Okroglo mizo je organiziralo osem nekdanjih košarkarjev Olimpije in zdajšnji kapetan Sašo Ožbolt. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Okroglo mizo je organiziralo osem nekdanjih košarkarjev Olimpije in zdajšnji kapetan Sašo Ožbolt. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Nekdanje legende rešujejo Union Olimpijo
Sašo Ožbolt in Peter Vilfan na okrogli mizi
Pogled Iva Daneua na situacijo
Jure Zdovc o problemih Olimpije

Okroglo mizo, ki jo je povezoval Zoran Predin, sicer zvest navijač zmajev, je odprl trener potapljajoče se ljubljanske barke in slovenski košarkar z največ lovorikami Jure Zdovc.
"Smo v zares zadnjih izdihljajih. Poleg članov so tu tudi mlajše selekcije. Pri mladincih tako igra osem košarkarjev, ki so tuje narodnosti. Igralcem se ne plačuje šolnin, v stanovanjih so jim izklopili elektriko. Tako je najbolj obetaven košarkar, v katerega se je vlagalo dve leti, že odšel domov. Člani smo ostali brez fizioterapevta, ki so ga vrgli iz stanovanja. Igralci nimajo rešenega zdravstvenega zavarovanja. Predstavniki mesta, vlada in gospodarstveniki se morajo sestati ter takoj začeti reševati klub!" je naravnost katastrofalno situacijo predstavil Zdovc.

Treba se je boriti za prepoznavno znamko
Slobodan Subotič
je izpostavil prepoznavnost Olimpije kot znamke. Opozoril je na primera tragičnega bolonjskega Virtusa in Žalgirisa, za katerim stoji vsa Litva. "Piksi" je dodal, da je sestavil načrt mogoče rešitve: "Tu sem, ker je to moj klub in mu ne bom obrnil hrbta ter pustil, da izgine!"

Bolj optimističen je bil Ivo Daneu: "Sem večni optimist. Politiki ne želijo pomagati, ker je na drugi strani nekdo z drugačnim pogledom. Treba je premostiti te težave. Vse pozivam, naj se ne kregajo med sabo!" Aljoša Žorga je k sodelovanju pozval državo: "Želimo javnosti prikazati krizno situacijo in pozvati državo in vse, da najdemo rešitev za Olimpijo. Tu smo, ker nam ni vseeno!" Prav tako je na pomoč poklical nekdanji kapetan Dušan Hauptman.
Legende bodo podprle vsakogar, ki bo pomagal
Joško Papič
je spomnil na zmagovite čase Ljubljančanov in na povprečne predstave v zadnjih letih ter pomislil na prihodnost: "Sploh ne bi smela biti dilema, ali potrebujemo Olimpijo. Šport nujno potrebujemo. Tu gre za naše otroke in vnuke. Vsi vemo, kakšno vlogo ima šport." Slavko Kotnik je izpostavil košarkarje, ki so dozoreli pri Olimpiji, in nekaterim se je uspelo prebiti v Ligo NBA. Nazadnje sta svoje dodala še Peter Vilfan in Sašo Ožbolt, ki sta jasno pozvala vse. "Nas devet je preseglo nesoglasja. Pozabili smo osebne zamere iz preteklosti in zagotavljam, da bomo podprli vsakogar, ki bo pomagal Olimpiji!" je dejal Vilfan.

Kučan poziva ljubljanskega župana
"Zelo cenim to pobudo igralskh legend našega kluba. V Olimpiji sem bil predsednik skoraj pet let. Delo v klubu nikoli ni bilo idealno. Sramotno je, da so vodilni možje zapustili klub. Velja, da ko se ladja potaplja, gre kapitan zadnji z ladje. V klub so prihajali ljudje, ki jih košarka ni veselila. Menim, da je Ljubljana košarkarsko mesto. Iniciativo lahko prevzame ljubljanski župan, ki ima rad košarko," je na pomoč Mestno občino Ljubljana pozval nekdanji predsednik države in tudi Olimpije Milan Kučan.

Vlogo mesta so izpostavili tudi nekdanji predsednik Jože Mermal, Dušan Šešok in dr. Mik Pavlovič pa sta dejala, da naj se reševanje začne takoj. Z izjavama nekdanjih predsednikov, ki rešitev vidita tudi v pomoči mesta Ljubljane, pa se ni strinjal Janez Rajgelj: "Sam osebno ne vidimi rešitve, čeprav bi si to močno želel. Ljubljana je tu že naredila svoje, saj je zgradila novo dvorano v Stožicah. Ne moremo od župana zahtevati še, da priskrbi denar za delovanje kluba. Ta denar se lahko dobi le od privatnega sektorja ali državne firme."

Situacijo je treba začeti reševati takoj
Okrogla miza se je zbrala pod geslom "Košarka je super!". Super pa košarka v Sloveniji ne more biti brez Olimpije. Enoglasno so legendarni košarkarji prišli do sklepa, da je treba nekaj storiti, začeti akcijo in skoraj breziizhodno situacijo je treba začeti reševati takoj. Pomoč bodo poiskali pri županu Zoranu Jankoviču, politiki in gospodarstvu. Apelu na vse zmožne pomoči pa se lahko pridruži vsak s podpisom, ki jih bodo zbirali tudi v soboto pred tekmo finalne serije s Krko - v dobro Olimpije in slovenske košarke.

Nekdanje legende rešujejo Union Olimpijo
Sašo Ožbolt in Peter Vilfan na okrogli mizi
Pogled Iva Daneua na situacijo
Jure Zdovc o problemih Olimpije