Pacersi so skušali na vse načine zaustaviti Dončića. Tri četrtine jim ni prav nič uspevalo. V končnici tudi 21-letnemu Ljubljančanu ni uspelo rešiti Mavericskov. Foto: AP
Pacersi so skušali na vse načine zaustaviti Dončića. Tri četrtine jim ni prav nič uspevalo. V končnici tudi 21-letnemu Ljubljančanu ni uspelo rešiti Mavericskov. Foto: AP

21-letni Ljubljančan je bil neustavljiv v uvodnih treh četrtinah, ko je nasul kar 33 točk. Držal je priključek z razigranimi Pacersi. Devet minut in pol pred koncem so Mavericksi po trojki Justina Jacksona prvič na tekmi povedli (94:93). Tri minute in 14 sekund pred koncem je Dončić zadel en prosti met za 109:104, nato pa Dallas ni dosegel niti točke več. Dončić je zgrešil dve trojki iz težkega položaja za podaljšek v zadnji akciji tekme.

Domantas Sabonis je popolnoma zasenčil Porzingisa. Foto: AP
Domantas Sabonis je popolnoma zasenčil Porzingisa. Foto: AP

Izjemna predstava Oladipa v končnici
Zvezdnik Victor Oladipo je zablestel v končnici. Najprej je podal do Domantasa Sabonisa, nato pa je dosegel zadnjih šest točk na tekmi za četrto zmago Indiane na zadnjih petih tekmah, ki so jih odigrali na gostovanju.

Tim Hardaway se je vrnil na parket s 30 točkami, zadel je šest trojk. Kristaps Porzingis, ki je v zadnjem mesecu v sijajni formi, je imel tokrat zelo slab dan. Prispeval je le 9 točk in 8 skokov. Latvijec je iz igre metal katastrofalnih 3/17, zgrešil je vseh pet metov izza črte. Ostrostrelec Seth Curry si je v petek zvil gleženj in ni bil v kadru. Manjkali so tudi Dorian Finney-Smith, Jalen Brunson in Michael Kidd-Gilchrist.

Pacersi so dobili osem izmed zadnjih desetih tekem. Imajo dva poraza več od Miamija v boju za četrto mesto na Vzhodu.

Dončić besen kot ris
Dončić je bil po tekmi besen nad sojenjem. Novinarje je pričakal še vroč v dresu in ne oprhan kot po navadi. "Udarili so me v obraz in to bi morala biti osebna napaka. Morali bi pogledati posnetek. Mislim, da je pravilo, če te kdo udari po obrazu, se pogleda video, kajne? Trikrat so me udarili po obrazu, dvakrat ni bilo osebne napake," je vrelo iz Dončića.

Dončić je dobil udarec s kolenom v čeljust v drugi četrtini. Sodniki so piskali, a je bil Dončić jezen, ker niso pogledali posnetka. Rentgen med polčasom je pokazal, da ni prišlo do hujše poškodbe.

Slovenskega zvezdnika je še posebej razburil prekršek Victorja Oladipa v zadnji četrtini, ki je povzročil krvavitev v ustih. Udarec je dobil v prodoru. Žogo je podal do Courtneyja Leeja, ki je zgrešil, sam pa je obležal na parketu. Dončić je med minuto odmora verbalno napadel sodnika, a odziva ni bilo. "Vsi so videli, da je šlo za prekršek. Sodniki preprosto niso reagirali, bilo jim je vseeno," je besnel Dončić, ki je imel srečo, da ni dobil tehnične napake.

Dončić držal Maverickse v igri
Dončić je dosegel prve štiri točke za Dallas, vendar si je nabral dve osebni napaki že po štirih minutah in trener Rick Carlisle ga je moral vzeti iz igre. Vrnil se je tri minute pred koncem prve četrtine in takoj je prevzel dirigentsko palico. S trojko z osmih metrov je postavil izid uvodne četrtine 26:31.

Do odmora je nanizal 17 točk in držal priključek. Pacersi so si priigrali devet točk naskoka v drugi četrtini, a se jim ni uspelo odlepiti. Po prvem polčasu so imeli tri točke prednosti (52:55).

Spektakularna trojka z devetih metrov za izenačenje
V tretji četrtini je Ljubljančan prispeval kar 16 točk. Poskrbel je tudi za potezo večera, ko se je odločil za met z devetih metrov. T. J. Warren ga je podrl in dodal je še prosti met. Navijači so noreli na tribunah, izid pa je bil izenačen na 75:75. Indiana je imela vedno pripravljen odmor in po 36 minutah je imela dve točki naskoka (84:86).

