. To je v glavnem njihova zasluga. Z Jurico se dobro poznava. Pred tekmo je bila glavna motivacija. Vedel sem, da bodo fantje dali vse od sebe. Ne gre toliko za taktiko, saj skrivnosti ni. Do tega uspeha nas je pripeljala ekipna igra. Smo pa imeli tudi dober napadalni dan," je povedal trener pokalnih prvakov Andrej Žakelj.

Po finančnih težavah je Bonifiko decembra zapustilo pet pomembnih členov, odšel pa je tudi Jurica Golemac. Žakelj, ki je do takrat deloval v vlogi pomočnika trenerja, je sedel na njegov stolček, a sprva le za tekmo s Crveno zvezdo, potem pa se je odločil, kako naprej. Po tistem srečanju, ki ga je sicer prvak Lige ABA zanesljivo dobil, je Žakelj poudaril pravi pristop svojih varovancev in kmalu je sledil dogovor, da moštvo vodi do konca sezone. Od takrat naprej je praktično na vsaki tekmi s pristopom svoje zasedbe lahko zadovoljen. Tigri po vseh težavah, ki so jih prebrodili, niso prav nič padli ne v formi ne v ravni igre. V finalu je bilo nazorno vidno, kako bolj povezana je igra koprske ekipe od ljubljanske, ki se še vedno močno zateka k individualnim akcijam.

"Hvala bogu sem se takrat tako odločil in nadaljujemo to zgodbo. Kot sem že rekel, po tekmi z Zvezdo sem videl nekaj v fantih in v ljudeh, ki vodijo klub. Vsi, ki delamo, cela ekipa ima v klubu veliko podpore. Vsi smo mislili, da bomo takrat razpadli in bomo izgubljali za 30 točk. Nobena ekipa nas ni nadigrala za več kot 20. Fantje ves čas napredujejo, in samo čestitam jim lahko," je po novi herojski predstavi svojega moštva dodal Žakelj.

Koper Primorska tretjič do pokala

Koprčani so z izjemno uigrano zasedbo, ki je delovala kot dobro naoljen stroj, in izvrstnim sistemom igre navduševali v prvi polovici sezone. Po decembrskih težavah se je zdelo, da se bo uspešna zgodba klavrno končala, a se nepopustljivi borci, ki jih je v tej ekipi na parketu in ob njem kar nekaj, niso dali. Četudi je odšla polovica moštva in se je zamenjal trener, se pot tigrov nadaljuje. V ospredje so prišli drugi igralci, ki predtem v večini niso imeli pomembne vloge, zdaj pa so priložnost odlično izkoristili. To, da je imel Žakelj v rotaciji le sedem košarkarjev in 18-letnega Roka Nemaniča, naredi uspeh še večji.

Aleksandar Lazić je bil izbran za MVP-ja finalnega turnirja. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Lazić je bil izbran za MVP-ja finalnega turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

Pod obročem sta se dobro kosala reprezentanta Jan Kosi in Žiga Dimec. Aleksandar Lazić, ki je še lani nosil dres Olimpije, igra zelo koristno na obeh straneh igrišča in je bil izbran za MVP-ja. Marko Luković in Sterling Gibbs sta se izkazala za pravi okrepitvi. V finalu je blestel Nejc Barič, ki je sijajno vodil igro in odlično razigraval soigralce. V ključnih trenutkih je mlajši brat kapetanke ženske reprezentance Nike Barič prevzel odgovornost. Ko so se zmaji približali na –2 v 36. minuti, je odgovoril s štirimi točkami zapored, nato pa še z iznajdljivo podajo Dimcu in srečanje je bilo praktično odločeno.

Ključen člen pa seveda ostaja kapetan Alen Hodžić, ki je bil nosilec že pred decembrskimi odhodi. Novopečeni reprezentant je nepopustljiv v obrambi, obenem pa zelo nevaren pri metih z razdalje. "Presrečen sem. Po vsem, kar se nam je dogajalo, dam lahko samo kapo dol vsem fantom. Ključno je, da smo prava ekipa, v kateri vsak ve, kaj dela. Dihamo drug za drugega, in to je pripeljalo do rezultata. V tekmo smo šli sproščeno in nismo čutili nobenega pritiska. Pripravili smo se, kolikor smo se lahko, in se držali načrta," je povedal Koprčan, ki je po omenjeni tekmi s Crveno zvezdo z orošenimi očmi in s tresočim glasom razlagal o težkem položaju, a napovedal, da se bodo borili do konca. Te besede so uresničili, na vprašanje, kakšno zadoščanje ta pokal prinaša, pa je odgovoril: "Ne vem, kaj naj rečem … Mislim, da nasmešek pove vse. Po tisti tekmi z Zvezdo, ko sem videl reakcijo fantov in sebe, sem verjel, da se lahko dvignemo."

