Luka Dončić si ni privoščil veliko počitka. Igral je tudi v zadnji četrtini, čeprav je bila tekma že odločena. Met mu ni stekel, proste mete pa je izvajal zares slabo. Foto: Reuters
Luka Dončić si ni privoščil veliko počitka. Igral je tudi v zadnji četrtini, čeprav je bila tekma že odločena. Met mu ni stekel, proste mete pa je izvajal zares slabo. Foto: Reuters

22-letni Ljubljančan je na tretji tekmi prvič začutil bolečine v predelu vratu okoli polčasa. Nato se mu je bolečina preselila nižje dol po roki. Njegov nastop je bil nekaj časa vprašljiv, a brez njega so Mavericksi nemočni. V 36 minutah je zbral 19 točk, a zgrešil je 15 metov (9/24). Veliko metov izza črte je bilo prekratkih (1/7), katastrofalno pa je izvajal proste mete (0/5).

Dončić brez izgovorov: Odigral sem res obupno tekmo
"Bolečine čutim v vratu, razširile so se po hrbtu, težko razložim vse skupaj. Prejel sem masažo. Poškodbe so sestavni del košarke. Odigral sem res obupno tekmo, to bo treba pozabiti in se pripraviti na peto srečanje," je povedal Dončić.

Dončić je bil že v prvem polčasu zelo zaskrbljen. Po vsaki akciji je stiskal zobe. Foto: AP
Dončić je bil že v prvem polčasu zelo zaskrbljen. Po vsaki akciji je stiskal zobe. Foto: AP

Vseeno je bil najboljši strelec Mavericksov. Kristaps Porzingis je dosegel 18 točk, Boban Marjanović pa se je izkazal z 12 točkami. Popolnoma je odpovedal Tim Hardaway, ki je zgrešil vse štiri mete izza črte, zbral je le štiri točke.

"Luka ima bolečine. Zdelo se mi je, da sploh ne more obrniti vratu na levo stran. Slab met iz igre je seveda posledica vsega skupaj, saj ni mogel igrati v normalnem ritmu. Zdaj bo imel dva dni odmora in zelo ga potrebuje," je pojasnil Carlisle.

Imenitna predstava Leonarda
Clippersi, ki so zaostajali z 0:2 v zmagah in z 11:30 po sedmih minutah tretje tekme, so nato vstali kot feniks iz pepela. Dobili so tretjo tekmo in zalet prenesli na četrto. Obramba je bila vrhunska, Kawhi Leonard in Paul George pa sta s številnimi prodori povzročala ogromne težave gostiteljem.

Leonard je bil najboljši strelec tekme z 29 točkami, zgrešil je le štiri mete (11/15), George je dodal 20 točk, Reggie Jackson je zadel tri trojke, Nicolas Batum pa je v prvi peterki uspešno zamenjal Ivico Zubca.

Razglašeni Mavericksi zgrešili kar 25 trojk
Clippersi so zadeli 13 trojk, Dallas pa pet iz 30 poskusov. Tudi v skoku so prevladovali gostje iz Los Angelesa (53:41).

Kawhi Leonard je v prvi četrtini zadel vseh petov metov. Zvezdnik Clippersov je bil z naskokom najboljši igralec četrte tekme. Foto: Reuters
Kawhi Leonard je v prvi četrtini zadel vseh petov metov. Zvezdnik Clippersov je bil z naskokom najboljši igralec četrte tekme. Foto: Reuters

Leonard narekoval ritem v prvi četrtini ...
Dallas je povedel s 4:0 z dvema košema Porzingisa, nato pa so Clippersi z delnim izidom 12:2 prevzeli vodstvo. Leonard je odlično prodiral pod obroč, obramba Mavericksov ni imela prave rešitve. V prvi četrtini je zadel vseh pet metov in po 12 minutah so Clippersi že imeli lepo prednost (22:31). Dončić je v prvi četrtini dosegel štiri točke, zgrešil je šest metov, ki so bili večinoma prekratki.

