Odločilno zabijanje Kobeja Bryanta, ki je malce pred tem ukradel žogo Paulu Pierceu. Foto: EPA
Odločilno zabijanje Kobeja Bryanta, ki je malce pred tem ukradel žogo Paulu Pierceu. Foto: EPA
Veliki trije Bostona - Paul Pierce, Kevin Garnett in Ray Allen.
Bostonu v prid govori tudi zgodovina, saj nobenemu moštvu ni uspelo nadoknaditi zaostanka z 1:3 v zmagah. Foto: Reuters
Lamar Odom
Lamar Odom je ob metu 8/10 dosegel 20 točk in zbral 11 skokov. Foto: Reuters
Pau Gasol
Pau Gasol je dosegel 19 točk, 13 skokov in 6 podaj. Foto: Reuters
Reakcija trenerja Bostona Doca Riversa in velikega navijača Lakersov, igralca Jacka Nicholsona, na sodniško odločitev. Foto: Reuters
Kevin Garnett je spet dosegel dvojni dvojček - 13 točk, 14 skokov. Foto: EPA

Boston je znova slabo začel, na začetku druge četrtine je zaostajal že za 19 točk. Izkušena ekipa, ki je na četrti tekmi nadomestila neverjetnih 24 točk zaostanka, se je znova vrnila in povedla na začetku tretje četrtine (60:62). Tudi 14 točk prednosti LA Lakersov v zadnji četrtini ni bilo dovolj, Celticsi so izenačili (90:90). Šele izjemna ukradena žoga Kobeja Bryanta je prelomila srečanje. Jezerniki so bili zelo agresivni, izkoriščali so odsotnost robustnega centra Kendricka Perkinsa, ki ima poškodovano ramo in ga ni bilo v postavi.

Bryant rešetal Kelte v prvi četrtini
Lakersi, ki so tokrat igrali v belih dresih (tradicionalno ob nedeljah na domačem igrišču), so znova začeli sanjsko. Bryant je bil nezaustavljiv. Tekmo je odprl s trojko za 5:0 in nato na hitro še trikrat zadel izza črte. Gledalci so vstali s sedežev, na semaforju je pisalo 24:10. Kobe je dosegel 15 točk v prvih osmih minutah. Saša Vujačič (4 točke, 2/10 iz igre, 0/5 za tri) je vstopil v igro dve minuti pred koncem prve četrtine in takoj ukradel žogo ter zabil za 35:19. Pau Gasol je končal prvo četrtino s košem (39:22).

Silovit odgovor Piercea
Na začetku druge četrtine so vstopili rezervisti, pri Bostonu je v igri ostal Pierce, ki je bil najbolj zaslužen za serijo 8:0, in prednost gostiteljev je znašala le še 11 točk (43:32). Phil Jackson je vzel minuto odmora, a ta ni prav nič koristila. Vrnil se je Bryant, a obramba Celticsov je bila izjemna. Po trojki Piercea so gostje dosegli že 15 točk zapored (43:39). Odom je s tremi zaporednimi koši obdržal Jezernike v vodstvu, polčas pa je Pierce zaključil s trojko (55:52). V prvem delu je dosegel kar 21 točk (7/12 iz igre). Kobe v drugi četrtini ni dosegel niti točke, Celticsi pa so drugih 12 minut dobili kar s 30:16.

Lakersi končno dobili tretjo četrtino
Na začetku tretje četrtine je Ray Allen s trojko izenačil (57:57), s prostim metom Piercea pa je Boston prvič na tekmi povedel. Lakersi nikakor niso našli obrambe zanj. Vse preveč so poskušali z meti z razdalje, Kevin Garnett si je že na začetku drugega polčasa nabral štiri osebne napake. Veteran Derek Fisher je dosegel izjemen koš od table ob prekršku Rajona Ronda, v naslednji akciji pa je Vladimir Radmanović zadel trojko za 71:64. Bryant je dobil četrto osebno napako, a Lakersi so dobro izkoriščali bonus Bostona in si s črte prostih metov priigrali devet točk naskoka ob koncu tretje četrtine (79:70). Prvič v finalni seriji je tretji del igre pripadel Jezernikom (24:18).

