Igor Kokoškov že 18 let deluje v Ligi NBA. Do zdaj je bil pomočnik v številnih moštvih, med drugim tudi v Detroitu, s katerim je leta 2004 osvojil šampionski prstan. Pred letošnjo sezono je pri Phoenixu, kjer je že deloval med letoma 2008 in 2013, dobil mesto glavnega trenerja. Foto: AP
Igor Kokoškov že 18 let deluje v Ligi NBA. Do zdaj je bil pomočnik v številnih moštvih, med drugim tudi v Detroitu, s katerim je leta 2004 osvojil šampionski prstan. Pred letošnjo sezono je pri Phoenixu, kjer je že deloval med letoma 2008 in 2013, dobil mesto glavnega trenerja. Foto: AP

47-letni srbski strokovnjak, ki na slovenski klopi na uradni tekmi sploh ni doživel poraza in je izbrano vrsto v Carigradu popeljal do zgodovinskega slavja na evropskem prvenstvu, je pred sezono postal glavni trener Phoenix Sunsov, lani najslabše ekipe lige. Sonca imajo zelo mlado moštvo, za zdaj pa jim v tej sezoni rezultatske krivulje glede na lansko (še) ni uspelo dvigniti navzgor.

Kokoškov, ki navdušuje s svojo preudarnostjo in mirnostjo ob parketu, ko zna v pravem trenutku potegniti pravo potezo, je v Dallasu, kjer so gostitelji z Luko Dončićem slavili s 104:94 in prekinili niz sedmih porazov na medsebojnih tekmah, v pogovoru za MMC spregovoril o zahtevnosti dela v NBA-ju, kjer je sicer že od leta 2000, z izbranimi besedami pa se je dotaknil tudi Dončićevih imenitnih predstav.


Sorodna novica Dončić nasul 30 točk in končal črni niz Dallasa proti Sunsom

Kaj vam pomeni, da ste kot prvi Evropejec sedli na mesto glavnega trenerja v Ligi NBA?
V zadnjem času nisem veliko razmišljal o tem, a je seveda to lepa in velika stvar. Dolgo se ukvarjam s tem poslom. Vse se je dogajalo zelo na hitro in nisem imel veliko časa, da bi o tem razmišljal. Seveda sem bil vznemirjen in izjemno vesel. Je pa res šel ves proces zelo hitro in ekspresno sem se moral odločiti. Jasno, sem presrečen, izjemno zadovoljen in ponosen, da sem dobil priložnost. Tu sem vendarle že 18 let, večino svojega košarkarskega življenja. Kot pravimo, dobra zgodba za vnuke, da bodo vedeli, kaj je dosegel njihov dedek.

Poleti so Phoenix Sunsi prvič imeli na naboru prvi izbor. Odločili so se za centra z Bahamov DeAndreja Aytona. Foto: Reuters
Poleti so Phoenix Sunsi prvič imeli na naboru prvi izbor. Odločili so se za centra z Bahamov DeAndreja Aytona. Foto: Reuters

Vendarle je to stopnica nad vsem. Ko ste prejeli ponudbo Phoenix Sunsov, kakšen izziv vam je predstavljala?
Res je to stopnica višje. V Phoenixu imamo mlado ekipo in čaka nas veliko dela, da postanemo boljši. Nimamo impresivne sezone, kot pravim, imamo veliko neizkušenih igralcev, mladih, ki pa so nadarjeni. Čakamo, da se razvijajo. Seveda je to velik izziv. Trenerski posel je že sam po sebi izziv. Se zavedam, da nas čaka veliko dela. Res ni lahko, a sem zadnji, ki bi se pritoževal. V tem poslu tega ni.

