079 Dallas ostaja v boju za prstan - gost Iztok Franko

Košarkarska rapsodija Dallasa na sedmi tekmi s Phoenixom je postala nova letvica, ki jo je privzdignil Luka Dončić. Ob osupljivih številkah, statističnih biserih in primerjavah z največjimi igralci posameznih generacij se slovenskemu superzvezdniku samo smeji, a predvsem zato, ker so Mavericksi med preostalo četverico ekip, ki se bori za naslov prvaka v Ligi NBA za sezono 2021/22.

Serije je bilo konec, ko je prišel prvi brejk

Nazadnje smo se v MMC-jevem športnem podkastu pogovarjali po uvodnih dveh porazih Dallasa v Phoenixu. Zdaj se posipamo s pepelom za pesimizem, a če se med 20 ESPN-ovimi košarkarskimi novinarji ni našel niti eden, ki bi napovedal napredovanje Teksašanov, velja navesti poudarek Iztoka Franka iz 78. oddaje podkasta SOS-odmev: "Serije ni konec, dokler ena ekipa ne pride do brejka."

Po šestih zaporednih zmagah vsakokratnih gostiteljev je le prišel čas za slavje gostov, in to na tekmi z največjim pritiskom, sedmi tekmi v Phoenixu. Po osupljivo enostranski košarkarski lekciji Mavericksov prinaša 79. izdaja SOS-odmeva vnovično gostovanje košarkarskega analitika Iztoka Franka, ki se je specializiral za analizo Dallasa.

Sorodna novica Košarkarska klinika – primarij dr. Luka Dončić

Dončićeve predstave niso samoumevne

"Luka Dončić kaže, kakšen igralec za končnico je. Raven igre dvigne vsaj za stopničko, če ne za dve. Resnično fenomen in smo lahko neverjetno ponosni, da Slovenec to dela v Ligi NBA," je Franko poudaril, da se sanjske predstave Luke Dončića res lahko omenjajo v isti sapi kot nekoč podvigi Michaela Jordana in LeBrona Jamesa.

"Ne da se primerjati z njunimi dosežki in lovorikami ob koncu kariere, lahko pa in se že delajo nenehno primerjave, kje je trenutno v razvoju kariere. Tukaj se primerja s prav tako četrto sezono LeBrona Jamesa, ki je takrat prišel s Clevelandom v finale s podobno ekipo brez druge zvezde. Dončićeva igra in prevlada – se mu dela kar krivica – se jemljeta kar kot samoumevni," je Franko poudaril in nato še naštel primere košarkarskih superzvezdnikov, ki na ključnih tekmah doživijo mrk ali pa zaostanejo za svojimi visokimi povprečji.

Vabljeni k poslušanju

Z obrambno prilagoditvijo utrudili Paula

Eden izmed dolžnikov je ravno zdaj največji osmoljenec obračuna Phoenix – Dallas. Veteran Chris Paul je navduševal vso sezono in na začetku končnice, a nato je že petič v karieri doživel, da je njegova ekipa zapravila vodstvo z 2:0 v zmagah – po lanskem velikem finalu z Milwaukeejem, zdaj še proti Dallasu.

Sorodna novica Dallas z ekipno igro zasenčil najmočnejšo zvezdo rednega dela
Dončić proti Phoenixu

Točke: Dončić - Booker 218:164
Skoki: Dončić - Ayton 69:57
Podaje: Dončić - Paul 49:40
Ukradene žoge: Dončić - Bridges 15:9

"Utrujali so Chrisa Paula, ki je padal v seriji in na zadnjih nekaj tekmah ni bil več dejavnik," je Franko poudaril obrambno delo trojice garačev Reggie Bullock, Dorian Finney-Smith in Frank Ntilikina, ki so se ob njem vrteli vseh 48 minut. Po 0:2 je Dallas opravil prilagoditve in zaigral kot obrambni stroj, ki je razorožil najboljšo ekipo rednega dela in prvega nosilca celotne letošnje končnice.

"Končnica ima dve posebni lastnosti: v seriji na sedem tekem po navadi zmaga boljša ekipa, ki reši določene uganke. Jason Kidd je od druge, tretje tekme dalje našel protiorožje proti Phoenixovemu napadu. Ugotovili so, da je ključni napadalec Devin Booker, ki so ga podvajali v vseh ključnih akcijah. Ima težave ob tako imenovanih blitzih, ko se ga podvaja," je pisec analiz za D-Magazine iz Dallasa opisal ključno potezo trenerskega štaba Mavsov.

Sorodna novica Dallas na odločilni tekmi s sanjsko predstavo Dončića povozil razglašeni Phoenix

Kidda žene ogromen motiv po dokazovanju

Bullock je ustavljal Bookerja, Finney-Smith pa Paula, Francoz Ntilikina je razbremenjeval minutažo obeh. Ogromen delež obrambnih nalog je ob tem opravil Maxi Kleber, ki je omogočal visoko postavljeno obrambo in presing, ki ga pridiga Dallasov trener za obrambo Sean Sweaney.

Glavni trener Jason Kidd je v prvi sezoni v Dallasu okoli sebe zbral najmočnejšo mogočo strokovno zasedbo. V veliko pomoč je trener za napad in nekdanji trener Phoenixa (ter zlati trener Slovenije 2017) Igor Kokoškov.

"Kidd je povezal ekipo, zlasti po tej odmevni menjavi in odhodu Porzingisa. Vse žene ogromen motiv po dokazovanju, Kidd je pogorel v prejšnjih dveh trenerskih zgodbah, podobno ostali."

