Erik Spoelstra je pričakoval San Antonio v finalu. LeBron James se želi oddolžiti Spursom za poraz leta 2007. Foto: EPA
Erik Spoelstra je pričakoval San Antonio v finalu. LeBron James se želi oddolžiti Spursom za poraz leta 2007. Foto: EPA
Norris Cole in Tony Parker
Tony Parker je na zadnji tekmi finala Zahoda Memphisu nasul 37 točk. Foto: EPA
Chris Andersen
Chris Andersen je bil izjemno pomemben v boju pod obročem proti Indiani. Tudi v finalu ga čaka težko delo. Foto: EPA
Tim Duncan in Chris Bosh
Tim Duncan je v končnici na 14 tekmah v povprečju dosegal 17,8 točk in 9,2 skoka. Chris Bosh ima še precej rezerve. Obeta se zanimiv obračun pod obročema. Foto: EPA
Mike Miller in Danny Green
Mike Miller je lani na peti tekmi finala proti Oklahomi zadel kar sedem trojk. Foto: EPA

Lani je LeBron James izpolnil dolgoletne sanje, ko je osvojil prvi prstan, potem ko je Miami dobil finalno serijo proti Oklahomi s 4:1 v zmagah. Veliko razočaranje iz junija 2011, ko je Dallas odpravil Heate s 4:2, je bilo pozabljeno.

Tim Duncan je bil po velikih težavah s koleni že večkrat odpisan, a v letošnji sezoni je spomnil na najboljše čase, ko je zrežiral naslove Spursov v letih 1999, 2003, 2005 in 2007. V končnici je v navezi s Tonyjem Parkerjem neustavljiv, San Antonio je pometel z LA Lakersi in Memphisom, Golden State pa je ugnal s 4:2.

Obe medsebojni tekmi nista pravo merilo
V letošnji sezoni sta se ekipi srečali dvakrat, obe tekmi pa sta bili prav posebni. 29. novembra so Spursi končali gostovanje na Vzhodu. Dan pred tekmo v American Airlines Areni so gostovali v Orlandu in trener Gregg Popovich se je odločil, da bo Duncana, Parkerja, Manuja Ginobilija in Dannyja Greena poslal na letalo.

Številni gledalci, pokrovitelji, predvsem pa televizijska postaja TNT, ki je prenašala tekmo, so bili zelo razočarani. Komisar David Stern je Spursom naložil 250.000 ameriških dolarjev kazni. Rezervisti so se sijajno upirali, vodili so večji del tekme, Gary Neal in Tiago Splitter sta bila neustavljiva vse do končnice, ko je Miami le zmagal s 105:100.

Povratna tekma je bila 31. marca v Teksasu. To je bilo le nekaj dni po tem, ko se je v Chicagu končal niz 27 zaporednih zmag Miamija. Prvo mesto na Vzhodu je bilo potrjeno in Erik Spoelstra se je odločil, da zvezdniki ne bodo igrali. James naj bi imel nategnjeno kito v podkolenskem zgibu, Dwyane Wade in Mario Chalmers pa poškodbo gležnja. Tudi motiv San Antonia ni bil največji in Miami je zmagal z 88:86. Chris Bosh je prispeval 23 točk.

Lani sta se ekipi v "lockout" sezoni srečali le enkrat, na Floridi je bila Vročica boljša s 120:88. Zadnja zmaga San Antonia je stara že več kot dve leti, 4. marca 2001 so Spursi visoko zmagali v Miamiju (95:125).

Wade: Nosilci San Antonia skupaj že celo desetletje
"Vseh pet medsebojnih tekem v zadnjih treh sezonah ne bo imelo velikega pomena v finalu. Obe moštvi imata sijajen strokovni štab, vsi bomo pripravljeni na boj. San Antonio ima zelo izdelan sistem, veliko igralcev je že več let skupaj, nosilci igre so soigralci že celo desetletje. To bo zares velik izziv za nas," je pojasnil Wade, ki že ima dva naslova. Leta 2006 je popeljal Vročico do naslova z neverjetnimi predstavami, potem ko je Dallas v finalni seriji že vodil z 2:0 v zmagah.