Andrej Žakelj je bil do decembra pomočnik Jurice Golemca, zdaj pa ga je v njunem prvem dvoboju potem premagal. Foto: www.alesfevzer.com
Andrej Žakelj je bil do decembra pomočnik Jurice Golemca, zdaj pa ga je v njunem prvem dvoboju potem premagal. Foto: www.alesfevzer.com

Razočaranje na ljubljanski strani je bilo razumljivo veliko. Vse lovorike do zdaj je koprski klub dosegel pod taktirko Golemca, ki je v prvem finalu na klopi Cedevite Olimpije klonil prav pred svojo nekdanjo zasedbo: "Seveda smo razočarani. Hočeš zmagati, a sem tudi realen človek in se zavedam problemov. Tak je šport. Če zmagaš ali izgubiš, moraš gledati naprej. Jutri je nov dan, moramo dobro analizirati vse, še naprej trdo delati in biti boljši." Celotno pokalno tekmovanje zmaji niso bili prepričljivi. S Šenčurjem so imeli v četrtfinalu precej več dela, kot bi ga na papirju morali imeti. Proti Krki so se vrnili iz izgubljenega položaja in zmagali s čudežno trojko Eda Murića ob sireni, v finalu pa so naleteli na previsoko koprsko oviro.

"Zmagala je ekipa, ki dlje časa igra skupaj in igra boljšo timsko košarko. Imajo veliko samozavesti in nimajo česa izgubiti. Bili so razpoloženi pri metu, mi pa nismo bili dovolj agresivni. Imeli so številne odprte mete, zadevali pa so tudi prek roke. Kot pravim, mi v prvi fazi nismo bili dovolj agresivni. Dovolili smo jim, da so prelahko prihajali na našo polovico in so potem imeli dovolj energije, da so zadevali te mete. Nam je ta energija padla. Imeli smo še nekaj težav z osebnimi napakami. Padli smo in ni se nam uspelo vrniti," je slabo defenzivno predstavo razložil Golemac.

Olimpija ima že vso sezono težave v obrambi, kar jo je že drago stalo.
Pred sezono so ob gradnji moštva poudarjali, da sestavljajo zasedbo, ki bo imela pravi značaj in bo njeno glavno orožje borbena in agresivna igra v obrambi. Toda takšen načrt se ni uresničil, podobno kot neuresničeni ostajajo cilji letošnje sezone. Najprej so bili neuspešni v Evropskem pokalu, kjer se niso prebili v drugi del, zdaj so klonili v pokalu, potem ko so pred sezono dejali, da je osvajanje domačih naslovov osnova, s slabimi predstavami v zadnjih dveh mesecih pa so si močno otežili možnosti za preboj med štiri najboljše v Ligi ABA, kar je tudi eden izmed ciljev.

Krka je v polfinalu zadela 15 trojk, Primorska pa 16. Res je, da sta imeli obe ekipi dober strelski dan, je pa tudi res, da so nasprotniki do številnih metov z razdalje prihajali po napakah zmajev v obrambi. Luković je na primer štirikrat izkoristil, da so mu Ljubljančani preprosto pustili preveč prostora oziroma so stali predaleč in je tako lahko neovirano metal za tri. Na postavljene bloke so slabo reagirali in pri prevzemanju naredili kar precej napak. Olimpija ima sicer veliko individualne kakovosti, kar je letos večkrat dokazala. Po zaslugi te se je vrnila proti Krki, a v finalu je bil razigran le Blažič.

Jaka Blažič je nasul kar 33 točk, a tudi to ni bilo dovolj za zmago Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je nasul kar 33 točk, a tudi to ni bilo dovolj za zmago Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan zmajev je blestel s 33 točkami, toda prave pomoči v kakšnem razigranem strelcu ni imel. "Primorska še vedno igra odlično košarko. Četudi je odšlo nekaj ključnih igralcev in trener, še naprej goji tudi na oko prijetno košarko. Tokrat so bili tudi natančni v napadu in čvrsti v obrambi. Ta trenutek so enostavno boljša ekipa kot mi. Pred nami je še kar nekaj dela, da bomo tudi začeli osvajati lovorike. Prišli smo sicer blizu, ampak nam je zmanjkalo moči, igralci Primorske pa so ostali osredotočeni do zadnjih sekund, kar ni lahko. Čestitke za prikazano. Barič je odlično vodil ekipo in me je res presenetil. Moramo iti naprej, trdo delati in upati, da bomo na koncu sezone osvojili vsaj državno prvenstvo," je dejal Blažič.

