Kako ste doživeli evropsko prvenstvo v košarki? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Kako ste doživeli evropsko prvenstvo v košarki? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Učinek velikih športnih tekmovanj na mesta in države, ki jih gostijo, je zapleten in težko merljiv. Košarkarska zveza Slovenije je pred začetkom prvenstva napovedala, da bo po njegovem koncu javno objavila analizo, ki jo je naročila pri Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kljub temu pa to ne bo edina raziskava, opravljena na to temo. Simon Ličen in Renata Slabe Erker namreč ugotavljata, kakšna so stališča prebivalcev Slovenije glede organizacije EuroBasketa 2013 in tudi drugih športnih prireditev v Sloveniji.

Vabljeni k sodelovanju:
- Anketni vprašalnik EuroBasket 2013

Tretje anketiranje
Bralci MMC-ja ste podobno anketo lahko že izpolnjevali, prvič en mesec pred začetkom turnirja in drugič takoj po njegovem koncu. "Zanima nas, ali oziroma kako se stališča prebivalcev spreminjajo s časom," je postopek pojasnil Ličen, ki vodi raziskavo: "Zato so dobrodošli tudi odgovori tistih, ki so sodelovali že v prvem ali drugem anketiranju." Tudi tokrat se prvi del raziskave nanaša na organizacijo in izvedbo prvenstva, drugi del pa na domoljubne nazore državljanov ob spremljanju tovrstnih prireditev. Raziskovalci bodo ta stališča analizirali ob upoštevanju dejavnikov, ki so spremljali tekmovanje, in jih primerjali z dosegljivimi podatki s podobnih prireditev v tujini.

Avtorja pojasnjujeta, da je namen raziskave ugotoviti smotrnost in pomen organizacije tovrstnih dogodkov v Sloveniji, posredno pa tudi v drugih primerljivih državah. Njene izsledke bodo predstavljali mednarodnim strokovnjakom in organizacijam, napovedujejo pa tudi predstavitev splošni javnosti: "Bralcem MMC-ja in sploh vsem sodelujočim smo zelo hvaležni za vztrajno sodelovanje. Vemo, da so nekateri sodelujoči izrazili zanimanje za izsledke, zato jih nameravamo s pomočjo medijev predstaviti tudi širši zainteresirani javnosti."

Različna stališča do istih vprašanj
Na kaj opozarjata raziskovalca pred izpolnjevanjem ankete? "Sodelujoči v raziskavi odgovarjajo, v kolikšni meri se s posameznimi trditvami strinjajo. Nekatere trditve se morda zdijo nenavadne ali pretirane. To ne pomeni, da izražajo mnenja raziskovalcev, ampak je trditve pač treba zastaviti čim bolj nedvoumno. Zato opozarjamo, da ni pravilnih ali napačnih odgovorov, ampak le različna mnenja in stališča do istih vprašanj," pojasnjuje Ličen, ki sicer predava in raziskuje na univerzi Washington State.