Zaskrbljenost v Dallasu je vse večja ... Foto: AP
Zaskrbljenost v Dallasu je vse večja ... Foto: AP

Lani je bila prelomna sezona, Dallas je namreč v rednem delu dobil 52 tekem, kar je pomenilo, da je sploh prvič po šampionski sezoni 2010/2011 zbral več kot 50 zmag, za nagrado pa je prvič v tem obdobju imel v končnici prednost domačega terena.

Dončić še nikoli ni imel tako dobrega soigralca, kot je Irving. Foto: Reuters
Dončić še nikoli ni imel tako dobrega soigralca, kot je Irving. Foto: Reuters

Ekipa je lani sicer presegla svoja pričakovanja, z Luko Dončićem na čelu in nekaj svežimi okrepitvami se je spet spogledovala vsaj s konferenčnim polfinalom in bolj kot ne s pripravo na prestopni rok to poletje, ko naj bi ujela "veliko ribo", ki bi z najboljšim slovenskim košarkarjem ustvarila temeljno vez napada na drugi naslov v (bližnji) prihodnosti.

Padec od 4. mesta na 11.
Igre Dallasa so precej nihale, najbolje pa je igral ob prelomu leta, ko je nanizal sedem zaporednih zmag in se na lestvici zahoda prebil vse do četrtega mesta. V začetku februarja je bil še šesti, takrat je vodstvo potegnilo tvegano potezo in se v poslu z Brooklynom okrepilo s sijajnim, a muhastim branilcem Kyriem Irvingom. Namesto da bi delnice Dallasa zrasle proti mestom, ki imajo v končnici prednost domačega terena, je šla krivulja navzdol. Mavsi so po porazu v Filadelfiji zdaj celo na 11. mestu, ki ne pelje niti v kvalifikacije za končnico.

Tedenska uvrstitev Dallasa v Zahodni konferenci

Naslov infografike: NBA Dallas 2022 23 uvrstitve

Dallas najslabši z obema zvezdnikoma
Vsaka igralska menjava zahteva čas za prilagajanje, uigravanje in napredovanje, navijači Dallasa tako ne bi smeli biti preveč zahtevni, po drugi strani pa je tudi res, da ekipa ta trenutek nima ravno ... časa. Do konca rednega dela je namreč le pet tekem. Kaj lahko se zgodi, da bi Mavsi lahko ostali tako brez kvalifikacij za končnico kot Irvinga, ki poleti postane prost igralec. Zanimiv je izkupiček zmag in porazov glede na različne pogoje. Poglejmo.

PogojZmagePoraziOdstotek
Igra Dončić, Irving ne igra282157,1
Ko igra Luka Dončić323051,6
Vse tekme Dallasa374048,1
Dallas brez Dončića51033,3
Igrata Dončić in Irving4930,8
Sorodna novica Dončić po novem porazu Dallasa še ne obupuje

Klub ima najvišji odstotek zmag, ko je igral Dončić brez Irvinga (večina tekem je bila seveda pred odmevnim poslom). Ko pa igrata oba zvezdnika, je Dallas zbral celo manj zmag, kot v primeru, ko Dončića sploh ni bilo v kadru.

Trije že v končnici, sledi precejšnja gneča
V zadnjih 20 sezonah, ko je bilo odigranih vseh predvidenih 82 tekem, je bilo na zahodu za deseto mesto v povprečju treba doseči 38 zmag, kolikor jih imajo trenutno kar tri ekipe. Zaradi neverjetne izenačenosti na zahodu bo treba letos to številko preseči in ujeti vsaj 40 zmag. Poglejmo, kakšen je vrstni red na zahodu. Končnico so si že zagotovili Denver (51-24), Memphis (48-28) in Sacramento (46-30). Med četrtim Phoenixom in 12. Utahom pa je samo pet zmag razlike.

KlubZmagePoraziOdstotek
4. Phoenix413553,9
5. LA Clippers413653,2
6. Golden State403751,9
7. Minnesota393850,6
8. LA Lakers383850,0
9. New Orelans383850,0
10. Oklahoma 383949,4
11. Dallas374048,1
12. Utah364047,4

Večina ekip mora tako odigrati le še pet ali šest tekem. Poglejmo še, kakšen spored čaka spodnjo peterico, ki se bo očitno najbolj krčevito borila za mesta od sedem do deset.

LA LakersNew OrleansOklahomaDallasUtah
@Minnesota@Denver@Indiana@Miami@Boston
@HoustonLA ClippersPhoenix@Atlanta@Brooklyn
@UtahSacramento@Golden StateSacramentoLA Lakers
@LA ClippersMemphis@UtahChicagoOklahoma
PhoenixNew YorkMemphisSan AntonioDenver
Utah@Minnesota

@LA Lakers

Opomba: Znak @ pomeni, da ekipa to tekmo igra v gosteh.

Lakersi in Utah bodo dvakrat igrali med seboj
Prav nobena ekipa nima lahkega dela, kar nekaj tekem bodo pretendenti za vsaj deseto mesto odigrali med seboj. Zanimivo pa je, da bo večina teh ekip igrala na zahodu, le Dallasa in Utah sta še sredi turneje po vzhodu. Na prvi pogled bi Dallas za 10. mesto potreboval najmanj tri zmage, štiri bi verjetnost za uspešen zaključek sezone precej povečala, vseh pet pa bi pomenilo zagotovo uresničitev cilja.

Dallas ima tako še vedno vse niti v svojih rokah. Uvrstitev ob koncu rednega dela bo zagotovo slabša od pričakovanj, a ta hip je čutiti tudi, da bi dober zaključek lahko pomenil tudi uspešen začetek končnice, saj niti vodilni Denver ne blesti več, kot je sredi sezone. A do tja je še daleč in veliko težkih ovir.

Po novem porazu Dallas še bolj oddaljen od končnice