LeBron: Zdaj sem 20-krat boljši igralec
Zelo motiviran bo tudi James, ki ni pozabil poraza iz leta 2007, ko so Spursi pometli s Clevelandom (4:0 v zmagah). "Nima smisla primerjati tistega finala z letošnjim. Imamo precej izkušenejšo ekipo. Leta 2007 z mlado ekipo Clevelanda nismo imeli veliko možnosti proti precej izkušenejšim Spursom. Letos smo se že tretjič zapored prebili v finale, poznamo občutek s teh največjih tekem. Seveda sem precej boljši igralec, v šestih letih sem pridobil izkušnje, zdaj sem 20-krat boljši igralec," je povedal najboljši igralec lanskega finala, ki je tudi v letošnji sezoni najboljši igralec Lige NBA.
Pred šestimi leti so ga izrinili iz rakete
"Prav zaradi teh tekem igramo košarko, želimo si osvojiti naslov. Dvakrat sem že občutil grenkobo poraza v finalni seriji. To je bilo dovolj, ne potrebujem več nobenega takega doživetja. Nisem si ogledal posnetkov iz finala leta 2007, nimam lepih spominov. Spursi so me odlično pokrili, izrinili so me na stran, nisem bil veliko v raketi. Precej lepše spomine imam na lanski finale, ko smo v domači dvorani proslavili naslov. To pa je bilo nepozabno. Večina igralcev je ostala, upam, da se bomo znova veselili," je še dodal James, ki je v povprečju v končnici dosegal 26,2 točke.

Bo Parkerja pokrival tudi James?
Miami je v izjemni seriji ugnal Indiano s 4:3, dobil je vse tekme, kjer je uspel prevladovati v raketi. Duncan in Splitter sta odlična v obrambi. Ključen bo delež Parkerja, ki je bil v letošnji končnici odličen. V vseh serijah je zasenčil tekmece na položaju organizatorja igre. Francoz pričakuje, da ga bo v nekaterih trenutkih pokrival tudi James.

Duncan lahko ponovi dosežek Salleyja
Zgodovinski mejnik lahko uspe Duncanu. Le center John Salley je osvojil naslove prvaka v treh različnih desetletjih. Leta 1989 in 1990 je bil najboljši z "Bad Boysi" iz Detroita, leta 1996 s Chicagom, leta 2000 pa z Los Angeles Lakersi.
"Zares neverjetno je, da lahko Duncan osvoji prstan v treh različnih desetletjih. Mi ne bomo spreminjali našega sistema igre, vso sezono smo bili uspešni. James bo veliko večja težava za nas, kot je bil leta 2007," je poudaril Gregg Popovich, ki izjemno spoštuje predsednika Miamija Pata Rileyja.

Obe klopi sta zelo močni
Zelo pomemben je v izenačenih serijah delež rezervistov. Klop Miamija je bila boljša od klopi Indiane. Ray Allen je na sedmi tekmi zadel tri trojke. Tudi Norris Cole in Mike Miller znata zadeti izza črte. Shane Battier je blestel v lanskem finalu, letos pa ni v končnici skoraj nič igral. Tudi James Jones, Rashard Lewis in Joel Anthony so pobirali drobtinice, ko so bile tekme že odločene. Proti Indiani se je izkazal Chris Andersen, ki bo ključen v finalni seriji v boju pod obročem.

Motor s klopi San Antonia je Manu Ginobili, Matt Bonner je vedno dober za kakšno trojko ob pravem trenutku, Boris Diaw bo menjal Splitterja pod košem. Pomembno vlogo bi lahko imel tudi Gary Neal, zelo verjetno pa Tracy McGrady ne bo veliko igral.

Prva tekma, petek ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Druga tekma, ponedeljek ob 2.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Tretja tekma, sreda ob 3.00:

SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Četrta tekma, petek, 14. 6., ob 3.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)



Peta tekma, ponedeljek, 17. 6., ob 2.00:
SAN ANTONIO (2) - MIAMI (1)

Šesta tekma, sreda, 19. 6., ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Sedma tekma, petek, 21. 6., ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.