... dirigenstko palico pa je nato prevzel George
Ko je Leonard počival, je igro Clippersov vodil George. Na začetku druge četrtine je nasul kar 11 točk in vodstvo Clippersov je naraslo (27:45). Dončić je bil precej uspešnejšoi pri metih iz štirih ali petih metrov. V drugi četrtini je zbral 11 točk, zadel je tudi trojko pol minute pred odmorom. Že po prvem polčasu je bilo jasno, da bo razigrane Clipperse težko zaustaviti (45:61).

Clippersi z odlično obrambo do visoke zmage v Dallasu

Dallasu se v drugem polčasu ni uspelo približati
Drugi polčas je Dallas začel zelo slabo, več kot tri minute ni dosegel niti točke in Leonard je povišal na 45:69. V nadaljevanju se mu gostiteljem ni več uspelo približati. Osem minut pred koncem je Rick Carlisle presenetljivo poslal Dončića v igro pri zaostanku s 64:88. Štiri minute pred koncem je nato le izpraznil klop in do zadnjega piska sirene so igrali rezervisti. Številni gledalci (zbralo se jih je kar 17.761) so nezadovoljni zapustili American Airlines Center že veliko pred koncem tekme.

"Res smo igrali odlično. To je bila najboljša obrambna predstava sezone. Mislim, da imamo še nekaj rezerve, ogledali si bomo videoposnetek tekme in se pripravili na peto tekmo doma," je povedal Leonard, ki je bil MVP finala v letih 2014 in 2019.

Trener Tyronn Lue je bil navdušen nad Leonardom: "Njegovo hitrost nujno potrebujemo. Res je bil neverjeten!"

Nobena ekipa še ni dobila tekme na domačem parketu. Peta tekma bo na sporedu v noči s srede na četrtek v Staples Centru.

Trae Young je najzasluženjši za lepo prednost Atlante, ki se lahko v sredo v Madison Square Gardnu že uvrsti v konferenčni polfinale. Foto: Reuters
Trae Young je najzasluženjši za lepo prednost Atlante, ki se lahko v sredo v Madison Square Gardnu že uvrsti v konferenčni polfinale. Foto: Reuters

Knicksi znova nemočni v Atlanti
Atlanta je premagala New York s 113:96 in zdaj vodi že s 3:1 v zmagah. Odločilna je bil tretja četrtina, ki so jo Hawksi dobili s 35:22.

Trener Nate McMillan je prišel marca in Atlanta se je zares dvignila. State Farm Arena je postala neosvojljiva trdnjava. To je bila že 13. zaporedna zmaga na domačem parketu za Hawkse. Vzdušje v Atlanti nikoli ni bilo posebej glasno, v tej sezoni pa so Hawksi z odličnimi predstavami navdušili navijače. Kar 16.458 se jih je zbralo, še posebej so razjezili Juliusa Randla. Zvezdnik Knicksov je vseskozi slišal vzklike s tribun, da je precenjen igralec.

Trae Young je bil najboljši strelec tekme s 27 točkami, čeprav je zgrešil kar deset metov izza črte (4/14). Randle je bil najboljši pri Knicksih s 23 točkami, 10 skoki in 7 podajami.

Chrisu Paulu je v pogovoru na štiri oči uspelo prepričati trenerja Montyja Williamsa, da je pripravljen za igro. Prikazal je najboljšo predstavo v končnici in povzročal Lakersom velike težave. Foto: Reuters
Chrisu Paulu je v pogovoru na štiri oči uspelo prepričati trenerja Montyja Williamsa, da je pripravljen za igro. Prikazal je najboljšo predstavo v končnici in povzročal Lakersom velike težave. Foto: Reuters

Phoenix z zmago v Staples Centru izenačil na 2:2
LA Lakersi so izgubili proti Phoenixu z 92:100. Izid v zmagah je izenačen na 2:2. V tej seriji veliko vlogo igrajo poškodbe. Chris Paul na prejšnjih dveh tekmah ni mogel veliko pomagati zaradi poškodbe ramena na uvodnem srečanju v Arizoni. Stanje se je očitno zelo izboljšalo, saj je veteran odigral najboljšo tekmo v letošnji končnici. Prispeval je 18 točk in 9 podaj, odlično je vodil igro.

