Najboljša slovenska košarkarja se bosta srečala februarja v Dallasu in marca v Miamiju. Foto: AP
Najboljša slovenska košarkarja se bosta srečala februarja v Dallasu in marca v Miamiju. Foto: AP
Luka Dončić je kljub slabšim rezultatom Dallasa na prvih sedmih tekmah pustil odličen vtis. Foto: AP
Goran Dragić je prvi Slovenec, ki je presegel mejo 10.000 točk v NBA-ju. Foto: AP
Fantastično je sezono odprl Grk Giannis Antetokounmpo, ki je prvo ime odličnega Milwaukeeja. Foto: AP
Zelo učinkovita sta tudi Nikola Mirotić in Nikola Jokić (na fotografiji v ozadju). Foto: AP

Evropski košarkarji so si v zadnjih letih oziroma dveh desetletjih dodobra izborili (pomembno) mesto v Ligi NBA. Peto leto zapored je letos v ligi več kot sto tujcev – kar 108 iz 42 držav. Rekordno je letos število Evropejcev, ki jih je v NBA-ju zdaj kar 65, največ, devet, iz Francije, Španija jih ima sedem, Nemčija šest, Hrvaška, Srbija in Turčija pa po pet predstavnikov. Slovenija ima (znova) dva, ki pa oba igrata zares vidni vlogi.

Trenutno je najboljši strelec med Evropejci sijajni Grk Giannis Antetokounmpo, ki je 12. v tekmovanju, v povprečju pa v dresu Milwaukeeja daje po 25 točk na tekmo. 17. je Črnogorec s španskim potnim listom Nikola Mirotić, ki za New Orleans dosega 22,7 točke na tekmo. 21. mesto zaseda srbski center, okoli katerega se vrti igra Denverja, Nikola Jokić, ki vpisuje 21,5 točke na tekmo. Četrto in peto mesto med Evropejci, oziroma 24. in 32. v ligi, pa že zasedata oba Slovenca. Lukovo povprečje je trenutno kar 20,4 točke, Goranovo pa 19,2. Glede na položaje in prilagodljivost predvsem Dončića ter Antetokounmpa bi omenjenih pet tvorilo fantastično peterko.

Dončić je že postal prvi strelec med novinci, potem ko je v San Antoniu blestel z 31 točkami, kar pa vseeno ni bilo dovolj za zmago Dallasa. Spurs so bili boljši po podaljšku (113:108). Luka je nastopil kljub bolečinam v hrbtu. "Tako – tako, je s hrbtom, a me to ne bo ustavilo," je dejal 19-letni Ljubljančan, ki je postal deseti Slovenec v Ligi NBA. Od nobenega do zdaj se ni niti približno toliko pričakovano, nobeden do zdaj ni prišel s tako popotnico v ligo in nobeden ni bil deležen niti približno podobne medijske pozornosti kot Dončić, ki dnevno polni strani največjih ameriških športnih medijev. In na prvih sedmih tekmah je marsikaj od tega upravičil.

Dončić prvo ime in strelec Dallasa
Res je, da nihče ni niti približno dobil toliko priložnosti v prvi sezoni, saj je Luka na prvih sedmih tekmah odigral kar 35 minut na srečanje, v povprečju pa torej daje 20,4 točke na obračun. Seveda ni nobena statistika Slovenca v prvi sezoni primerljiva z njegovo, saj je bil na primer najboljši do zdaj Beno Udrih s povprečjem slabih šestih točk na tekmo, toda Lukovo trenutno povprečje je celo primerljivo z najučinkovitejšo slovensko sezono do zdaj, kar je razumljivo uspelo Goranu Dragiću. 32-letni Ljubljančan je enkrat v dresu Phoenixa, enkrat pa v Miamijevem v sezoni dosegal 20,3 točke na tekmo.