Dallas povedel na začetku zadnje četrtine
Na začetku zadnje četrtine je Dallas prevzel vodstvo prvič na tekmi. Delon Wright in Justin Jackson sta zadela trojki, Hardaway pa je bil dvakrat natančen izza črte. Mavericski so povedli s 97:95 in še povišali prednost tri minute pred koncem, ko je Dončić zadel prosti met za 109:104.

Oladipo zrežiral zmago Pacersov
V končnici je na sceno stopil Oladipo, ki je odigral šele 12. tekmo po enoletnem odmoru zaradi poškodbe. Najprej je našel Sabonisa, ki je bil natančen pri polaganju, nato pa je dvakrat učinkovito zaključil akcijo s petih metrov. 38 sekund pred koncem so Pacersi povedli (109:110). Vsi ključni igralci Dallasa so bili pokriti, zato je skušal Courtney Lee s trojko, vendar ni bil natančen. Oladipo je z dvema prostima metoma povišal na 109:112.

Do konca je bilo še 13 sekund, Carlisle pa je vzel zadnjo minuto odmora. Dončić je zgrešil trojko po koraku nazaj, a je prišel do odbite žoge. Tik pred piskom sirene je zgrešil še trojko iz nemogočega položaja iz levega kota. Želel je osebno napako in tri proste mete, a sodniki so pokazali, da je tekme konec.

McMillan: Vse se je obrnilo, ko smo začeli igrati trdno obrambo
"Že zelo dolgo nismo zmagali v Dallasu. Nekateri naši igralci imajo res slabe izkušnje v tej dvorani. V končnici smo se odločili, da damo žogo v roke Oladipu, ki je igralec za take trenutke. Vse se je obrnilo, ko smo začeli igrati trdno obrambo," je bil vesel trener Indiane Nate McMillan.

"Nisem imel odprtih metov. Prav nič mi ni šlo po načrtih. Moram priznati, da so igrali odlično obrambo," je dejal Porzingis, ki je 3. februarja natresel 38 točk za zmago Dallasa v Indianapolisu s 112:103.

Goran Dragić je dosegel 11 točk v 23 minutah. Foto: Reuters
Goran Dragić je dosegel 11 točk v 23 minutah. Foto: Reuters

Miami z delnim izidom 25:6 povozil Washington
Washington je izgubil proti Miamiju z 89:100. Vročica je zadnjo četrtino dobila z 28:17. Blestel je Bam Adebayo, ki je prispeval 27 točk in 14 skokov. Ostrostrelec Duncan Robinson je bil sedemkrat natančen izza črte, Goran Dragić pa je dodal 11 točk (3/10 iz igre) v 23 minutah.

Washington je imel tri razigrane košarkarje, vsi drugi pa so skupaj zmogli 14 točk. Shabazz Napier je dosegel 27 točk, Bradley Beal jih je dodal 23, Davis Bertans pa je zadel kar osem trojk.

Zvezdnik Miamija Jimmy Butler je zapustil igro sredi tretje četrtine zaradi poškodbe prsta na nogi in se ni več vrnil. Napier je z dvema zaporednima trojkama poskrbel za vodstvo Wizardsov s 83:75 devet minut pred koncem. Miami je končal tekmo z delnim izidom 25:6. Adebayo je nanizal 11 točk, Robinson pa je zadel tri trojke.

Sanjski konec tedna za Lakerse
V izjemnem mestnem derbiju v Los Angelesu so Lakersi premagali Clipperse s 112:103.To je bila prva zmaga Jezernikov nad večnimi tekmeci v tej sezoni. Clippersi so bili v vlogi gostiteljev, v Staples Centru pa je bilo ogromno glasnih navijačev Jezernikov, ki so v zadnji minuti namenili aplavz Lebronu Jamesu z vzkliki "MVP, MVP". Ta konec tedna je bil zares težko pričakovan v Los Angelesu, Lakersi so v petek na kolena spravili vodilno ekipo lige Milwaukee, še precej slajša pa je bila seveda zmaga nad Clippersi na nedeljski matineji.