Paul prepričal trenerja Williamsa, da lahko igra
Trener Phoenixa Monty Williams je pred tekmo načrtoval, da bo Paul počival. Odlični organizator igre je stratega prepričal, da bo začel tekmo. Obljubil je, da bo zapustil igro, če ne bo mogel pomagati. Od konca tretje tekme se ni dotaknil žoge, zdravniška služba pa je očitno opravila odlično delo.

Prvaki v težavah ‒ Davis v drugem polčasu ni igral
Zdaj imajo aktualni prvaki veliko večje težave s poškodovanimi igralci. Zelo se je poznalo, da je manjkal Kentavious Caldwell-Pope, ki si je na tretji tekmi poškodoval koleno. Najboljši igralec druge in tretje tekme Anthony Davis je bil vprašljiv že pred tekmo, v 19 minutah je zbral 6 točk, tik pred odmorom pa si je poškodoval mišico na levi nogi, stanje kolena pa že prej ni bilo dobro. Odšepal je v garderobo in v drugem polčasu ni več igral.

Anthony Davis se je poškodoval ob koncu prvega polčasa. Odšepal je v garderobo in v drugem delu ni več stopil na parket. Foto: AP
Anthony Davis se je poškodoval ob koncu prvega polčasa. Odšepal je v garderobo in v drugem delu ni več stopil na parket. Foto: AP

Sunsi blesteli v tretji četrtini
Lakersi so na začetku druge četrtine z delnim izidom 10:0 povedli s 36:25. Do odmora so Sunsi odgovorili in prevzeli vodstvo (50:54). Brez Davisa so bili Lakersi razglašeni v tretji četrtini, ki so jo izgubili s 15:27. DeAndre Ayron je hitro povišal naskoka na 50:60. Paul je povzročal velike težave obrambi Jezernikov s prodori. V tretji četrtini je prispeval 8 točk in po 36 minutah so imeli gostje že 16 točk naskoka (65:81).

V zadnji četrtini so Lakersi precej bolje zaigrali v obrambi. LeBron James je več prodiral pod obroč in znižal na 88:95. Jae Crowder je nato zadel trojko z leve strani in potrdil zmago Sunsov minuto in pol pred koncem.

"Ni se bilo lahko prilagoditi po poškodbi Davisa. Če ne bo mogel igrati na peti tekmi, bo to velik udarec za nas. Vsekakor imamo širok kader in našli bomo rešitev. Zgrešili smo preveč odprtih metov. Phoenix je odigral res dobro tekmo in zasluženo je izenačil na 2:2," je povedal James, ki je prispeval 25 točk in 12 skokov.

James Harden in Kevin Durant sta uprizorila šov v TD Gardnu. Foto: AP
James Harden in Kevin Durant sta uprizorila šov v TD Gardnu. Foto: AP

Navijač Bos zalučal plastenko proti Irvingu
Boston se je znašel v velikih težavah po porazu proti Brooklynu s 126:141. Netsi so povedli s 3:1 v zmagah. Blizu 18.000 gledalcev je naprej skušalo z vzkliki zaustaviti Kyrija Irvinga, a mu skandiranje dvorane ni prišlo do živega, saj se je zaustavil šele pri 39 točkah in utišal domače navijače. Eden izmed njih je izgubil živce po koncu tekme in zalučal je plastenko proti nekdanjemu zvezdniku Bostona. Policija ga je takoj odpeljala iz TD Gardna.

