Draymond Green se je znova izkazal z odlično obrambo. Ob vsaki uspešni potezi je znal tudi dvigniti navijače na noge. Foto: Reuters
Draymond Green se je znova izkazal z odlično obrambo. Ob vsaki uspešni potezi je znal tudi dvigniti navijače na noge. Foto: Reuters

23-letni Ljubljančan je bil najboljši strelec prvega polčasa z 18 točkami, v drugem delu pa je zbral le še dve točki. Met mu ni stekel (6/18 iz igre, 3/10 za tri), izgubil je kar sedem žog. Spencer Dinwiddie je prispeval 17 točk, Jalen Brunson pa 14. Mavericksi so zadeli le 11 trojk iz 48 poskusov.

Bojevniki so imeli precej več razigranih posameznikov, celotna prva peterka je bila dvomestna. Stephen Curry je zbral 21 točk in 12 skokov, čeprav mu met izza črte ni stekel (3/9), zgrešil je tudi tri proste mete. Andrew Wiggins in Jordan Poole sta dodala po 19 točk, Klay Thompson je zadel le eno trojko, a se to ni poznalo.

Gostitelji so blesteli v značilni hitri igri, bili so za korak hitrejši od Mavericksov, žoga je imenitno krožila, imeli so hitrejše reakcije, zbrali so tudi 18 skokov več (52:34). V Chasu Centru so dobili vseh sedem tekem v letošnji končnici. Drugo tekmo finala Zahoda bodo gostili v soboto ob 3.00.

Dallas je izgubil tudi uvodno tekmo v prvem krogu proti Utahu, v konferenčnem polfinalu pa je bil na prvih dveh tekmah v Phoenixu nemočen.

Dončić je bil najboljši strelec prvega polčasa z 18 točkami. Foto: Reuters
Dončić je bil najboljši strelec prvega polčasa z 18 točkami. Foto: Reuters

Dončić: V končnici ni pomembno, ali izgubiš za točko ali za 40
"Veliko stvari lahko še izboljšamo. V prvem polčasu smo zgrešili veliko odprtih metov, ki bi jih lahko zadeli. V drugem polčasu nam ni šlo nič po načrtih. Odlično so igrali v obrambi, vseeno pa bi moral zadeti več metov. Nikoli ni lahko igrati proti Greenu, ki je vrhunski obrambni košarkar. Organizira celotno obrambo, veliko govori s soigralci," je povedal Dončić.

Ljubljančan pričakuje precej boljšo drugo tekmo v Chase Centru: "To je bila le ena tekma. V končnici ni pomembno, ali izgubiš za točko ali za 40. To je konferenčni finale, igramo proti šampionski ekipi in pričakovali smo težko serijo. Proti Phoenixu smo drugo tekmo odigrali še slabše kot prvo, tokrat moramo biti boljši. Predvsem moramo več prodirati v raketo, preveč smo metali za tri točke. Čutil sem nekaj bolečin v desnem ramenu, a mislim, da ne gre za resno poškodbo."

Andrew Wiggins se je izkazal z 19 točkami in z odlično obrambo. Kar nekajkrat je ustavil Dončića. Foto: Reuters
Andrew Wiggins se je izkazal z 19 točkami in z odlično obrambo. Kar nekajkrat je ustavil Dončića. Foto: Reuters

Wiggins zrežiral dober start Bojevnikov
Dončić je že v uvodnih petih minutah dosegel 8 točk. Po uspešnem polaganju je dodal še prosti met ob osebni napaki Wigginsa, nato pa je zadel trojko po koraku nazaj za vodstvo Dallasa (11:13). Bojevniki so odgovorili z delnim izidom 11:3. Razigran je bil Wiggins, ki je dosegel 10 točk v prvi četrtini. Curry je le zmajeval z glavo, saj je zgrešil tri od petih prostih metov, a Mavericksi so katastrofalno metali izza črte (3/19). Po 12 minutah so gostitelji vodili z 28:18.

Mavericksi do odmora zgrešili 22 trojk, a zaostajali le za 9 točk
Na začetku druge četrtine je Dončić počival. Dinwiddie in Bullock sta zadela trojki. Dallas se je z delnim izidom 11:1 popolnoma približal (35:33). Curry in Thompson sta v prvem polčasu skupaj zadela le eno trojko, a so bili njuni soigralci natančnejši. Poole in Wiggins sta povišala na 49:37. Dončić po nekaj zgrešenih metih ni obupal. Z dvema zaporednima trojkama je znižal na 51:43, do odmora je zbral 18 točk. Golden State, ki je iz igre metal 58-odstotno, je imel le devet točk naskoka (54:45), čeprav so Mavericksi zgrešili kar 22 trojk (7/29).