Kot pravite, imate zelo mlado zasedbo. Ekipa ima poleg tega za sabo slabo sezono. Je težko prevzeti moštvo, ki se je znašlo v takem položaju, kot se je Phoenix?
Nisem v položaju, da bi izbiral delo, ampak delo izbira mene. Ko sem dobil poziv, ni bilo kalkulacij. Lahko bi morda čakal kaj drugega, a sem brez kakršne koli dileme sprejel ponujeno veliko priložnost. Phoenix je ob Beogradu moje drugo mesto. Tu živi moja družina in na neki način sem se vrnil domov, saj sem bil tu že pet let. Tako ima vse neko svojo logiko. Delo predstavlja res velik izziv, ni niti malo lahko, a se prav nič ne pritožujem.

Je cilj vodstva franšize obnova oziroma zgradnja ali razvoj nove ekipe, t. i. 'rebuild'?
Moj ni, saj to ni razvojna liga, Evroliga, Evropski pokal … Z vsem spoštovanjem do vseh lig, ampak to je najmočnejša na svetu. G-liga je za razvoj, v NBA-ju pa ni namen razvoj igralcev. Tu gre le za zmago ali poraz. Dober si, kolikor imaš zmag. Lahko je sicer zgradnja moštva neki koncept, ampak mi se za tem ne bomo skrivali. To ne sme biti nikakršen alibi, da se tekma ne dobi. V tem brutalnem poslu štejejo samo zmage in porazi. Število zmag določa, kako dober si. Besede 'rebuild' ne uporabljamo v našem slovarju. S fanti, ki jih imamo, poskušamo dobiti vsako tekmo. Res smo mladi, imamo tri novince, tudi Devin Booker je star šele 22. Igralci morajo čutiti, da jih spoštuješ, jih imaš rad in verjameš vanje, da skupaj rastejo kot ekipa.

Seveda so to nepozabni spomini. Nekaj, česar se bom z veseljem spominjal vse življenje. To je bil lep in srečen trenutek, eden najlepših v karieri. Naredili smo skupino zlatih fantov. Nekaj, kar ostane v večnem spominu. Kot pravijo, igralci zmagujejo, trenerji pa izgubljajo tekme. Vse se nam je takrat izšlo. Dragić je bil na vrhuncu, Dončić je prihajal, potem sta tu Vidmar, Prepelič, da ne naštevam vseh. Bila je zmagovita celota.
Igor Kokoškov o evropskem naslovu s Slovenijo

Na Zahodu imate zares zahtevno in zgoščeno konkurenco.
Res je, ni slabih ekip in posledično ni lahkih tekem. Za nobeno tekmo ne moremo reči, to bomo pa zagotovo dobili. Vsaka je trd boj in na vsaki moramo dati res vse od sebe, da bi prišli do uspeha. Naša naloga je, da se s tem spopadamo. Smo profesionalci in, kot pravim, vsako tekmo poskušamo dobiti, ne glede na to, kdo stoji na drugi strani.

Trenutno je na Zahodu v najboljšem položaju moštvo Denver Nuggets. Katera ekipa vas je sicer do zdaj v tej sezoni najbolj navdušila?
Ukvarjam se z ekipami, s katerimi trenutno igramo, ampak res je, da Denver igra odlično. Nikola Jokić raste kot igralec in mislim, da ni nihče, recimo, pred tremi leti pričakoval, da bo postal tak kaliber igralca, da bo kandidat za tekmo zvezd in celo za MVP-ja rednega dela. Zagotovo so oni ekipa, ki je naredila največji preskok in korak naprej. Če je Denver na Zahodu, pa recimo za Vzhod lahko podobno rečemo za Milwaukee, ki je prav tako izvrstna ekipa. Igrajo dobro, verjetno tudi nad pričakovanji, a ekipa sledi najboljšemu posamezniku. Giannis Antetokounmpo se je razvil v superzvezdnika. Popolnoma je posvečen igri in je edinstven igralec.