Velika trojica prispevala kar 104 točke
Kevin Durant je bil najboljši strelec tekme z 42 točkami, zadel je vse tri mete izza črte in vseh 11 prostih metov. James Harden je dodal 23 točk in 18 podaj (rekord kariere v končnici). Vsi trije zvezdniki so skupaj zbrali 104 točke, kar je izenačen rekord končnice.

Mrežice bodo tako v torek v Brooklynu že lahko prišle do tako želene četrte zmage in se pripravile na drugi krog končnice, kjer jih čaka Milwaukee.


Vzhod, 1. krog:
ATLANTA (5) ‒ NEW YORK (4) 3:1
113:96 (25:26, 28:23, 35:22, 25:25)
Young 27 (9/21 iz igre, 4/14 za tri) in 9 podaj, Collins 22 in 8 skokov, Gallinari 21 (6/9 iz igre), Bogdanović 12 (4/9 za tri), Huerter 11 (3/5 za tri), Capela 10 in 15 skokov, Hunter 5, Hill 3, Okongwu 2; Randle 23 (7/19 iz igre), 10 skokov in 7 podaj, Barrett 21, Rose 18 (7/15 iz igre), Toppin 13, Burks 12, Gibson 6, Payton 2, Noel 1.

BOSTON (7) ‒ BROOKLYN (2) 1:3
126:141 (34:33, 26:40, 31:39, 35:29)
Tatum 40 (10/22 iz igre, 3/7 za tri, prosti meti 17/17), Smart (9 podaj) in Fournier po 16, Pritchard 12, Nesmith 11 (3/5 za tri), Parker 10, Langford 9, Thompson in G. Williams po 5, Ojeleye in Waters po 1; Durant 42 (14/20 iz igre, 3/3 za tri, prosti meti 11/11), Irving 39 (11/24 iz igre, 6/12 za tri, prosti meti 11/11), Harden 23 (8/12 iz igre) in 18 podaj, Brown in Harris (4/5 za tri) po 14, Shamet 5, T. Johnson in Griffin po 2.

Torek ob 1.00:
WASHINGTON (8) ‒ PHILADELPHIA (1) 0:3

Že odigrano:
Miami (6) ‒ MILWAUKEE (3) 0:4


Zahod, 1. krog:
LA LAKERS (7) ‒ PHOENIX (2) 2:2
92:100 (24:23, 26:31, 15:27, 27:19)
James 25 (10/21 iz igre, 1/7 za tri) in 12 skokov, M. Gasol 12 (3/5 za tri), Kuzma 11, Caruso 10, Schröder 8, Davis (2/9 iz igre), Matthews in McLemore po 6, Drummond 5, Morris 3; Paul 18 (7/15 iz igre) in 9 podaj, Booker (5/14 iz igre) in Crowder po 17, Ayton 14 in 17 skokov, Payne 13, Bridges 11, Craig in Johnson po 5.

DALLAS (5) ‒ LA CLIPPERS (4) 2:2
81:106 (22:31, 23:30, 15:21, 21:24)
Dončić 19 (9/24 iz igre, 1/7 za tri, prosti meti 0/5), 6 skokov in 6 podaj v 36 minutah, Porzingis 18 (7/12 iz igre), Marjanović 12 (5/9 iz igre), Finney Smith 8, Powell in Brunson po 7, Richardson 5, Hardaway 4 (1/8 iz igre), Burke 1; Leonard 29 (11/15 iz igre, 2/3 za tri) in 10 skokov, George 20 (6/16 iz igre, 3/6 za tri) in 9 skokov, Jackson 15 (3/8 za tri), Batum 10, Morris 9 in 8 skokov, Rondo 7, Zubac in Coffey po 5, Beverley 3, Oturu 2, Mann 1.

Torek ob 3.30:
MEMPHIS (8) ‒ UTAH (1) 1:2

Sreda ob 3.00:
DENVER (3) ‒ PORTLAND (6) 2:2

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.