Stephen Curry je v finalni seriji na šestih tekmah skupaj dosegel 187 točk, zadel je 31 trojk. Foto: AP
Stephen Curry je v finalni seriji na šestih tekmah skupaj dosegel 187 točk, zadel je 31 trojk. Foto: AP

Najboljša obramba Lige NBA ni imela odgovora za ostrostrelca, ki je na šesti tekmi zadel šest trojk. Že sredi tretje četrtine je zadel z desetih metrov za najvišje vodstvo Bojevnikov na šesti tekmi (50:72) in takoj pokazal na prst na desni roki, kjer se bo oktobra zasvetil prstan.

Legendarni parket v TD Gardnu je edinstven, pod stropom visi 17 šampionskih praporjev, le dve ekipi pa sta se veselili naslova v Bostonu. LA Lakersom je to uspelo junija 1985 v starem Boston Gardnu. To je bila največja zmaga za Magica Johnsona, Kareema Abdula Jabbarja, Jamesa Worthyja in trenerja Pata Rileyja. Jezerniki so v finalu prvič na kolena spravili Celticse, potem ko so prvo tekmo finala v tej znameniti dvorani izgubili s 148:114. Bogati lastnik Jerry Buss je bil s cigaro v ustih evforičen: "Nikoli več mi ne bodo govorili, da Lakersi ne morejo premagati Celticsov v finalu."

V četrtek je Golden State postal druga ekipa, ki se je veselila naslova v Bostonu. Celticsi ostajajo pri 17 naslovih in v Los Angelesu so si pošteno oddahnili. Rivalstvo je še vedno veliko, LeBron James, Anthony Davis in novi trener Darvin Ham načrtujejo vrnitev med najboljše v prihodnji sezoni.

Curry v elitni druščini legend
34-letni Curry je bil v središču pozornosti. Tudi nekdanji predsednik Barack Obama ga je poklical in mu čestital za velik uspeh. Na vseh treh tekmah v TD Gardnu je presegel 30 točk. Le Kareem Abdul-Jabbar, Michael Jordan, LeBron James in Wilt Chamberlain so poleg njega združili tri prestižne nazive – MVP rednega dela, MVP finala in najboljši strelec Lige NBA.

Curry prvič MVP finala Lige NBA

Že pred uvodno tekmo sezone napovedal boj za naslov
"Pot do ciljne črte je bila trnova, saj ima Boston odlično ekipo. Morali smo iztisniti vse atome moči. Ta naslov je prav poseben, saj smo imeli v zadnjih treh letih veliko sprememb v igralskem kadru. Ko sem na začetku sezone pred uvodno tekmo z Lakersi v Los Angelesu povedal, da lahko osvojimo naslov, si je marsikdo mislil, da se mi že malo meša. Green, Iguodala, Thompson in jaz smo osvojili vse štiri naslove. Ta občutek polivanja s penino v garderobi je vedno nekaj posebnega," je bil odlično razpoložen Curry, ki je na novinarsko konferenco prišel v očalih za potapljanje, saj je bilo polivanje v garderobi zelo intenzivno.

Napovedi strokovnjakov so jih le še podžgale
"V zadnjih sekundah sem ležal na legendarnem parketu Gardna, v mislih sem imel zadnja tri leta in predvsem zadnja dva meseca, ki sta bila zelo naporna v končnici. Veliko stvari se je dogajalo na igrišču in tudi zunaj njega. Najbolj se spomnim, ko so razni strokovnjaki v posebnih oddajah o Ligi NBA razlagali, da ne bomo osvojili nobenega prstana več. To nas je le še podžgalo. Vsi smo bili zelo trmasti. Med letoma 2015 in 2019 smo le napredovali, nato pa smo dve leti poslušali, da smo prestari. Veliko težkih odločitev je bilo treba sprejeti. Proti Denverju, Memphisu in Dallasu tudi ni bilo lahko v končnici. Ta naslov smo osvojili s težkim nahrbtnikom, saj se je v prejšnjih treh letih marsikaj nabralo notri," je dodal MVP finala.

Tako dolgih in napornih priprav še ni imel
Pot do naslova je bila dolga: "Nihče si ne more predstavljati, kako veliko je bilo treba vložiti, da smo se vrnili na vrh. Predlani smo imeli številne poškodbe in zasedli smo zadnje mesto v rednem delu. Lani smo izgubili v dodatnih kvalifikacijah za končnico z Memphisom doma. Razočaranje je bilo veliko, a zdaj se je vse izplačalo. Tako dolgih in napornih priprav na sezono še nisem imel."

Kerr se je pošalil, da mu manjka le še olimpijsko zlato
"Njegova kariera je bila res izjemna že pred letošnjim finalom. Če je MVP finala res edina stvar, ki mu je še manjkala, to pove vse. Manjka mu še olimpijska zlata medalja in zdaj se mora osredotočiti na olimpijske igre leta 2024," se je nasmehnil trener Steve Kerr.

Green: Zdaj vam bom celotno poletje razlagal o našem naslovu
Sovražnik številka ena v Bostonu je bil Draymond Green. Obrambni specialist je vedno brez dlake na jeziku. Glasni navijači Celticsov so se veselili vsakega njegovega zgrešenega meta. Na tretji in četrti tekmi je popolnoma odpovedal, skupaj je na dveh srečanjih dosegel le štiri točke. Na šesti tekmi je prikazal najboljšo predstavo finala, približal se je celo trojnemu dvojčku z 12 točkami, 12 skoki in 8 podajami.

Zagrizeni Draymond Green je blestel na šesti tekmi finala. Foto: AP
Zagrizeni Draymond Green je blestel na šesti tekmi finala. Foto: AP

"Skušali se bomo boriti za naslov, in to vse dokler nam ne bodo odpadla kolesa. Videli ste, da je Curry pri 34 letih odigral sezono kariere. Zaslužil si je naziv MVP-ja. Nosil nas je v tej finalni seriji. V finalu je bila ključna obramba. Na zadnji tekmi je Boston dosegel le 90 točk, na štirih tekmah je ostal pod 100 točkami. Zdaj vam bom celotno poletje razlagal o našem naslovu. Kar pripravite se na novo epizodo mojega podkasta," je v svojem slogu vse novinarje zabaval Green, ki je pred kamerami vsaj tako nadarjen kot na parketu.

"Najboljšo tekmo v končnici sem odigral na šesti tekmi v Bostonu, ko smo osvojili naslov. Postali smo šele druga ekipa, ki je dvignila lovoriko Larryja O'Briena na znamenitem parketu v Bostonu," je bil tudi pred mikrofonom neustavljiv 32-letni Green. Po koncu kariere ga čaka služba na televizijski postaji TNT. Shaquille O'Neal, Kenny Smith in Charles Barkley bodo v kultni oddaji dobili sijajno družbo.