LeBron James je 12 izmed 28 točk dosegel v zadnji četrtini in s tem prevesil tehtnico na stran Lakersov. Paul George je blestel z 19 točkami v prvem polčasu, v nadaljevanju pa so ga Jezerniki precej bolje pokrivali. Foto: Reuters
LeBron James je 12 izmed 28 točk dosegel v zadnji četrtini in s tem prevesil tehtnico na stran Lakersov. Paul George je blestel z 19 točkami v prvem polčasu, v nadaljevanju pa so ga Jezerniki precej bolje pokrivali. Foto: Reuters

Rivalstvo med ekipama še nikoli ni bilo večje, saj sta to favorita za zmago na Zahodu. Morda bo mestni derbi na sporedu tudi v končnici, kar se ni zgodilo še nikoli. Lakersi imajo v vitrini 16 lovorik, Clippersi pa še niso igrali v finalu.

Bradley s šestimi trojkami zelo pomagal Jamesu in Davisu
To je bila tekma na ravni končnice. Motivirani zvezdniki na obeh straneh so bili v glavnih vlogah. Anthony Davis je prispeval 30 točk, LeBron James pa je 12 izmed 28 točk dosegel v zadnji četrtini. Zelo je pomagal tudi Avery Bradley, ki je zadel šest trojk in se izkazal tudi z odlično obrambo.

Paul George je 19 izmed 31 točk prispeval v prvem polčasu in Clippersi so imeli ob odmoru štiri točke naskoka (53:49).

V tretji četrtini James ni dosegel niti točke, vendar sta Davis in Bradley blestela in Lakersi so prišli do preobrata. Po 36 minutah so imeli minimalno prednost (81:85).

Šov LeBrona v končnici
James je odprl zadnjo četrtino s trojko in Jezerniki so z delnim izidom 14:6 prvič na tekmi prišli do dvoštevilčne prednosti šest minut pred koncem (87:99). Kawhi Leonard je znižal na 99:106 dve minuti pred zadnjim piskom sirene, nato pa je James prevzel odgovornost v končnici in s šestimi točkami potrdil veliko zmago Lakersov.

Vogel: Najboljši konec tedna za Jamesa
"To je bil najboljši konec tedna za LeBrona v dresu Lakersov. To sta bili dve neverjetni tekmi. Obakrat je prevladoval in nam v končnici zagotovil dve zmagi," je bil nasmejan trener Frank Vogel.

Schröder odločil v Bostonu
Zelo napeto je bil tudi v TD Gardnu, kjer je Boston izgubil proti Oklahomi s 104:105. Dennis Schröder je ukradel žogo Kembi Walkerju in s polaganjem dosegel odločilni koš 8,5 sekunde pred koncem. V zadnjem napadu je Jayson Tatum zgrešil met za zmago in Boston je izgubil štiri domače tekme zapored prvič po letu 2015.

Sunsi unovčili odsotnost Antetokounmpa
Giannis Antetokounmpo je zaradi manjše poškodbe kolena, ki jo je staknil v petek v Staples Centru, manjkal v Phoenixu. Sunsi so to znali unovčiti, s 140:131 so premagali Milwaukee. Blesteli so v uvodni četrtini, ki so jo na krilih Devina Bookerja (20 izmed 36 točk je dosegel v prvih 12 minutah) dobili s 47:28.

Ricky Rubio je dosegel trojni dvojček (25 točk, 13 skokov in 13 podaj). Khris Middleton je bil najboljši strelec tekme z 39 točkami, Eric Bledsoe jih je dodal 28.

Tekme 8. marca:
DALLAS - INDIANA
109:112 (26:31, 26:24, 32:31, 25:26)
Dončić 36 (13/26 iz igre, 4/13 za tri, prosti meti 6/10), 10 skokov in 8 podaj v 36 minutah, Hardaway 30 (11/21 iz igre, 6/11 za tri), Jackson 11, Porzingis 9 (3/17 iz igre, 0/5 za tri) in 8 skokov, Wright in Lee po 7, Cauley Stein 5, Marjanović in Kleber po 2; Sabonis 20 (8/13 iz igre) in 17 skokov, Oladipo (6/18 iz igre, 0/5 za tri), Turner (13 skokov) in Warren po 16, J. Holiday 14 (4/5 za tri), McConnell 12, A. Holiday 7, Sumner 6, Sampson 5.

WASHINGTON - MIAMI
89:100 (23:29, 31:28, 18:15, 17:28)
Napier 27 (4/8 za tri), Bertans 25 (8/15 iz igre), Beal 23 (8/24 iz igre), Brown 5, Wagner 4, Bonga 3, Bryant 2; Adebayo 27 (9/13 iz igre) in 14 skokov, Robinson 23 (7/11 za tri), Nunn 18, Dragić 11 (3/10 iz igre, 1/3 za tri, prosti meti 4/4), 4 skoki in 3 podaje v 23 minutah, Butler 9, Hill 5, Jones Jr. 4, Olynyk 2, Iguodala 1.

