Luka Dončić je v prvem polčasu dosegel 27 točk. Toliko jih je zmogla celotna ekipa Phoenixa, ki je v rednem delu Lige NBA nanizala 64 zmag. Foto: AP
Luka Dončić je v prvem polčasu dosegel 27 točk. Toliko jih je zmogla celotna ekipa Phoenixa, ki je v rednem delu Lige NBA nanizala 64 zmag. Foto: AP

Marsikateri navijač verjame v pregovor, da "v športu ne obstajata dve vznemirljivejši besedi, kot sta sedma tekma". Velike tekme odločajo veliki igralci in Dončić je bil v tej seriji z naskokom najboljši posameznik.

Tokrat je imel tudi veliko pomoč soigralcev. Spencer Dinwiddie je bil z rekordom kariere na tekmah končnice (30 točk, 5/7 za tri) neustavljiv. Toliko točk na sedmi tekmi ni dosegel še nihče, ki tekme ne bi začel v prvi peterki. Jalen Brunson je dodal 24 točk. Mavericksi so dobili tudi skok s 43:39.

Spncer Dinwiddie je uprizoril najboljšo predstavo rezervista na sedmih tekmah končnice Lige NBA. Foto: AP
Spncer Dinwiddie je uprizoril najboljšo predstavo rezervista na sedmih tekmah končnice Lige NBA. Foto: AP

Velik šok za favorizirane Sunse
Phoenix je bil glavni favorit za naslov. V rednem delu je zbral 64 zmag, kar je največ v zgodovini kluba, a na prvo lovoriko Larryja O'Briena bo treba še počakati. Po bolečem porazu v lanskem finalu proti Milwaukeeju, ko so prav tako zapravili vodstvo z 2:0 v zmagah, so Sunsi doživeli pravi polom.

Booker, Paul in Ayton odpovedali na ključni tekmi
Ostrostrelec Devin Booker je bil neprepoznaven. Dosegel je 11 točk, zgrešil je 11 metov iz igre (3/14). Chris Paul je dodal 10 točk. 37-letni zvezdnik je blestel na uvodnih dveh tekmah, potem pa je zelo padel v formi. Vprašanje je, ali bo še kdaj zaigral v finalu Lige NBA. Center Deandre Ayton je prispeval le 5 točk. Najboljši strelec Phoenixa je bil rezervist Cameron Johsnon z 12 točkami. Trener leta v Ligi NBA Monty Williams je iskal razpoloženega posameznika, a ga ves večer ni našel.

Chris Paul je bil motor Phoenixa na prvih dveh tekmah, ko je bil Dallas nemočen. Eden izmed najboljših organizatorjev igre je nato razočaral in odgovornost za izpad je prevzel nase. Foto: AP
Chris Paul je bil motor Phoenixa na prvih dveh tekmah, ko je bil Dallas nemočen. Eden izmed najboljših organizatorjev igre je nato razočaral in odgovornost za izpad je prevzel nase. Foto: AP

Največja razlika ob odmoru v zgodovini sedmih tekem
23-letni Ljubljančan je dosegel prvih osem točk za Maverickse, do odmora je zbral 27 točk. Prav toliko so jih zmogli tudi šokirani Sunsi. Ob odmoru je prednost Dallasa znašala kar 30 točk (27:57). To je bila največja razlika po prvem polčasu na sedmih tekmah v zgodovini Lige NBA. Sredi tretje četrtine so navijači Phoenixa začeli zapuščati dvorano, po 36 minutah so njihovi ljubljenci zaostajali kar s 50:92.

Napovedi o "metli" so ga le še podžgale
"Veliko smo se naučili iz sedme tekme proti Clippersom lani. Večina fantov je bila zraven ob tem porazu. Odigrali smo neverjetno tekmo. Danes bom užival v trenutku, jutri pa bom razmišljal o Golden Statu," je povedal Dončić.

"Vsi so pričakovali, da bodo Sunsi dobili sedmo tekmo. Že pred začetkom serije nihče ni stavil na nas. Slišal sem napovedi, da nas bo Phoenix izločil s 4:0. To je bil dodaten motiv. Uživam na teh tekmah, celotna ekipa je igrala neverjetno. Po porazih na prvih dveh tekmah smo se zelo izboljšali v obrambi," je na novinarski konferenci razmišljal najboljši igralec sedme tekme.

