50 točk (iz igre 15/25, za tri 8/16, PM 12/12), 15 podaj, šest skokov, štiri ukradene žoge in tri blokade je Luka Dončić vpisal v statistiko proti Phoenixu. Foto: Reuters
50 točk (iz igre 15/25, za tri 8/16, PM 12/12), 15 podaj, šest skokov, štiri ukradene žoge in tri blokade je Luka Dončić vpisal v statistiko proti Phoenixu. Foto: Reuters

Navijači Sunsov še niso pozabili grenkega poraza lani v končnici. Phoenix je bil najboljši v rednem delu na Zahodu, v konferenčnem polfinalu pa je naletel na previsoko oviro. Na domačem parketu je na odločilni sedmi tekmi lahko le občudoval šov Ljubljančana, ki je favorizirano zasedbo poslal na dopust. Lani je imel novo vrhunsko sezono, toda izostal je rezultat ekipe, letos, ko je svojo igro dvignil na še višjo raven, pa je njegovo moč v vsej veličini znova občutila zvezdniška ekipa iz Arizone.

Čarobna božična predstava Luke Dončića

Dallas je za zaključek zanimivi božičnih obračunov Phoenix ugnal s 128:114. Dončić je bil neustavljiv s 50 točkami, ob tem je dodal še 15 podaj ter tako sodeloval pri kar 92 točkah. "Vedno rad igram v takem okolju. Zelo se zabavam. Ko zadeneš in dvorana utihne, je najboljši občutek na svetu. Vsaka ekipa v ligi, še posebej pa Phoenix, ki ima igralca, kot sta Durant in Booker, bo naredila serijo v določenem trenutku. Soigralcem sem samo govoril, da moramo ostati enotni kot ekipa. Uspelo nam je. To je res velika zmaga," so bile prve besede Luke po 18. zmagi Mavsov na 30 tekmah, kar jih trenutno uvršča na peto mesto Zahoda. 17:4 je bil odločilen delni izid, s katerim so si v zadnji četrtini priigrali zadostno prednost za mirno končnico srečanja.

Statistika Luke Dončića proti Phoenixu. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića proti Phoenixu. Grafiko zagotavlja sofascore.com

V ključnih trenutkih so Sunsi ves čas agresivno pokrivali Dončića, ga podvajali, toda kapetan slovenske reprezentance je našel rešitev iz vsake zanke, izkoristil višek, ki je tako nastal, in našel odprtega soigralca. "Še nikoli nisem bil v ekipi, v kateri bi igralec zadeval na tako visoki ravni, ob tem pa še poskrbi, da so v igro vključeni vsi njegovi soigralci. Hkrati poskrbi, da se vsak dobro počuti na igrišču. Neverjetno," je o soigralcu dejal Derrick Jones, ki je prispeval 23 točk.

"Ko te podvajajo praktično celo kariero, dobiš pravi občutek, kako odigrati, vidiš pravo rešitev in imaš nadzor nad prostorom. Ob tem je potrebno tudi zaupanje v soigralce, ko predaš žogo. Imeli smo dobre položaje za met, toda v tretji četrtini nismo zadevali. Poudarjal sem soigralcem, da težava ni bila obramba, ampak napad, ko nam met ni stekel. Verjel sem, da nam bo. Luka je eden najboljših na svetu. Kot vedno pravim, njegovih predstav ne moremo jemati kar za samoumevne. Ko je v takem ritmu, mu samo skušaš čim večkrat dati žogo," je pristavil trener Dallasa Jason Kidd, ki je v karieri kot odličen organizator igre vodil tako napad Mavsov kot Sunsov.

