Po Phoenixu, Houstonu in Miamiju je Toronto četrti NBA-klub v bogati karieri Gorana Dragića. Foto: AP
Po Phoenixu, Houstonu in Miamiju je Toronto četrti NBA-klub v bogati karieri Gorana Dragića. Foto: AP

Toronto je ena izmed treh franšiz, ki so se zadnje pridružile Ligi NBA, in edina od teh, ki je že dvignila pokal Larryja O'Briena. V najmočnejšem košarkarskem tekmovanju sodeluje od leta 1995, do prstana pa je prišla v nepozabni sezoni 2018/19, ko je blestel Kawhi Leonard, ki pa je že poleti zatem zapustil Kanado in se preselil med Clipperse v rodni Los Angeles. Leto pozneje so Raptorsi tretjič zapored osvojili divizijo in še sedmič v nizu zaigrali v končnici, kjer jih je v konferenčnem finalu izločil Boston. Lani je bila, potem ko so na Vzhodu zasedli 12. mesto, ta serija prekinjena.

Dve leti po osvojitvi prstana je edina kanadska zasedba v ponovni izgradnji moštva. Tudi letos se bodo Raptorsi glede na napovedi poznavalcev težko uvrstili v končnico. V večini jih postavljajo na deseto mesto in posledično t. i. "play in" turnir oziroma dodatne kvalifikacije za "playoff". Čeprav jih napovedi ne uvrščajo na mesta, ki na Vzhodu vodijo v končnico, pa naj bi Raptorsi znova bili ena najboljših obramb lige. Vsi glavni nosilci igre v napadu so zelo kakovostni tudi defenzivno in imajo dobre telesne predispozicije. Pod vodstvom Nicka Nursa je Toronto že igral odlično obrambo, ki je bila ključna tudi ob pohodu na naslov prvaka.

Sorodna novica Čas za preboj v stalno rotacijo Denverja

Dragić prišel v menjavi za Lowryja

Glavni aduti bodo letos trije iz šampionske zasedbe, branilec Fred VanVleet ter krili OG Anunoby, v Londonu rojeni košarkar nigerijskih korenin in Kamerunec Pascal Siakam, ki je zaigral že na tekmi All Star, zaradi poškodbe pa bo sicer izpustil uvod sezone. Veliko se pričakuje tudi od novinca Scottieja Barnesa, ki je bil izbran kot četrti. 20-letnik je sicer v osnovi krilni igralec, toda po napovedih naj bi prevzemal vlogo t. i. "point forwarda" in bi bil torej tudi organizator Torontove igre.

Barnes se je odlično ujel z Dragičem, ki je v Kanado prišel pred sezono. Poleti je po devetih letih namreč Scotiabank Areno – prej znano kot Air Canada Center – zapustil Kyle Lowry, za številne kar najboljši igralec v zgodovini franšize. 35-letni organizator igre, ki je leta 2016 v Rio de Janeiru z ameriško reprezentanco osvojil olimpijsko zlato, je bil ves ta čas motor igre Toronta, pred dvema letoma pa ob Leonardu najzaslužnejši za zgodovinski prstan. Preselil se je v Miami, v nasprotni smeri pa sta prišla njegov vrstnik in nekdanji soigralec pri Houstonu Dragić ter nigerijski olimpijec Precious Achiuwa.

Na pripravljalnih tekmah je Dragić v povprečju dosegal osem točk. Foto: AP
Na pripravljalnih tekmah je Dragić v povprečju dosegal osem točk. Foto: AP

Slovenec z najdaljšim stažem v ligi

Ob prej omenjeni četverici bo eden ključnih mož seveda tudi nekdanji kapetan slovenske reprezentance. 35-letni Ljubljančan sprva razumljivo ni bil navdušen nad menjavo, saj se je v Miamiju odlično znašel in si tudi ustvaril dom. Novembra pred dvema letoma je po izvrstnih igrah v končnici, ko se je potem nesrečno poškodoval v finalu proti Lakersom, podaljšal pogodbo z Vročico, ki pa jo je torej moral zapustiti. V tem primeru si je seveda želel v ekipo, ki bi bila kandidat za naslov. To je tudi povedal ob menjavi, kar je razburilo navijače Raptorsov. Goran se je pozneje opravičil, večkrat pa je poudaril, da se je v novem moštvu zelo dobro znašel.