LA CLIPPERS - LA LAKERS 103:112
George 31 (9/16 iz igre, 3/7 za tri, prosti meti 10/11), Leonard 27 (9/18 iz igre, 2/9 za tri), Harrell 20 (7/10 iz igre), Jackson 8, Williams 7, Zubac 5 in 7 skokov, J. Green in Beverley po 2, Morris Sr. 1 (0/9 iz igre); Davis 30 (11/19 iz igre) in 8 skokov, James 28 (7/17 iz igre, 2/6 za tri, prosti meti 12/14), 9 podaj in 7 skokov, Bradley 24 (6/12 za tri), Caldwell-Pope 9, Kuzma 8 in 10 skokov, McGee 5, Morris in Rondo po 4.

BROOKLYN - CHICAGO 110:107
Dinwiddie 24 (prosti meti 14/15), LeVert in Harris po 23; Porter 23, White 21, Markkanen 16 (4/5 za tri).

MINNESOTA - NEW ORLEANS 107:120
Beasley 21 in 9 skokov, Russell 19; Holiday 37 (13/20 iz igre), 9 skokov in 8 podaj, Williamson 23 (9/15 iz igre) in 7 skokov, Ball 18, Ingram 15, 12 skokov in 7 podaj.

BOSTON - OKLAHOMA CITY 104:105
Hayward 24 (4/7 za tri), Smart 19 (10 skokov) in Tatum po 19; Paul 28 (9/19 iz igre) in 7 podaj, Schröder 27 (10/21 iz igre), Gallinari 18.

PHOENIX - MILWAUKEE 140:131
Booker 36 (13/17 iz igre, 4/6 za tri) in 8 podaj, Rubio 25 (8/15 iz igre), 13 skokov in 13 podaj, Baynes 24, Bridges 21 in 10 skokov; Middleton 39 (13/26 iz igre), Bledsoe 28 (12/19 iz igre), B. Lopez 18, G. Antetokounmpo ni igral.

HOUSTON - ORLANDO 106:126
Westbrook 24 (9/19 iz igre) in 8 skokov, Harden 23 (6/19 iz igre, 3/10 za tri), J. Green 18 (8/8 iz igre); Augustin 24 (4/6 za tri), Gordon 19 in 10 skokov, Fultz 18, Vučević (16 skokov), Carter Williams in Ross po 16.

CLEVELAND - SAN ANTONIO * 132:129
Drummond 28 (11/16 iz igre) in 17 skokov, Sexton 26, Nanc (10 skokov) in Osman po 19; DeRozan 25 (7/19 iz igre), Forbes in Gay po 19, White in Murray po 17.
* - po podaljšku

NEW YORK - DETROIT 96:84
Randle 22 in 12 skokov, Payton 16, Robinson 14 in 11 skokov; Wood 22, Brown 16.

SACRAMENTO - TORONTO 113:118
Fox 28 (8/16 iz igre), Len in Bazemore po 15, Bjelica 14 in 10 skokov; Powell 31 (11/21 iz igre, 6/12 za tri), Lowry 30 (6/10 za tri) in 8 podaj, Siakam 23 in 8 skokov, Ibaka 15 in 10 skokov.


Tekme 9. marca:
ATLANTA - CHARLOTTE
DENVER - MILWAUKEE
UTAH - TORONTO

Vzhodna konferenca
Ekipa
ZPO
Milwaukee Bucks64531182.8
Toronto Raptors63451871.4
Boston Celtics63422166.7
Miami Heat64412364.1
Indiana Pacers64392560.9
Philadelphia 76ers64382659.4
Brooklyn Nets63293446.0
Orlando Magic64293545.3
Washington Wizards63234036.5
Charlotte Hornets63224134.9
Chicago Bulls64214332.8
New York Knicks64204431.2
Detroit Pistons65204530.8
Cleveland Cavaliers64194529.7
Atlanta Hawks65194629.2
Zahodna konferenca
Ekipa
ZPO
Los Angeles Lakers62491379.0
Los Angeles Clippers63432068.3
Denver Nuggets63422166.7
Utah Jazz63412265.1
Oklahoma City Thunder64402462.5
Houston Rockets63392461.9
Dallas Mavericks65392660.0
Memphis Grizzlies64323250.0
New Orleans Pelicans64283643.8
Sacramento Kings64283643.8
Portland Trail Blazers65283743.1
San Antonio Spurs62263641.9
Phoenix Suns64263840.6
Minnesota Timberwolves63194430.2
Golden State Warriors64154923.4