LeBron James je v zadnjem letu brez dvoma najboljši košarkar sveta. Foto: Reuters
LeBron James je v zadnjem letu brez dvoma najboljši košarkar sveta. Foto: Reuters
LeBron James
Lani je James postal MVP finala, osvojil je prvi šampionski prstan. Foto: Reuters

28-letni James, ki je bil lani MVP rednega dela in nato še finala Lige NBA, se je s četrto lovoriko pridružil Michaelu Jordanu, Billu Russellu, Kareemu Abdulu Jabbarju in Wiltu Chamberlainu. Vsi legendarni košarkarji so vsaj štirikrat prejeli to prestižno nagrado.

Njegova najbolj resna tekmeca sta bila Kevin Durant (Oklahoma City Thunder) in Chris Paul (LA Clippers). Jamesu bo v ponedeljek v American Airlines Areni čestital tudi komisar lige David Stern. Vročica še čaka na tekmeca v polfinalu končnice na Vzhodu. V soboto bo na sporedu sedma tekma med Brooklynom in Chicagom, izid v seriji je 3:3. Miami je v uvodnem krogu pometel z Milwaukeejem (4:0 v zmagah) in je že od nedelje prost.

Izjemni dosežki v zadnjem letu
James je v letošnji sezoni v rednem delu v povprečju dosegel 26,8 točke, 8 skokov, 7,3 podaje in 1,7 ukradene žoge na srečanje. Iz igre je metal 56,5-odstotno, izza črte pa 40,6-odstotno, kar je najbolje v karieri. Miami je dobil kar 66 tekem, največ v rednem delu sezone. Heati so februarja in marca nanizali 27 zmag zapored, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini. LA Lakersi so v sezoni 1971/72 zmagali 33-krat zapored.

"Zares lepo je biti v družbi največjih legend košarke. Spremljal sem številne izmed njih, študiral njihove poteze in se učil od njih. Ta teden treniram proste mete, ki jih izvajam le 75-odstotno, rad pa bi jih vsaj 80-odstotno. To je moj naslednji cilj," je povedal James, ki je lani popeljal Miami do naslova prvaka. V finalu so Heati odpravili Oklahomo s 4:1 v zmagah.