Z odličnimi predstavami Dončić Kokoškova ni presenetil. Foto: AP
Z odličnimi predstavami Dončić Kokoškova ni presenetil. Foto: AP

Omenili ste dva izvrstna evropska košarkarja. Vi ste zdaj v vlogi trenerja, Luka Dončić prednjači med novinci … Evropska košarka ima vse pomembnejšo vlogo v Ligi NBA, kajne?
Govorimo o globalizaciji košarke, ki traja že 20 let. Ni nič novega. Če je zdaj za igralce lažje? Da si tu, moraš biti dober. O tem ni dvoma. Informacije se zdaj lažje širijo, vrata lige so bolj odprta, a, kot poudarjam, ni tukaj nihče po naključju in nič ni podarjeno. Vse je odvisno, kako dober košarkar si. Liga NBA je preprosto velik šovbiznis. Kdor je najboljši, ima ogromno pozornosti. Ni pa tu kakršne koli protekcije. Ni pomembno, od kod je igralec. Ali je evropski košarkar, Slovenec, ni pomembno. Če si dober, si tu.

Trikrat ste se do zdaj pomerili z Dallas Mavericksi, kjer izvrstno igra vaš nekdanji varovanec v reprezentanci Luka Dončić. Vas je presenetilo, da si je tako hitro izboril tako pomembno vlogo?
Ni me presenetil. Kot igralec je naredil vse korake, kot jih je moral, in se razvijal. To je še en korak naprej, kot jih je delal do zdaj. Vse korake, ko je odšel iz Slovenije, ko je iz mladinske ekipe prišel v prvo ekipo Reala Madrida in zdaj naprej, je naredil pravilno. Z vsakim izzivom se je znal spoprijeti. Gre za vsestranskega in nesebičnega košarkarja, ki se odlično znajde v vlogi organizatorja igre. Dosega veliko točk, napredoval pa je tudi v obrambi. Udobno se počuti v položaju, kjer je zdaj. Ima veliko podporo organizacije. Res se je znašel v dobrem položaju. Presrečen sem zanj, samo tako mora nadaljevati.

Slovenijo je z njim zajela prava NBA-evforija. Za veliko navdušenja pa je poskrbel tudi v ZDA, kajne?
Lepo je to slišati in prav je tako. Vsi tu vedo, kdo je Luka Dončić. Seveda verjetno ni take evforije, kot je v Sloveniji, ampak ga podrobno spremljajo. Dokazal je svojo vrednost. Postaja oziroma on je bodoči superzvezdnik. Vse to mu uspeva. Ima veliko vrednost kot igralec in tudi za medije. Veliko ima medijske pozornosti, in to ne samo v Dallasu, ampak po celi ligi. Naredil je velike korake. Evropska in slovenska košarka morata biti ponosni nanj. Res je velik ambasador Slovenije.

Sorodna novica Igor Kokoškov – ko je v vsakem trenutku vsaka odločitev prava

Pred dobrim letom dni ste s Slovenijo postali evropski prvaki, zdaj pa je reprezentanca ostala brez uvrstitve na svetovno prvenstvo. Tudi vi ste bili kritični do Fibinega sistema kvalifikacij. Ste še vedno takega mnenja?
Tako pač je in ne bo se spremenilo. Kakršno koli mišljenje imamo, ta okna so tu. Mislim, da to ni dobro za evropsko košarko, a se ne bo spremenilo. Države oziroma zveze, kot je slovenska, se preprosto morajo prilagoditi. Lahko se lobira, pritiska za spremembe, a do njih zagotovo še nekaj časa ne bo prišlo. Pravim, da je treba nadaljevati trdo delo. Vsaka selekcija ima svoje probleme. Slovenija je majhna in računa na vsakega kakovostnega košarkarja. Kdor koli iz Evrolige ali NBA-ja manjka, se to seveda močno pozna. To ni dobro, a tako je in treba je sprejeti. Treba je delati, in kot pravim, hkrati lobirati za spremembe, da nekoč pride do njih, a bo za to treba še nekaj časa.

Iz Dallasa

Tilen Jamnik