Goran Dragić je odigral izjemno sezono, ki mu je močno dvignila ceno. : Reuters
Goran Dragić je odigral izjemno sezono, ki mu je močno dvignila ceno. : Reuters

Vodstvu lige je v mehurčku Orlanda uspelo spraviti pod streho prejšnjo sezono, ki se je končala z zmagoslavjem Los Angeles Lakersov 12. oktobra, štiri mesece pozneje od predkoronskega načrta. Po dolgotrajnih pogajanjih so za štart nove sezone z 72 tekmami (namesto tradicionalnimi 82) določili 22. decembra, le 71 dni po koncu prejšnje, kar je najkrajši premor v zgodovini štirih severnoameriških poklicnih lig – NBA, MLB, NHL in NLF.

Nekakšen štart v novo sezono je bil sprva predviden z NBA-naborom v noči na četrtek. Dva dni pozneje bi se moral začeti prestopni rok, vendar so ga v zadnjem trenutku premaknili in se bo začel že v ponedeljek. Zanj bo precej manj časa kot v prejšnjih sezonah. Ne nazadnje se bodo kampi za trening odprli že 1. decembra.

Schröder iz Oklahome v Lakerse

Eden prvih poslov, ki naj bi bil praktično že sklenjen, je prestop Dennisa Schröderja iz Oklahome v LA Lakerse. Jezerniki naj bi se za odličnega branilca, ki ima še eno leto pogodbe za 15,5 milijona dolarjev, odrekli Dannyju Greenu in 28. izboru na naboru.

Deležniki so se dogovorili, da bo plačni proračun (t. i. salary cap) posamezne ekipe 109,1 milijona dolarjev, meja za luksuzni davek pa 132,6 milijona dolarjev. Gre za enaki številki, kot sta bili v predkoronski dobi, in to kljub velikemu upadu prihodkov. Za zdaj so v območju luksuznega davka, ko je treba za vsak presežni dolar plačati dodatno, štiri ekipe – Golden State, Brooklyn, Boston in Philadelphia. A pričakovati je, da bodo v to območje prišla še nekatera moštva.

V nadaljevanju se bomo posvetili prostim igralcem, ki bodo najbolj zaznamovali prestopni rok. A ne gre izključiti niti številnih prestopov košarkarjev, ki imajo pogodbo. Iz Houstona se širijo govorice, da je zamenjavo zahteval Russell Westbrook, da tam ni najbolj zadovoljen niti James Harden. Najnovejša novica je, da je ob morebitnem odhodu iz Teksasa želja prvega strelca lige v Brooklyn, kjer bi spet združil moči s Kevinom Durantom. Tam je tudi Kyrie Irving. Nobeden izmed teh klubov se še ni oglasil.

Veliko se govori tudi o odhodu Chrisa Paula iz Oklahome, ki gre na pot prenove ekipe, a jo duši visoka Paulova pogodba. Ta mu zagotavlja 85 milijonov dolarjev v dveh sezonah. Veliko vprašanje je, ali bo Giannis Antetokounmpo že letos podaljšal pogodbo z Milwaukeejem ali pa bo čakal na naslednje leto, ko bo prost igralec in se bo zanj "zagreblo" tri četrt lige.

Medtem ko gre Luka Dončić v tretje, predzadnje leto svoje pogodbe novinca, je drugačna zgodba z Goranom Dragićem. 34-letni Ljubljančan je oddelal svojo pogodbo z Miamijem in je prost igralec. Dragić ne skriva, da bi najraje ostal v Miamiju, tudi v klubu bi ga radi zadržali. Ne nazadnje je bil Dragić v končnici gonilna sila Vročice s povprečjem 20,9 točke, 4,7 podaje in 4,2 skoka na tekmo. Pred poškodbo.

Miami ima za Dragića na voljo t. i. Birdove pravice in lahko na podlagi predhodne večletne pogodbe s ponujeno plačo preseže plačni proračun ekipe. Miami torej lahko ponudi Dragiću 19,2 milijona dolarjev, a najbrž le za eno sezono. Alfa in omega ekipe Pat Riley namerava namreč ohraniti zadosten delež proračuna za naslednje leto, ko bodo na South Beach skušali zvabiti Antetokounmpa. Dragić si želi v jeseni kariere večletno pogodbo, ki bi mu zagotavljala varnost. Skoraj zagotovo pa ne bo Gogi podlegel licitaciji katerega koli moštva, saj je jasno povedal, da si želi šampionski prstan. Scenarij, ki se zdi najverjetnejši, je kljub vsemu enoletna pogodba z Miamijem.