Stephen Curry je zaplesal v tretji četrtini, ko je zadel dve trojki zapored. Foto: Reuters
Stephen Curry je zaplesal v tretji četrtini, ko je zadel dve trojki zapored. Foto: Reuters

Thompson in Curry ujela pravi ritem v napadu
Drugi polčas so Bojevniki odprli z delnim izidom 10:0, Curry je zadel dve trojki in Jason Kidd je moral vzeti minuto odmora (64:47). Thompson, ki v prvem polčasu ni dosegel niti točke, je v tretji četrtini prispeval 11 točk. Naveza "Splash brothers" se je ogrela in dve minuti pred koncem tretje četrtine so bili Mavericksi v izgubljenem položaju (84:62).

Popoln mrk Mavericksov na začetku zadnje četrtine
Na začetku zadnje četrtine gostje kar štiri minute in 19 sekund niso dosegli niti točke. Odločali so se za težke mete, Dončić je zgrešil dve trojki iz devetih metrov. Bojevniki so po košu Thompsona z desetimi zaporednimi točkami povišali na 98:69. Curry je celotno zadnjo četrtino počival. Trener Kidd je še počakal nekaj časa, nato pa je pet minut pred koncem Dončića in ostale nosilce igre poklical na klop.

Kidd prepričan, da bodo odgovorili na drugi tekmi
"Po porazih na prvih tekmah smo vedno našli pravi odgovor. Moram priznati, da je Golden State tokrat res igral odlično. Wiggins je pokrival Dončića po celotnem igrišču. Imeli so pripravljene številne različice obrambe, tudi consko so uporabili. Pogledal bom posnetek tekme in pripravil analizo. Dončić bo zagotovo odigral bolje na naslednjih tekmah. Omogočil je nekaj odprtih metov soigralcem, ki pa niso zadeli. Konec maja ni nobene lahke tekme v Ligi NBA," je povedal trener Dallasa Kidd.

Sorodna novica Fenomen Dončić s presenetljivim Dallasom nad zahodno dinastijo Bojevnikov

Kerr navdušen nad obrambo predstavo Wigginsa
"V obrambi smo odigrali sijajno. Wiggins je zelo dobro zaustavljal Dončića. Njega je res težko pokrivati. Ne ustvarjam si iluzij, da bo šlo kar tako naprej. To je bila šele prva tekma. Zelo me veseli, da smo prepričljivo dobili skok. V prvem polčasu sta Curry in Thompson preveč hitela. Želela sta zaključiti akcije v nekaj sekundah. To je normalno, saj je motiv ogromen na začetku konferenčnega finala. Ob odmoru smo se zmenili, da mora žoga bolje krožiti. Srečen sem, da sem znova na klopi, potem ko sem tri tekme spremljal s kavča," je na novinarski konferenci razlagal Steve Kerr, ki je vso tekmo nosil masko.

Zaradi covida-19 je trener Bojevnikov izpustil zadnje tri tekme konferenčnega polfinala proti Memphisu. Ekipo je vodil pomočnik Mike Brown, ki bo v naslednji sezoni skušal rešiti veliko krizo Sacramenta. Bojevniki imajo tri poškodovane igralce. MVP finala leta 2015 Andre Iguodala ni igral zaradi poškodbe vratu, Gary Payton mlajši si je zlomil levi komolec na prvi tekmi proti Memphisu, James Wiseman pa ima poškodovano levo koleno.

Tekme si bodo sledile na dva dneva. Obe ekipi blestita na domačem parketu, zato bo vsaka gostujoča zmaga ključna.

Bojevniki v drugem polčasu odlično zaustavili Dončića

Zahod, finale, prva tekma:
GOLDEN STATE (3) − DALLAS (4) 1:0
112:87 (28:18, 26:27, 34:24, 24:18)
Curry 21 (7/16 iz igre, 3/9 za tri, prosti meti 4/7) in 12 skokov, Poole (8/12 iz igre) in Wiggins po 19, Thompson 15 (7/13 iz igre, 1/4 za tri), D. Green (9 skokov), Porter in Looney (5/5 iz igre) po 10, Moody in Lee po 3, Kuminga 2; Dončić 20 (6/18 iz igre, 3/10 za tri, prosti meti 5/8), 7 skokov in 4 podaje v 35 minutah, Dinwiddie 17 (3/7 za tri), Brunson 14 (0/5 za tri), Bullock 12 (3/10 za tri), Burke 7, Finney-Smith 5, Brown 4, Powell in Kleber po 3, J. Green 2.

Vzhod, finale, druga tekma, petek ob 2.30:
MIAMI (1) − BOSTON (2) 1:0

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.