MVP finala leta 2011 Dirk Nowitzki je čestital Dončiću. Nemec je pred enajstimi leti zasenčil LeBrona Jamesa, Dallas pa je s 4:2 ugnal Miami. Foto: AP
MVP finala leta 2011 Dirk Nowitzki je čestital Dončiću. Nemec je pred enajstimi leti zasenčil LeBrona Jamesa, Dallas pa je s 4:2 ugnal Miami. Foto: AP

Prva tekma finala Zahoda v San Franciscu v četrtek ob 3.00
Do zadnjega srečanja so zmagovale le domače ekipe. Zanimivo, to je popolnoma obratno kot v zadnji Dallasovi seriji, ko je moral igrati sedem tekem. Lani je v prvem krogu proti Clippersom vedno zmagala gostujoča tekma, niz pa se je prekinil prav na sedmi tekmi. Mavericksi so po vodstvu s 3:2 izpadli, letos pa so se vrnili po zaostanku z 2:3.

Dallas se bo v konferenčnem finalu pomeril z Golden Statom, ki je s 4:2 izločil Memphis. Prva tekma v Chase Centru v San Franciscu bo v četrtek ob 3.00. Tekme si bodo sledile na dva dni, sedma je predvidena za 30. maj, nato pa se bo 2. junija začel veliki finale. V rednem delu je Dallas dobil od štirih medsebojnih tekem.

Nowitzki čestital Dončiću
V Footprint Centru v Arizoni, kjer so Mavericksi gladko izgubili prvo, drugo in peto tekmo v tej seriji, je bil tudi junak finala leta 2011 Dirk Nowitzki. Nemec je videl svojega naslednika na delu, skupaj z bogatim lastnikom Markom Cubanom sta uživala v imenitnem večeru.

Vsi stavili na Sunse, a Dončić jih je poslal na dopust

Udaren start Dallasa
Že po minuto in pol je bilo jasno, da je Dončić zelo razigran. Uspešno je zaključil prvo akcijo na tekmi in zadel trojko z levega kota. Ko je Crowder zadel izza črte, je takoj odgovoril in povišal na 3:8. Sunsi so bili preveč nervozni, Paul in Booker sta bila dobro pokrita. Kidd je našel asa iz rokava, vstopil je Donwiddie in zadel dve zaporedni trojki. Dončić je v prvi četrtini zbral 12 točk in 8 skokov, Mavericksi pa so imeli 10 točk naskoka (17:27).

Polčas: Phoenix – Dončić 27:27
Na začetku druge četrtine je Dončić počival. Torey Craig je znižal na 22:29, potem pa je Dinwiddie zadel dve trojki in navdušil Dončića ob klopi. Ljubljančan je vstopil sredi druge četrtine in takoj povišal na 22:39. Gostitelji so bili popolnoma razglašeni, tudi meti iz ugodnih položajev niso bili natančni. Jezni Ayton je z zabijanjem znižal na 25:41. V zadnjih štirih minutah prvega polčasa je Dončić odigral simultanko, nasul je kar 13 točk. Z dvema trojkama je postavil izid polčasa 27:57. Ljubljančan je v prvem polčasu dosegel 27 točk (9/12 iz igre, 4/7 za tri). Toliko jih je zmogla celotna ekipa Sunsov.

Paul in Booker v prvem polčasu brez koša
Ob odmoru so bili navijači Sunsov šokirani. Njihovi ljubljenci so iz igre metali 24-odstotno (10/41). Paul (0/4) in Booker (0/7) nista zadela niti enega meta iz igre. Ayton je zbral le tri točke. Vsi trije zvezdniki skupaj so v prvem polčasu odločilne tekme prispevali 6 točk!

Lastnik Dallasa Mark Cuban je navdušeno pospremil vsako dobro potezo. Foto: AP
Lastnik Dallasa Mark Cuban je navdušeno pospremil vsako dobro potezo. Foto: AP

Razočarani navijači Phoenixa že četrt ure pred koncem odšli domov
Phoenix je na peti tekmi v torek tretjo četrtino dobil s 33:14 in postavil temelje za gladko zmago s 110:80. Tokrat v uvodnih dveh minutah drugega dela ni dosegel niti točke. Brunson in Dončić sta bila natančna izza črte in prednost je narasla na 38 točk (27:65). Mavericksi niso prav nič popuščali. Dinwiddie je končal tretjo četrtino s trojko za 50:92. Številni privrženci Phoenixa so razočarani odšli domov, glasni so bili le navijači Dallasa.

