Bodo Bryant in Lakersi uspeli prepričati Lamarja Odoma, da ostane v šampionskem moštvu? Foto: EPA
Bodo Bryant in Lakersi uspeli prepričati Lamarja Odoma, da ostane v šampionskem moštvu? Foto: EPA
Hedo Turkoglu
Izjemni Turek Hedo Turkoglu je po prihodu Vincea Carterja na prostem trgu. Foto: EPA

Najboljši igralec letošnje končnice in najzaslužnejši za 15. naslov prvakov LA Lakersov Kobe Bryant je držal obljubo in ni izkoristil pogodbenega člena, ki bi mu omogočil, da bi preizkusil trg proste delovne sile. Bryant bo tako vsaj še eno leto član Jezernikov, pri čemer bo zaslužil 23 milijonov dolarjev. Čez poletje bo vodstvo Lakersov skušalo prepričati Bryanta o novi dolgoročnejši pogodbi. Podobno sta se dan pred odprtjem trga odločila tudi Carlos Boozer in Mehmet Okur, člana Utah Jazza.

Od Jasona Kidda do Rasheeda Wallacea
30 moštev Lige NBA ima na voljo nekaj izjemnih prostih košarkarjev, izstopajo preizkušeni košarkarji, ki znajo dodati ekipam nekaj dodatne kombinatorike, ki je nujna za uspeh v rednem delu in v končnici.

Sanjska prosta petnajsterica
Pri organizatorjih igre so na voljo Jason Kidd, Andre Miller in Mike Bibby. Pri branilcih so prosti Ben Gordon, Allen Iverson in Anthony Parker. Med krili so najzanimivejši Ron Artest, Hedo Turkoglu in Trevor Ariza. Najbolj vidni krilni centri na prostem trgu so Lamar Odom, Paul Millsap in Charlie Villanueva. Prosti centri z največjim učinkom so Rasheed Wallace, Marcin Gortat in Zaza Pachulia.

Negotova usoda Slovencev v NBA
Od slovenskih košarkarjev, ki igrajo v najmočnejši ligi na svetu, ima mirno poletje zagotovljeno le Goran Dragič (Phoenix). Beno Udrih (Sacramento) in Saša Vujačič (LA Lakers) se pojavljata na seznamu mogočih menjav. Prvi zaradi potrebe po prenovi Kingsov in izboru Tyrekeja Evansa na letošnjem naboru, drugi zaradi slabših predstav. Prosti Rašo Nesterovič je le redko omenjen med mogočimi okrepitvami, nekoliko bolj opazen je Boštjan Nachbar, ki si želi vrniti v Ligo NBA.