Decembrska statistika Luke Dončića. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Decembrska statistika Luke Dončića. Grafiko zagotavlja sofascore.com

S 33,5 točke na tekmo je trenutno drugi strelec lige, z 9,4 asistence pa tretji najboljši podajalec. V zadnjem mesecu igra zares izjemno in je njegovo povprečje še boljše (decembra 37,3 točke in 11,6 podaje). Čeprav je Dallas oslabljen – najbolj se pozna odsotnost Kyrieja Irvinga –, predvsem po zaslugi Luke ohranja pozitiven rezultat. Kako pomemben je za svoje moštvo, se je pokazalo na dvoboju s Houstonom v petek, ko so bili Mavsi brez svojega vodje popolnoma nemočni. Niso manjkale le njegove točke, pač pa je bila igra v napadu brez repa in glave, že dan pozneje, ko se je proti Spursom vrnil na parket, pa je bila podoba Dallasa povsem drugačna.

"Nobeden od nas nima odgovora, kako lahko tako kontinuirano uniči vsakršno obrambno strategijo, ki se postavi proti njemu. Ko ga pogledate, je kdaj videti, kot da je pojedel nekaj krofov preveč. Toda njegov košarkarski IQ in občutek za igro sta izjemna. Odločitve sprejema v točno pravem trenutku. Igralcem na primer ves čas govorimo, naj se ne zaletavajo v gnečo. Luka ne pride niti blizu temu, saj že toliko prej naredi, kar je moral narediti. To je ta njegov IQ in popoln pregled nad igro. Ves čas ve, kje so vsi na igrišču in ima popoln nadzor nad parketom. Zna izkoristiti svoje telo in ve, kako priti v položaj, da ga obrambni igralec ne more ustaviti. Vsakič, ko ga gledam, kako igra, sem bolj navdušen nad vsem, kar počne, ker je tako konstanten. Nekateri to delajo vsake toliko, on pa na vsaki tekmi. Res je poseben igralec," po tekmi z Dallasom navdušenja nad Lukovo igro ni mogel skriti legendarni trener Ostrog Gregg Popovich.

50. točko je proti Phoenixu dosegel z lepim
50. točko je proti Phoenixu dosegel z lepim "floaterjem", potem pa se je usedel na klop. Foto: Reuters
Sorodna novica Dončić nasul Phoenixu 50 točk in že presegel 10.000 točk v karieri

Proti San Antonio je zbral trojni dvojček z 39 točkami, pa sploh ni igral v zadnji četrtini. Tako je bil prestavljen mejnik 10.000 točk. Pred srečanjem s teksaškim tekmecem mu jih je do dosežka manjkalo še 50, s prav toliko točkami pa se je nato znesel nad Phoenixom. Potrebnih 11 za pomemben mejnik je zbral že v prvi četrtini, presegel pa ga je z izjemno trojko z velike razdalje. Do 10.000 točk je prišel sedmi najhitrejši v zgodovini in najhitrejši po Michaelu Jordanu. "Čestitke, da je do 10.000 točk prišel tako hitro. Hkrati čestitke, da je z dosežkom na božični dan v družbi Kinga, Chamberlaina in Barryja. To je nekaj posebnega. Ne bi pa govoril le o napadalni statistiki, treba je omeniti tudi obrambi. Njegove blokade in ukradene žoge so bile zelo pomembne," je Kidd spomnil tudi na dobro defenzivno predstavo Luke. Pridobil je štiri žoge, podelil pa tri blokade.

Šestič v karieri je dosegel vsaj 50 točk. Prvič mu je uspelo lani februarja proti Clippersom, lani decembra jih je dal še proti Houstonu, New Yorku (rekordnih 60) in San Antoniu, letos januarja pa še proti Detroitu. Zdaj jih je prvič na božični dan, kar je do zdaj uspelo le še Bernardu Kingu leta 1984, ko jih je dal 60, Wiltu Chamberlainu, ki jih je na božič 1961 nasul 59, in Ricku Barryju, ki jih je leta 1966 prav tako prispeval 50. "Vedno pravim, da je najbolj pomembno, da so te mejniki doseženi ob zmagah," je dodal Dončić, ki je letos izboljšal tudi met z razdalje in proste mete. Trenutnih 39 oziroma 78 odstotkov je najbolje v karieri. "Moram biti samo sproščen pri metu. Pri prostih metih pa gre še za koncentracijo," je še povedal.

Dončić obdaril košarkarski svet