Po reprezentančnem premoru Cedevito Olimpijo in Koper Primorsko čaka boj za polfinale Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Po reprezentančnem premoru Cedevito Olimpijo in Koper Primorsko čaka boj za polfinale Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

"Še vedno se spoznavamo z novim trenerjem. Ima neka načela in principe, ampak sredi sezone je težko vse zamenjati. Nekaj je še ostalo od začetka sezone. O tem ni dvoma. Trdo delamo na treningih, ampak tega še nismo dokazali na tekmah. Nekaj ciljev je še pred nami, in upam, da jih bomo dosegli," je pristavil Blejec, ki je odlični formi in upravičuje zaupanje ter dokazuje, zakaj je bil pripeljan kot ključni mož. Zelo koristen je tudi Murić, ki je na primer izvrstno odigral polfinale, potem pa med zmaji že ni košarkarja, ki bi igral konstantno.

Zdi se, da Codi Miller - McIntyre preprosto premalo izkorišča svojo moč in prodornost, kot jo je na primer v uvodnih mesecih sezone. Toda vseeno gre za košarkarja, ki predstavlja dodano vrednost in je prava okrepitev. Več težav je z drugimi. Ivan Marinković je bil proti svojim nekdanjim soigralcem povsem izgubljen. Dominic Artis, ki je tudi prišel po Golemčevem prihodu, do zdaj ni pokazal praktično ničesar. Pri hitri sestavi ekipe v Ljubljani niso veliko razmišljali o slovenski kvoti in državnem prvenstvu ter pokalu. Tako so na primer finalni turnir pokala v "civilu" spremljali trije priznani visoki igralci Marko Simonović, Andrija Stipanović in Maik Zirbes, ki so letos vsi prej razočarali kot upravičili zaupanje združenega kluba, ki ima visoke evropske ambicije in v kratkem meri na vrh Jadrana.


Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Koper Primorska)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polf. pokala:

Primorska – Helios 80:72

1/4 fin. pokala: Prim. – Rogaška 91:66

1/4 fin. pokala:
Rogaška – Prim. 62:82

32

34

26

36

22 (3/4 za dve, 4/5 za tri)

11 (5/8 za dve, 0/3 za tri)

11 (4/7 za dve, 1/2 za tri)

11 (3/6 za dve, 1/5 za tri)

3

2

5

3

7

5

4

10

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polfinale pokala: Olimpija – Krka 93:92

1/4 fin. pokala: Olimpija – Šenčur 93:83

1/4 fin. pokala: Šenčur – Olimpija 77:85

33

34

19

30

33 (4/8 za dve, 6/13 za tri)

14 (2/6 za dve, 2/10 za tri)

12 (2/5 za dve, 2/3 za tri)

25 (5/6 za dve, 3/7 za tri)

2

6

3

3

4

3

1

3

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver – LA Lakers 116:120

Denver – San Antonio 127:120

/

/

/

/

/

/

/

/

Žiga Dimec (Koper Primorska)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polfi. pokala: Primorska – Helios 80:72

1/4 fin. pokala: Prim. –Rogaška 91:66

1/4 fin. pokala: Rogaška – Prim. 62:82

21

25

18

28

14 (5/7 za dve)

9 (1/4 za dve)

8 (2/5 za dve)

14 (6/9 za dve, 0/1 za tri)

5

6

4

5

0

0

1

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Dallas – Sacramento 130:111

Dallas – Utah 119:123

31

/

33 (7/11 za dve, 3/7 za tri)

/

12

/

8

/

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Utah – Miami 116:101

Golden State – Miami 101:113

33

30

13 (5/7 za dve, 0/5 za tri)

15 (5/9 za dve, 1/4 za tri)

3

2

5

6

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

/

/

/

/

/

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

20. krog DP: Dynamic – Kolubara 73:79

14

2 (1/3 za dve, 0/3 za tri)

2

0

Alen Hodžić (Koper Primorska)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polf. pokala:

Primorska – Helios 80:72

1/4 fin. pokala: Prim. –Rogaška 91:66

1/4 fin. pokala:
Rogaška – Prim. 62:82

33

37

25

38

15 (1/1 za dve, 4/10 za tri)

9 (3/6 za dve, 1/3 za tri)

3 (0/2 za dve, 1/5 za tri)

19 (2/6 za tri), 5/12 za tri)

3

4

2

8

2

5

7

7

Gregor Hrovat (Afyon Belediye/TUR)

/

/

/

/

/

Jaka Klobučar (Elan Chalon/FRA)

24. krog DP: Chalon –Asvel 99:96

16

2 (0/2 za tri)

1

1

Martin Krampelj (Cedevita Olimpija)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polfinale pokala: Olimpija – Krka 93:92

1/4 fin. pokala: Olimpija – Šenčur 93:83

1/4 fin. pokala: Šenčur – Olimpija 77:85

/

/

5

/

/

/

0 (0/1 za tri)

