Igor Kokoškov je na radarju Phoenixa. Foto: Reuters
Igor Kokoškov je na radarju Phoenixa. Foto: Reuters
Kokoškov je pri Phoenixu že deloval z Goranom Dragićem. Morda se zdaj obeta sodelovanje z Luko Dončićem. Foto: BoBo

Kokoškov je trenutno pomočnik trenerja pri Utahu, ki je eno najprijetnejših presenečenj v Ligi NBA. Po pisanju enega najbolj priznanih novinarjev Marca Steina naj bi bil prav 46-letni Kokoškov na vrhu želja Phoenixa, ki je med sezono odpustil Earla Watsona.

Kokoškov je v Phoenixu preživel pet let (2008-2013), ko je bil pomočnik Terryju Porterju, Alvinu Gentryju in Lindseyju Hunterju. Veljal je za neuradnega koordinatorja napadalnih akcij. Leta 2015 se je preselil v Utah, kjer je pomočnik Quinu Snyderju. V njegovi odsotnosti je vodil tudi eno tekmo, ko je Utah s 107:101 premagal LA Lakerse.
Kokoškovu pripisujejo glavne zasluge za preporod Rickyja Rubia, ki je po slabem začetku v zadnjih tednih med boljšimi organizatorji igre v Ligi NBA. Eksplodirali so tudi Jazzerji, ki so v nasprotju s pričakovanji pred sezono trenutno na mestu za končnico.

Srbski strokovnjak je bil tudi član trenerskega štaba pri ekipi Los Angeles Clippers, Detroitu, Clevelandu in Orlandu.

Največji uspeh kot trener je dosegel lani, ko je Slovenijo brez poraza popeljal do naslova evropskega prvaka.

Če bo Kokoškov res postal trener Phoenixa, bo prvi Evropejec, ki bo glavni trener v Ligi NBA. Leta 2000 je postal prvi neameriški pomočnik trenerja v Ligi NBA, štiri leta pozneje pa je bil prvi pomočnik trenerja, ki ni bil iz ZDA in je osvojil šampionski prstan ter bil pomočnik trenerja na tekmi vseh zvezd.

Phoenix je po odhodu Gorana Dragića (leta 2015) in še nekaterih igralcev skupaj z Memphisom najslabša ekipa v Ligi NBA. Sunsi bodo tako na letošnjem naboru zagotovo izbirali med prvimi. Eden izmed glavnih kandidatov za izbor bo zagotovo Luka Dončić, seveda, če se bo na nabor prijavil.