Luka Dončić se je pomeril z najboljšim igralcem zadnjega desetletja in svojim idolom, LeBronom Jamesom. Foto: AP
Luka Dončić se je pomeril z najboljšim igralcem zadnjega desetletja in svojim idolom, LeBronom Jamesom. Foto: AP
Darilo LeBrona Jamesa je Luka Dončić po tekmi delil na Instagramu. Foto: Instagram
Dončić po porazu v Staples Centru prejel dres Jamesa
Kljub porazu nove pohvale za Dončića

Ob prihodu v najmočnejšo ligo na svetu je 19-letni Ljubljančan dejal, da se poleg dvoboja z rojakom in velikim prijateljem Goranom Dragićem veseli obračuna z Jamesom, ki ga je slovenski mladenič označil za svojega idola. Na osmi uradni tekmi v dresu Dallasa je Dončić dočakal srečanje z najboljšim košarkarjem Lige NBA zadnjih let, ki ga je Luka nekaj časa tudi pokrival.

Dončić izenačil, James odločil
James je ob zmagi Jezernikov in na drugi strani že šestem porazu Mavsov odigral ključno vlogo. Z 29 točkami je bil prvi strelec tekme, obenem pa je dosegel odločilni prosti met za zmago s 114:113. Kljub zadržanemu začetku je dobro nase opozoril tudi Luka, ki je prispeval 14 točk, kar je sicer precej manj od njegovega povprečja, a v končnici tekme je bil najzaslužnejši, da so gostje ostajali v igri za zmago.

Vseh 14 točk je dosegel v zadnjih 16 minutah, med drugim pa 24 sekund pred koncem našel samega Harrisona Barnesa, ki je s trojko približal na 112:111, ko je ostalo še sedem sekund rednega dela, pa je zadel za 113:113. Sledila je osebna napaka Wesleyja Matthewsa nad Jamesom in znan razplet. "Prve tri četrtine sem igral zares slabo. Preprosto sem imel slabo tekmo. Nisem bil pravi," je povedal Dončić, ki je v statistiko vpisal še pet skokov in sedem podaj. V prvem polčasu je iz igre metal 0/5, v drugem pa 5/6.

Posebno LeBronovo darilo
Po koncu tekme je Luka čakal na hodniku v bližini domače garderobe, nato pa mu je osebje losangeleške franšize izročilo podpisan dres s triindvajsetico LeBrona Jamesa, na katerem je bilo posvetilo: "Stremi k veličini". Z nasmeškom na obrazu in dragocenim dresom — za katerega sta se, kot je povedal, dogovorila med tekmo — v rokah se je vrnil v slačilnico, ki je v Staples Centru namenjena gostom.

"Vedno sem si želel njegov dres. To je nekaj posebnega zame. Res sem komaj čakal na to tekmo," je zatem razlagal Dončić. Luki je nekaj besed namenil tudi veliki LeBron, ki je povedal: "Mislim, da se evropski igralci razvijejo hitreje kot ameriški. Koliko časa je že med profesionalci? Od 15. leta? Mislim, da ni to nič novega zanj in se ni ustrašil igranja na tej ravni. Mislim, da je najboljša stvar evropske košarke, da se zgodaj srečajo s profesionalnim igranjem in zato se tako zgodaj lahko razvijejo."

James lahko celo prehiti Abdul-Jabbarja
Dončić je osebni strelski rekord dosegel dva dneva pred gostovanjem v Los Angelesu, ko je – ob še enem tesnem porazu Dallasa – v San Antoniu vknjižil 31 točk. Proti Ostrogam je poseben mejnik pred dnevi dosegel tudi James, ko je na večni lestvici strelcev Lige NBA na šestem mestu prehitel Dončićevega soigralca, Dirka Nowitzkega, ki je v 20. sezonah – letos še ni stopil na parket – v dresu Mavsov dal 31.187 točk.

Pred Jamesom so še Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (33.643), Michael Jordan (32.292) in Wilt Chamberlain (31.419). Nowitzki, ki zaradi poškodbe še kar nekaj časa ne bo stopil na parket, je prepričan, da James, ki bo decembra dopolnil 34 let, lahko glede na svoje igre in pripravljenost v prihodnosti na tej lestvici zasede tudi prvo mesto.

Dončić po porazu v Staples Centru prejel dres Jamesa
Kljub porazu nove pohvale za Dončića