Zdaj pa v finalu Zahoda Golden State

Draymond Green in Steph Curry ter Klay Thompson so sinonim za uspehe zadnjega desetletja pri Golden Statu, ki pa se je po treh naslovih v letih 2015, 2017 in 2018 zdaj osvežil. Ključni mož je postal Jordan Poole, ogromno delo opravlja Andrew Wiggins. A trojica šampionov je vseeno že nekoliko v letih in zlasti starejša, kot so nosilci igre Dallasa. Foto: AP
Draymond Green in Steph Curry ter Klay Thompson so sinonim za uspehe zadnjega desetletja pri Golden Statu, ki pa se je po treh naslovih v letih 2015, 2017 in 2018 zdaj osvežil. Ključni mož je postal Jordan Poole, ogromno delo opravlja Andrew Wiggins. A trojica šampionov je vseeno že nekoliko v letih in zlasti starejša, kot so nosilci igre Dallasa. Foto: AP

Dallas je izločil Utah in Phoenix, katerih igra je temeljila na igri centrov, kot sta Rudy Gobert in Deandre Ayton. "Golden State bo drugačen zalogaj, igra najboljšo košarko s tako imenovano '5 out', podobno kot Dallas. Dreymond Green na petici, nato te raztegnejo čez celo igrišče s temi hitrimi igralci, kot sta Steph Curry in Jordan Poole," osnovno razliko v igri naslednjega tekmeca s prvima opisuje Franko, ki nadaljuje, kako pričakuje, da se bodo Mavsi lotili Warriorsov. "Curryja bodo podvajali in za njim izvajali rotacijo. A tukaj je Green s svojo igralsko inteligenco. Warriorsi igrajo hitro košarko z veliko podaj in tekanja, zato bo izreden test za tovrstno obrambo." A stvari se tudi obrnejo in na Stephu Curryju in Jordanu Poolu bo, da branita Luko Dončića in Jalna Brunsona.

Kaj je košarka
Kaj je košarka "5 out", kar je eden zaščitnih znakov tako Golden Stata kot Dallasa? Da vseh pet igralcev začenja napad zunaj črte treh točk. Foto: Reuters

"Ne pričakujem, da bodo krili ena na ena, kar se je videlo že na medsebojnih tekmah v sezoni. Verjetno bo na Luki začenjal Andrew Wiggins. A vemo, da ni pomembno, kdo začne na tebi obrambo, temveč kdo jo konča," Franko še opozarja, da bodo Bojevniki vrteli branilce na Dončiću, dokler ne najdejo prave kombinacije. "Green bo verjetno kril najmanj nevarnega nasprotnika in nato reševal položaj s pomočjo preostalim."

Glavna aduta: Curry in izjemna obramba

Kaj so glavne prednosti ekipe, ki je s trojčkom Steph Curry, Klay Thompson in Draymond Green v zadnjih osmih letih osvojila tri naslove prvaka, v tem obdobju pa zdaj igra že šesti finale v Zahodni konferenci?

"Glavna prednost je Steph Curry. Zelo težko ga je braniti. Tukaj se bo spet iskalo šibki člen v igri ena na ena, najbrž Luko Dončića. Velika prednost je izjemna posamična kakovost. Jordan Poole je podobna zgodba o uspehu, kot je Jalen Brunson pri Dallasu. Tudi Klay Thompson, četudi po poškodbi, zlasti v obrambi ni takšen igralec, kot je bil, še lahko ima eksplozije. Sistem Steva Kerra, ekipna košarka, v kateri znajo igrati 4 na 3, potem ko nasprotnik podvaja Curryja. Druga velika prednost je obramba, ki je bila najboljša v rednem delu sezone," Franko oriše Bojevnike iz San Francisca, ki so v rednem delu sicer izgubili tri od štirih srečanj z Dallasom, a pri tem trikrat igrali brez Greena.

Luka Dončić – Steph Curry bo osrednji zvezdniški dvoboj finala Zahodne konference, a tako Dallas kot Golden State temeljita na uspehu ekipne obrambe. Spektakel, zaradi katerega bodo številni Slovenci v naslednjih dveh tednih bedeli sredi noči. Foto: Reuters
Luka Dončić – Steph Curry bo osrednji zvezdniški dvoboj finala Zahodne konference, a tako Dallas kot Golden State temeljita na uspehu ekipne obrambe. Spektakel, zaradi katerega bodo številni Slovenci v naslednjih dveh tednih bedeli sredi noči. Foto: Reuters

Škoda bi bilo ne izkoristiti priložnosti

Luka Dončić in Dallas sta zdaj med četverico, ki se poteguje za naslov prvaka Lige NBA. Na stavnicah in v napovedih prek luže sicer znova kotirajo najslabše, a po uspešnem dvokoraku so na pol poti do končnega uspeha.

"Ena lepših priložnosti. Veliko ekip na Zahodu je imelo težave s poškodbami. Škoda bi bilo neizkoristiti priložnost, ker bo drugo leto na Zahodu še vroče in pestro," Franko poudarja pomen izkoriščanja trenutka in zaleta, ki ga imajo Mavsi, potem ko so izločili prvega nosilca.

Vabljeni k poslušanju celotne epizode (kliknite na zgornjo sliko), v kateri smo govorili še o naslednjih temah:
− Jason Kidd kot trener, ki blesti v prvi sezoni v Dallasu,
− nekoč "mastermind" igralec, zdaj tudi kot trener?,
− opletanje z jezikom ("trash talk") se je maščevalo
− "drugi zvezdnik", ki se iz tekme v tekmo lahko menja,
− košarkarska inteligenca Dreymonda Greena,
− napovedi razpleta serije in posipanje s pepelom,
− nevarnost za Dallas: uporaba skrajšane klopi,
− o sedmih tekmah v Ligi NHL in koncu sezone Anžeta Kopitarja,
− Zanimivost o številki 79.