/

/

/

2

/

/

/

0

/

Jan Kosi (Koper Primorska)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polf. pokala: Primorska – Helios 80:72

1/4 fin. pokala: Prim. –Rogaška 91:66

1/4 fin. pokala: Rogaška – Prim. 62:82

18

8

23

24

6 (1/2 za dve)

4 (2/3 za dve)

8 (3/8 za dve)

6 (3/6 za dve)

2

2

6

5

0

0

1

2

Miha Lapornik (Pieno Žvaigždes/LIT)

1/4 fin. pokala: Lietkabelis – Žv. 97:85

36

24 (2/5 za dve, 5/10 za tri)

2

4

Jurij Macura (Mega Bemax/SRB)

Polfinale pokala: Mega – Zvezda 79:80

1/4 fin. pokala: Mega –Sloboda 82:73

/

/

/

/

/

/

/

/

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

Polf. pokala: Primorska – Helios 80:72

1/4 finale pokala: Helios – Šentjur 79:67

1/4 finale pokala: Šentjur – Helios 60:67

37

31

33

15 (6/8 za dve, 0/3 za tri)

25 (6/6 za dve, 1/3 za tri)

11 (5/5 za dve, 0/1 za tri)

7

4

2

2

1

3

Blaž Mesiček (Mega Bemax)

Polfinale pokala: Mega – Zvezda 79:80

1/4 fin. pokala: Mega –Sloboda 82:73

20

22

3 (0/2 za dve, 1/2 za tri)

5 (1/4 za dve, 1/2 za tri)

2

4

1

1

Jordan Morgan (Pinar Karšiyaka/TUR)

1/4 f. pokala: Pinar – T. Telekom 56:62

20

4 (2/3 za dve)

8

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polfinale pokala: Olimpija – Krka 93:92

1/4 fin. pokala: Olimpija – Šenčur 93:83

1/4 fin. pokala: Šenčur – Olimpija 77:85

33

42

23

31

8 (4/6 za dve, 0/3 za tri)

29 (7/10 za dve, 2/6 za tri)

10 (3/3 za dve, 1/3 za tri)

14 (4/4 za dve, 2/4 za tri)

7

11

2

5

0

2

1

1

Aleksej Nikolić (Universo Treviso/ITA)

/

/

/

/

/

Alen Omić (Joventut Badalona/ŠPA)

/

/

/

/

/

Klemen Prepelič (Joventut Badalona/ŠPA)

/

/

/

/

/

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

Finale: Primorska –Olimpija 93:84

Polfinale pokala: Olimpija – Krka 93:92

1/4 fin. pokala: Olimpija – Šenčur 93:83

1/4 fin. pokala: Šenčur-Olimpija 77:85

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Anthony Randolph (Real Madrid/ŠPA)

Finale pokala: Unicaja – Real 68:95

Polfinale pokala: Real –Valencia 91:68

1/4 finale pokala: Real – Bilbao 93:83

20

20

25

5 (1/1 za dve, 1/2 za tri)

16 (2/2 za dve, 3/4 za tri)

9 (3/6 za dve, 1/6 za tri)

4

0

7

1

0

0

Matic Rebec (Cibona/HRV)

Finale pokala: Zadar –Cibona 89:76

Polfinale pokala: Cibona – Gorica 83:73

1/4 f. pokala: Cibona –Šibenka 106:93

34

25

16

14 (1/2 za dve, 4/9 za tri)

28 (5/5 za dve, 4/7 za tri)

6 (0/3 za dve, 2/3 za tri)

2

2

0

5

3

2

Luka Rupnik (Antwerp Giants/BEL)

18. krog DP: Antwerp – Liege 92:46

20

10 (1/1 za dve, 2/2 za tri)

5

6

Žiga Samar (Zamorano/ŠPA 3. liga)

22. krog DP: Zamorano – Moron 87:78

24

16 (4/4 za dve, 2/4 za tri)

1

0

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

20. krog DP: Göttingen – Bayern 90:81

4

0

0

0

Miha Škedelj (Krka)

Polfinale pokala: Olimpija – Krka 93:92

1/4 finale pokala: Hopsi – Krka 66:75

1/4 finale pokala: Krka – Hopsi 95:83

10

18

19

0 (0/1 za tri)

9 (0/2 za dve, 2/2 za tri)

6 (1/1 za dve, 1/4 za tri)

0

1

4

1

1

0

Jan Špan (Crailsheim Merlins/NEM)

20. krog DP: Cr. –Braunschweig 98:81

/

/

/

/

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

Finale pokala: Venezia – Brindisi 73:67

Polfin. pokala: Milano –Venezia 63:67

1/4 fin. pokala: Virtus –Venezia 81:82

5

9

23

0 (0/1 za dve)

0 (0/4 za dve)

7 (2/3 za dve)

8

3

11

0

0

1