Košarkarji Krke so v pretekli sezoni zasedli zadnje mesto v Ligi ABA, zato bodo v novi sezoni tekmovali v drugi ligi. Foto: BoBo
Košarkarji Krke so v pretekli sezoni zasedli zadnje mesto v Ligi ABA, zato bodo v novi sezoni tekmovali v drugi ligi. Foto: BoBo

V sezoni 2017/18 bodo v drugi ligi nastopali Krka, Rogaška, Split, Bosna Sarajevo, Zrinjski, Dynamic, Borac Čačak, Teodo, Lovćen in Ohrid.

Sixt Primorska v kvalifikacijah
Dve ekipi se bosta v drugo ligo kvalificirali na kvalifikacijskih turnirjih. Prvi kvalifikacijski turnir bo organiziran samo za ekipe iz BiH-a (Mladost Mrkonjić Grad, Široki Brijeg in Sloboda Tuzla). Zmagovalec turnirja za ekipe BiH-a bo kvalificiran na drugi in posledično zadnji kvalifikacijski turnir, na katerem se bo pridružil ekipam Sixt Primorske, Vršca in Sutjeske.

Zadnji odločilni kvalifikacijski turnir bo v Laktaših med 27. in 29. septembrom. Na tem turnirju bo vsak igral z vsakim in najboljši ekipi se bosta pridružili že izbranim moštvom v drugi ligi ABA. Zmagovalec druge lige bo napredoval v prvo ligo v sezoni 2018/19. Skupščina je sprejela tudi pravilo, da se omeji število klubov na pet iz ene države.

Potrdili so tudi superpokal Lige Aba, ki bo v črnogorskem Baru med 20. in 23. septembrom. Na podlagi izidov v sezoni 2016/2017 so bili povabljeni Cedevita, Partizan, Budućnost, Igokea, Mega Leks, Cibona, Mornar in FMP. Crvena zvezda se je zahvalila za povabilo, zaradi že prej potrjenega turnirja Evrolige na superpokalu tokrat ne bo sodelovala.

Liga ABA je še enkrat potrdila odlično poslovanje in bo že od sezone 2017/2018 vsem klubom krila tudi stroške prevoza na gostovanja. Skupščina je potrdila tudi plačilo stroškov prevoza v višini 12.000 evrov vsakemu klubu, ki je v ligi nastopal v pretekli sezoni.
V elitni Ligi ABA bo nastopala le Union Olimpija, ki je v pretekli sezoni osvojila državni in pokalni naslov. "Union Olimpija podpira odločitve in smernice Lige ABA, ki bo odslej za klube še bolj prijazna, saj bo organizator ekipam poleg hotelov in sodnikov subvencioniral tudi stroške prevozov na tekme. Ob tem si bomo klubi med seboj razdelili tudi del dobička, del pa ga bomo namenili za organizacijo druge lige ABA in mladinskih turnirjev. Pri Olimpiji smo se zavzemali za uvrstitev tretjega slovenskega predstavnika v drugo ligo ABA ob bok Rogaški in Krki. Z uvrstitvijo Primorske v kvalifikacije je ta cilj vsaj delno dosežen. Veselimo se začetka tekmovanja v Ligi ABA, v kateri naš klub sodeluje že od premierne sezone," je pojasnil direktor Uniona Olimpije Matevž Zupančič.