Z gotovostjo lahko trdimo, da jih bo s svojim značajem in predstavami kmalu osvojil. Vendarle gre za vedno nepopustljivega igralca, ki si želi zmagovati, ima potrebno zmagovalno mentaliteto in bo na vsaki tekmi dal svoj maksimum. Zaradi tega si je tudi izboril takšen status v ligi, ob tem pa je seveda še vedno zelo kakovosten posameznik. Vstopa že v 14. sezono v ligi, s čimer je prehitel Bena Udriha in je slovenski košarkar z najdaljšim stažem v najmočnejšem tekmovanju na svetu. Po prihodu v Phoenix leta 2008 je potrpežljivo čakal na svojo priložnost. Ko jo je dobil, pa jo je zgrabil z obema rokama in postal prvi Slovenec, ki si je izboril vlogo nosilca v ekipi NBA-ja, potem pa tudi prvi, ki je prejel individualno nagrado, ko je bil leta 2014 izbran za igralca, ki je najbolj napredoval, in celo v tretjo peterko lige. Štiri leta zatem je zaigral na All Star tekmi.

Sorodna novica Porzingisova sezona resnice in Kiddov X-faktor

Po zgledu Steva Nasha

"Po menjavi sva govorila. Pogovarjala sva se o njegovi vlogi. Rekel je, da je pripravljen prevzeti, kakršno koli mu jo bomo namenili. Res je izjemna oseba in lepo se je pogovarjati z njim. Ima zelo visok IQ. Zelo rad ima košarko, hoče zmagovati in igra zelo pametno. Veseli smo, da ga imamo," je o Dragiću dejal trener Nurse, njegove besede pa so potrdili tudi soigralci. Raptorsi imajo zelo mlado ekipo, v kateri je Gogi daleč najstarejši. Chris Boucher, ki je drugi najstarejši, je mlajši skoraj sedem let.

"Imamo mlado ekipo. Sem veteran in pripravljen sem pomagati tem fantom, jim dajati podporo in, če me bodo potrebovali, jim bom z nasveti vedno na voljo. Podobno, kot je bil zame Steve Nash v Phoenixu," je povedal Dragić in o najboljšem kanadskem košarkarju vseh časov še dodal: "Dajal mi je nasvete, kako biti profesionalec na igrišču in zunaj njega. Takrat še nisem vedel, kako skrbeti zase, za svoje telo, prehrano … Kako se obnašati na igrišču, biti glasen in govoriti s soigralci. Četudi se delajo napake, opogumiti igralce in stopiti naprej, ko je najtežji del sezone ali tekem. Biti glasen in jim pokazati, da je to le košarka. Torej najpomembneje – biti zgled tem fantom in biti vodja ekipe."

Večkrat se je govorilo o selitvi v Dallas

V takšni vlogi je navdušil ob svojem zadnjem dejanju v dresu slovenske reprezentance, ko jo je leta 2017 vodil na evropski vrh. Bil je tudi vodja Miamija, kjer je nazadnje v igro prihajal s klopi, a bil v teh minutah zelo učinkovit. Pomembnejše ko so bile tekme, večjo vlogo je Dragić prevzemal in bil v končnici že v udarni peterki. Pri Torontu je začel vse štiri pripravljalne tekme, navdušil pa na zadnji proti Washingtonu, ko je dosegel 16 točk, toliko kot prej na vseh treh skupaj. Če bo v prvi peterki ali bo prihajal s klopi, je jasno, da bo ob mentorstvu mladim košarkarjem tudi nosilec igre.

Dragić je še vedno odličen košarkar, kar je redno dokazoval v dresu Miamija, in trenutno najboljši organizator igre v ekipi Toronta. Vprašanje pa je, koliko časa bo ostal med Raptorsi. Poleti je bil povezan z različnimi destinacijami, tudi z Dallasom, kjer bi moči združil z Luko Dončićem in Igorjem Kokoškovom. Razumljivo je njegova želja še vedno boj za prstan, zasedba Nursa pa jasno ne sodi med kandidate, saj gre za ekipo, ki se gradi. Čeprav takšna potrebuje tudi izkušenega vodjo v garderobi in na parketu, pa bi bil Goran, ki mu po koncu sezone poteče pogodba, lahko zelo iskano ime na trgu. Med decembrom in februarjem bodo favoriti za naslov skušali še dodatno okrepiti moštva in izkušen ter tako kakovosten "play" bi pomenil dragoceno pridobitev.