"Vem, da me hoče Miami zadržati. Tudi sam upam, da bomo lahko dokončali naslednje leto pohod na naslov, vendar vem, da je vse del posla. Veliko je možnosti. Odprt sem za vse možnosti, ko jih bom pretehtal, se bom odločil, katera je najboljša zame in družino. Da, Miami je vsekakor tu," je v pogovoru za The Athletic povedal Dragić.

Poglejmo še nekaj prostih igralcev, ki bodo v ospredju prestopnega roka

Anthony Davis (LA Lakers)
Krilni center Jezernikov, ki spada med pet najboljših košarkarjev na svetu, ima možnost, da oddela še zadnje leto pogodbe (podpisane še z New Orleansom), ki bi mu navrgla 28,7 milijona dolarjev. Večina pričakuje, da jo bo zavrnil, in podpisal novo, še donosnejšo. Seveda z Lakersi, kjer je v prejšnji sezoni blestel in bil poleg LeBrona Jamesa najzaslužnejši za osvojitev naslova. Davis je star šele 27 let in bo v naslednjem desetletju steber Lakersov.

Brandon Ingram (New Orleans)
Ingram je v New Orleans prišel iz LA Lakersov kot eden izmed igralcev v menjavi za Davisa. Za njim je izjemna sezona, v kateri je 23-letni krilni igralec v povprečju dosegal 23,8 točke, 6,1 skoka in 4,2 podaje na tekmo. Izza črte je metal skoraj 40-odstotno, s prostih metov 85-odstotno. Ingram je zaščiten prosti igralec, kar pomeni, da lahko Pelikani enačijo vsako ponudbo drugih snubcev. Skoraj vsi so si enotni, da bo Ingram dobil maksimalno pogodbo New Orleansa.

Gordon Hayward (Boston Celtics)
30-letnik ima še eno leto pogodbe in jo bo verjetno unovčil, saj znaša kar 34,2 milijona dolarjev. Toliko s poškodbami obremenjen košarkar ne bo dobil nikjer. Ga bodo Celticsi hoteli zamenjati? Ni izključeno.

Fred VanVleet (Toronto Raptors)
VanVleet je v Torontu še nadgradil šampionsko sezono. Zaigral je v prvi postavi in postal njen nepogrešljivi člen. V povprečju je dosegal več kot 17 točk in 6 podaj na tekmo, te številke pa so bile še boljše v končnici. Zdaj bo za svoje delo kot prost igralec izstavil račun. Vprašanje je le, kdo ga bo plačal. Snubcev ne manjka, a v Torontu so prepričani, da bo odlični branilec ostal njihov.

DeMar DeRozan (San Antonio Spurs)
Branilec San Antonia DeRozan ima igralsko mžnost za 27,7 milijona dolarjev za zadnjo sezono pogodbe, ki jo lahko zavrne in si poišče drugega delodajalca. V prejšnji sezoni je imel povprečje 22,1 točke, 5,6 podaje in 5,5 skoka na tekmo. Iz igre je metal več kot 50-odstotno, vendar le 25,7 odstotka izza črte. Pisalo se je, da se zanj zanimajo Lakersi. Najverjetneje bo oddelal zadnje leto pogodbe v San Antoniu.

Danilo Gallinari (Oklahoma Thunder)
32-letnik je izjemen strelec, ki v povprečju dosega več kot 18 točk na tekmo in izza črte meče več kot 40-odstotno. V zadnji sezoni je prejemal več kot 22 milijonov dolarjev, zdaj je prost igralec. Na stavnicah je prvi za njegov podpis Miami, v kombinacijah se omenja tudi Dallas.

Montrezl Harrell (Los Angeles Clippers)
Najboljši šesti igralec lige je prav tako prost igralec. Borbeni center je imel povprečje 18,6 točke in 7,1 skoka na tekmo. V prejšnji sezoni je prejel 6 milijonov dolarjev, zdaj naj bi zahteval vsaj deset več. Star je le 26 let. Zanimiv bi bil tudi za Dallas.

Serge Ibaka (Toronto Raptors)
Ob nazadovanju Marca Gasola je moral stopiti v ospredje in svojo nalogo opravil odlično. V svoji enajsti sezoni je imel povprečje 15,4 točke in 8,2 skoka. Krasi ga dober met za tri točke in igra v obrambi. Izjemno hvaležen igralec, ki je star 31 let in bi bil več kot primerna okrepitev tudi za Dallas. V prejšnji sezoni je zaslužil 23 milijonov dolarjev, zdaj je brez pogodbe.

Andre Drummond (Cleveland)
Prvi skakalec lige ima možnost, da unovči zadnje leto pogodbe, vredne 28,7 milijona dolarjev. To bo tudi storil, saj kot prosti igralec ne bi dobil tako visoke vsote.

Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings)
Še en odličen strelec, le da malce mlajši od Gallinarija (28). Je zaščiteni prosti igralec. V Sacramentu so precej denarja odšteli za Hielda in Barnesa. Bodo tudi za Bogdanovića? Za srbskega ostrostrelca se zanima Milwaukee.

Davis Bertans (Washington Wizards)
28-letni Latvijec je po odhodu iz San Antonia zablestel pri Washingtonu, kjer je trojke metal več kot 42-odstotno ob več kot osmih poskusih na tekmo. Njegovo povprečje je zraslo na več kot 15 točk na tekmo. Wizardsi ga pozimi niso hoteli izpustiti iz rok, zdaj je prost igralec in verjetno ga bodo želeli zadržati.

Otto Porter (Chicago Bulls)
Porter je imel dobro sezono v Chicagu (17,5 točke, 5,5 skoka) , preden si je zlomil nogo in izpustil večji del leta. Verjetno bo izkoristil igralsko možnost in pospravil v žep 28,5 milijona dolarjev.

Mike Conley (Utah Jazz)
Organizator igre je lani v Utah prišel iz Memphisa, vendar ni upravičil pričakovanj. Njegovo povprečje je padlo z 21 točk in 6 podaj na 14 točk in 4 podaje. Conley je pred leti podpisal najdražjo pogodbo v Ligi NBA, zdaj bo vstopil v zadnje leto le-te. Navrgla mu bo 34,5 milijona dolarjev in s svojo "igralsko opcijo" jo bo zagotovo sprejel. Drugje mu ne bi dali polovice tega zneska.

Hassan Whiteside (Portland Trail Blazers)
V Portlandu imajo težko odločitev, ali ponuditi novo pogodbo centru s povprečjem 15,5 točke in 13,5 skoka na tekmo, zdaj, ko imajo na razpolago zdravega Jusufa Nurkića in Zacha Collinsa. 31-letni Whiteside je v prejšnji sezoni zaslužil 27 milijonov dolarjev.

Marcus Morris (LA Clippers)
Marcus Morris, ki je v končnici z grdimi prekrški tako razburil Luko Dončića in slovenske ljubitelje košarke, je lani podpisal enoletno, 15-milijonsko pogodbo z New Yorkom (povprečje skoraj 20 točk), vendar je nato pristal v LA Clippersih, kjer je bil predvsem pomočnik Leonardu.

Tim Hardaway jr. (Dallas Mavericks)
Hardaway jr. je presegel pričakovanja po prihodu iz New Yorka skupaj s Porzingisom. Ima možnost, da oddela še zadnje leto pogodbe, ki mu bo navrgla 18,9 milijona dolarjev. Verjetno jo bo sprejel, tudi Dallas pa ne bo imel nič proti.

Malik Beasley (Minnesota Timberwolves)
Malik Beasley je zaščiten prosti igralec, tako da lahko Minnesota enači katero koli ponujeno vsoto. Med sezono je iz Denverja odšel v Minnesoto, kjer se je njegovo povprečje povzpelo na 20 točk na tekmo. Izza črte je metal 43-odstotno.

Evan Fournier (Orlando Magic)
Francoski ostrostrelec s povprečjem več kot 18 točk na srečanje ima možnost, da oddela zadnje leto 17-milijonske pogodbe. 28-letnik bo imel pred sabo težko odločitev, kako naprej.

Aron Baynes (Phoenix Suns)
Znanec iz Olimpije je navdušil, ko je bil suspendiran prvi center Sunsov Deandre Ayton. Takrat je imel povprečje 13,6 točke in 6,7 skoka na tekmo. Solidno je metal tudi trojke. 34-letnik je v prejšnji sezoni zaslužil nekaj več kot 5 milijonov dolarjev. Za ta denar bo ekipa dobila izkušenega, čvrstega veterana, ki se ne boji ničesar.

Paul Millsap (Denver Nuggets)
36-letni krilni center je končal triletno pogodbo, vredno 90 milijonov dolarjev. Njegovo povprečje je precej padlo (12 točk, 6 skokov) in tudi plačilni ček se bo. Ali v Denverju, ali kje drugje, pa je drugo vprašanje.

Marc Gasol (Toronto Raptors)
Nekdanji trikratni udeleženec tekme vseh zvezd in najboljši obrambni igralec lige je v zadnji sezoni močno nazadoval. Kljub temu bi lahko 35-letnik v dobrem moštvu kot rezervni center lahko še nekaj prispeval.

Dwight Howard (LA Lakers)
35-letnik je odlično opravil svojo vlogo pri šampionskem pohodu Jezernikov. Obe strani se zavzemta, da se sodelovanje podaljša. Najverjetneje se tudi bo.