"Luka je zares poseben igralec. Niti malce ni presenečen, da mu je uspela tako hitra prilagoditev na Ligo NBA," je povedal trener Dallasa Rick Carlisle. Dončić je ekspresno postal prvo ime Mavsov, pa sta na primer njegova soigralca tudi Harrison Barnes in DeAndre Jordan, nosilca olimpijskega zlata z ameriško reprezentanco na zadnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Obenem je tudi kar prepričljivo najboljši strelec ekipe. Drugi je z 18,3 točke Wesley Matthews.

Vendarle pa Dallasu za zdaj ne gre po načrtih. Teksaška ekipa na Zahodu zaseda 12. mesto, izidi pa potrjujejo, da bo boj za končnico zelo zahteven. Mavericks so izgubili štiri zaporedne tekme, na sedmih srečanjih – Dončić je bil prvi strelec ekipe na treh – pa so vknjižili le dve zmagi. V sredo jih čaka nova zahtevna naloga, saj bodo gostovali v Los Angelesu, kjer se bodo srečali z Jezerniki in LeBronom Jamesom, ki ga je Dončić ob prihodu v ligo označil za svojega idola.

Poraz na tekmi, ki bi jo morali dobiti
Na drugi strani je Miami trenutno polovično uspešen. Na Vzhodu, kjer je konkurenca slabša od tiste na Zahodu, je s po tremi zmagami in porazi na sedmem mestu. Končnica je (realen) cilj Miamija, vseeno pa so tu Milwaukee, Toronto, Boston, Philadelphia in še kakšna zasedba Vzhodne konference, ki so razlog, da so možnosti Vročice za odmevnejši uspeh zelo majhne. Zmaga nad Portlandom pred dvema dnevoma je bila velika, a so nato klonili proti Sacramentu, ki je ekipa, kot je dejal kapetan floridske franšize Dragić, ki bi jo morali premagati.

"Trener Erik Spoelstra nas je pred tekmo opozarjal na to. Rekel je, da je vedel, da se bomo izkazali proti Portlandu, ker so ena najboljših ekip v ligi. Toda moramo dobro odigrati tudi proti takim ekipam, kot je Sacramento. Ne gre tu za slabe ekipe, daleč od tega, ampak to so tekme, ki bi jih morali dobiti. Tako kot lani izgubljamo te tekme in to je trenutno naša velika težava," je povedal Dragić, ki je drugi strelec Miamija. 19,8 točke v povprečju dosega Josh Richardson. Goran, ki letos le nadaljuje konstantno dobre predstave zadnjih let, je večkrat v tej sezoni poudaril, da je odlično pripravljen, spočit in se nasploh počuti zelo dobro.

Dragić med najuspešnejšimi Evropejci
Vrsta Erika Spoelstre je odigrala štiri zaporedne tekme na domačem parketu, zdaj pa jih čaka gostovanje v Charlottu. Sršeni so letos že premagali Miami. S 112:113 so bili boljši pred devetimi dnevi, prav ob začetku te serije štirih zaporednih tekem v American Airlines Areni. "Charlotte bo tako kot Sacramento veliko tekel, metal veliko število trojk, tudi v tranziciji. Moramo biti boljši v obrambi, se hitreje vračati in predvsem boljša mora biti komunikacija. Če obramba ne funkcionira, imaš težave tudi v napadu," je še dodal Dragić, ki je prav na tekmi s Portlandom – končal jo je z 28 točkami – dosegel izvrsten mejnik, ko je kot prvi Slovenec v NBA-ju dosegel 10.000 točk.

Več točk od Gorana je vknjižilo le osem evropskih košarkarjev. Na vrhu je korak pred vsemi seveda Dončićev soigralec Dirk Nowitzki, legendarni Nemec, ki je z 31.187 točkami celo sedmi na večni lestvici, ostalo sedmerico pa sestavljajo Španca Pau in Marc Gasol, Srba Vlade Divac in Predrag Stojaković, Francoz Tony Parker, Turek Hidayet Türkoglu in Litovec Žydrunas Ilgauskas. Goran je skočil tik pred legendarnega Hrvata Tonija Kukoča.