Kobe odločil z ukradeno žogo
Na začetku zadnje četrtine je Jordan Farmar polagal, Lamar Odom pa je bil natančen izza črte (84:72) in Doc Rivers je takoj vzel minuto odmora. S klopi je prišel veteran Sam Cassell in s sedmimi zaporednimi točkami začel novo serijo Bostona, James Posey je zadel trojko, Garnett je z dvema prostima metoma izenačil (90:90). Začela se je bitka na črti prostih metov, obe ekipi sta bili v bonusu. Pierce je dosegel že svojo 38 točko (prosti meti: 16/19), minuto in 14 sekund so Lakersi vodili s 95:93, Fisher je zgrešil trojko in Pierce je vzel usodo v svoje roke. Bryant mu je od zadaj izbil žogo, ki je prišla do Odoma. Slednji je sijajno reagiral in jo takoj podal proti košu, kjer je Kobe z zabijanjem poskrbel za veliko navdušenje v Staples Centru. Allen in Garnett nista uspela zadeti, na drugi strani pa sta Fisher in Bryant s prostimi meti le izsilila šesto tekmo.

Jackson ni bil zadovoljen z rezervisti
''Igrali smo zelo agresivno, vendar v določenih trenutkih ne preveč pametno. Dobili smo priložnost, da gremo v Boston. Odločila je ukradena žoga Kobeja, tokrat je bil izjemen v obrambi, kjer sta nas s svojimi kombinacijami v težave spravljala Pierce in Garnett. Preizkusil sem tudi nekatere igralce s klopi, a Ronny Turiaf, Chris Mihm in Trevor Ariza se niso preveč izkazali,'' je povedal Jackson. Klop Bostona je bila boljša z 28:17.

''Preprosto moramo bolje začeti. Že drugič smo morali nadomestiti ogromen zaostanek, to zahteva veliko moči. V Bostonu se nam to ne sme pripetiti in v torek bomo postali prvaki. Že na ogrevanju sem se počutil odlično, vedel sem, da bom dobro igral. Pogrešal sem Perkinsa, Garnett pa si je nabral osebne napake,'' je dejal Pierce, ki je počival le dve sekundi.

Tudi Rivers je pogrešal Perkinsa
''Želeli smo se vrniti domov na parado, zdaj pa bomo morali na našem parketu potrditi naslov. Razočarani smo, ker smo hoteli serijo končati že danes. Pierce je bil sijajen, a zgrešili smo preveč lahkih metov. Moramo biti bolj agresivni, oni so tokrat narekovali ritem. Na začetku tekme smo bili znova nezbrani, nismo našli rešitve za Kobeja. Zelo se je poznala odsotnost Perkinsa v obrambi. Imeli smo svoje priložnosti, vendar jih nismo izkoristili,'' je dejal Rivers, ki je zelo jezen, ker je šesta tekma že v torek. Obe ekipi čaka 2.500 milj dolg let, treninga v Gardnu verjetno sploh ne bo.

Gasol ni želel gledati slavja Celticsov
''Nikakor nismo hoteli gledati Celticsov, kako se polivajo s šampanjcem v naši dvorani. Uspelo se nam je vrniti po najtežjem porazu naših karier, zdaj imamo znova veliko samozavest. Prepričan sem, da lahko zmagamo tudi v Bostonu," je odločen Gasol, ki je dosegal 19 točk in 13 skokov.

''Če bi mi oktobra nekdo rekel, da potrebujemo le dve zmagi in bomo prvaki, bi takoj sprejel izziv. Le kdo bi si to mislil pred osmimi meseci. Imamo zelo lepo priložnost. Gasol in Odom sta bila tokrat izvrstna,'' je pouaril Bryant, ki je izgubil kar šest žog.

Lakersi pred misijo nemogoče
Šesta tekma bo v noči s torka na sredo v TD Banknorth Gardnu v Bostonu, kjer bo vse pripravljeno za 17. naslov v zgodovini kluba. Zadnjega so Celticsi osvojili leta 1986. Nobena ekipa v zgodovini se v finalu ni vrnila po zaostanku z 1:3, nobeni tudi ni uspelo dobiti šeste in sedme tekme v gosteh.


                                    * 
LA LAKERS - BOSTON                 2:3
 103:98 (39:22, 16:30, 24:18, 24:28)  
Bryant      25     Pierce        38   
Odom        20     Allen         16   
(11 skokov)        Garnett       13   
Gasol       19     (14 skokov)        
(13 skokov)        Cassell        9   
Fisher      15     House          6   
(10 skokov)        T. Allen       6   
Farmar      11     Brown          4   
Radmanović   7     Posey          3   
Vujačič      4     Rondo          3   
(iz igre 2/10)                        
Walton       2                        

Prosti meti: 23/31 24/31 Met iz igre: 36/79 33/77 Met za 3 točke: 8/27 8/22 Skoki: 40 37

Aleš Golob