Dončić s klopi spremljal zadnjo četrtino
Trener Dallasa Jason Kidd je Dončić pustil na klopi na začetku zadnje četrtine. Dinwiddie in Brunson sta vodila igro, prednost je le še naraščala. Šest minut pred koncem je znašala že 46 točk (65:111). Rezervista Ish Wainright in Aaron Holiday sta zadela po dve trojki v zadnjih treh minutah, a to seveda ni preprečilo velikega slavja gostov iz Teksasa.

Holiday z ukradeno žogo poskrbel za vroče zadnje sekunde
Ob koncu tekme je zavrela kri. Boban Marjanović je želel, da se ure izteče, Holiday pa mu je ukradel žogo in zadel trojko sekundo pred zadnjim piskom sirene. Rezervisti obeh ekip so si izmenjali nekaj sočnih besed.

Kidd: Dončić uživa na veliki sceni
"Pritisk je bil na igralcih Phoenixa, zgrešili so nekaj lahkih metov na začetku tekme. Dončić uživa na veliki sceni. Odlično je začel tekmo in s seboj potegnil soigralce. Ključna je bila obramba. Veliko strokovnjakov je napovedalo enostranski promet na sedmi tekmi. Imeli so prav," se je pošalil Kidd.

Trener Dallasa je že obrnil pogled k naslednjemu velikemu izzivu: "Zdaj nas čakajo Bojevniki, ki so zgradili dinastijo v zadnjih sedmih letih."

Prvi izbor na naboru leta 2018 Deandre Ayton je zadnjih 20 minut sedel na klopi. Foto: AP
Prvi izbor na naboru leta 2018 Deandre Ayton je zadnjih 20 minut sedel na klopi. Foto: AP

Williams: Odigrali smo najslabšo tekmo v celotni sezoni
"Odigrali smo najslabšo tekmo v celotni sezoni. Pregoreli smo v veliki želji. Že od oktobra smo poslušali samo pohvale, zdaj pa smo padli na realna tla. Nismo bili pripravljeni na sedmo tekmo, Dallas pa je igral izjemno. Pričakovanja so bila velika pred začetkom končnice, potem ko smo lani
nesrečno izgubili finale. Imamo odlično ekipo, ki pa v zadnjih dveh tednih ni igrala najboljše košarke," je bil razočaran trener Sunsov Williams, ki ni želel pojasnjevati, zakaj je Ayton igral le 17 minut.

Booker: Prejeli smo brco v rit
"Tako slabe tekme lahko odigraš v rednem delu sezone, ne pa na sedmi tekmi konferenčnega polfinala. Od prve do zadnje minute so nam odčitali lekcijo, prejeli smo brco v rit. Zelo dobro so me ustavili, zgrešil sem tudi nekaj odprtih metov. Občutek je podoben tistemu po lanskem finalu. Kar nekaj tednov bo trajalo, da bomo lahko obrnili naslednji list. Odigrali smo skoraj 100 tekem v tej sezoni. Klubski rekord v rednem delu bo ostal zapisan, a danes občutek ni dober," je povedal Booker.

"Nismo izpolnili cilja. Treba se bo še precej izboljšati. Zavihati bo treba rokave pred začetkom naslednje sezone. Trener Williams ni kriv za ta poraz. Dallas je zadeval z vseh položajev, mi pa smo odpovedali v obrambi in napadu," je dodal Paul, ki še ne razmišlja o upokojitvi.

Grant Williams nepričakovani junak v Bostonu
Boston je odpravil Milwaukee s 109:81 in se bo v finalu Vzhoda srečal z Miamijem. Celticsi so najboljšo predstavo v letošnji končnici prikazali na sedmi tekmi polfinala Vzhoda. Milwaukee je bil popolnoma nemočen. Branilci naslova so v drugem polčasu dosegli le 38 točk. Celticsi so zadeli kar 22 trojk (rekord končnice Lige NBA na sedmih tekmah), Bucksi pa le štiri.

Grant Williams je s predstavo kariere navdušil na sedmi tekmi. Foto: Reuters
Grant Williams je s predstavo kariere navdušil na sedmi tekmi. Foto: Reuters

Nepričakovani junak sedme tekme v razprodanem TD Gardnu je bil Grant Williams, ki je zadel sedem trojk iz 18 poskusov in bil s 27 točkami (rekord kariere) najboljši strelec tekme. Zvezdnika Jayson Tatum (23 točk, 5/9 za tri) in Jaylen Brown (19 točk in 8 skokov) sta se prav tako izkazala. Rezervist Payton Pritcharrd je bil razigran v drugem polčasu, ko je zadel štiri trojke.

Antetokounmpo zgrešil nekaj lahkih metov
MVP lanskega finala Giannis Antetokounmpo se je približal trojnemu dvojčku (25 točk, 20 skokov in 9 podaj), vendar je imel zelo slab strelski večer (10/26 iz igre), izgubil pa je tudi pet žog. Grk je zgrešil nekaj lahkih metov iz bližine. Jrue Holiday je prispeval 21 točk, a zgrešil vseh šest metov izza črte. Na zadnjih dveh tekmah se je zelo poznalo, da je poškodovan Khris Middleton. Klop Milwaukeeja je popolnoma odpovedala, zbrala je le 16 točk.

Giannis Antetokounmpo je zelo razočaran zapustil TD Garden. Lani je bil neustavljiv v finalu proti Phoenixu, tokrat pa je ostal brez konferenčnega finala. Foto: AP
Giannis Antetokounmpo je zelo razočaran zapustil TD Garden. Lani je bil neustavljiv v finalu proti Phoenixu, tokrat pa je ostal brez konferenčnega finala. Foto: AP

Boston je prvo četrtino izgubil z 20:26, potem pa je z odlično obrambo popolnoma zaustavil goste iz Wisconsina. Drugi polčas so Celticsi dobili kar z 61:38.

"Celotno sezono smo se trudili, da bi imeli prednost domačega igrišča na sedmi tekmi. Če verjameš v košarkarske bogove, se zgodi taka tekma. V rednem delu sezone smo imeli na začetku velike težave. Premagali smo jih in po porazu na peti tekmi sem rekel fantom, da to še ni konec za nas. Na sedmi tekmi so pustili vse na parketu," je bil navdušen trener Ime Udoka.
Celticsi so dobili 25 od 34 sedmih tekem v bogati zgodovini kluba.

Celticsi, ki so zadnji naslov osvojili 17. junija 2008, se bodo v finalu Vzhoda pomerili z Miamijem. Prva tekma bo v sredo ob 2.30 na Floridi. To bo ponovitev konferenčnega finala iz leta 2020, ko je Vročica napredovala s 4:2 v zmagah v mehurčku v Orlandu.


Vzhod, polfinale, sedma tekma:
BOSTON (2) − Milwaukee (3) – 4:3
109:81 (20:26, 28:17, 31:21, 30:17)
G. Williams 27 (10/22 iz igre, 7/13 za tri), Tatum 23 (5/9 za tri) in 8 podaj, Brown 19, Pritchard 14 (4/6 za tri), Smart 11, 10 podaj in 7 skokov, Horford 6 in 10 skokov, White, Fitts in Nesmith po 3; G. Antetokounmpo 25 (10/26 iz igre, 1/4 za tri), 20 skokov in 9 podaj, Holiday 21 (9/21 iz igre, 0/6 za tri), B. Lopez 15 in 10 skokov, Portis 10, Matthews 3, Connaughton, Nwora in Vildoza po 2, Allen 1.

Končana serija:
Philadelphia (4) − MIAMI (1)2:4


Zahod, polfinale, sedma tekma:
Phoenix (1) − DALLAS (4)3:4
90:123 (17:27, 10:30, 23:35, 40:31)
Johnson 12 (2/4 za tri), Booker 11 (3/14 iz igre, 0/4 za tri), Paul (4/8 iz igre, 1/3 za tri) in Wainwright po 10, Shamet 9, Bridges, McGee in A. Holiday po 6, Ayton (2/5 iz igre), Crowder (2/9 iz igre, 1/6 za tri) in Payne po 5, Craig in Payton po 2, Biyombo 1; Dončić 35 (12/19 iz igre, 6/11 za tri, prosti meti 5/5), 10 skokov in 4 podaje v 30 minutah, Dinwiddie 30 (11/15 iz igre, 5/7 za tri), Brunson 24 (11/19 iz igre), Powell 6, Bullock in Finney Smith po 5, Burke 4, Kleber, Chriss, Ntilikina in Green po 3, Marjanović 2.

Končana serija:
GOLDEN STATE (3) − Memphis (2) – 4:2

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.