Michael Jordan, Scottie Pippen in Toni Kukoč so bili neustavljivi med letoma 1996 in 1998. Foto: Reuters
Michael Jordan, Scottie Pippen in Toni Kukoč so bili neustavljivi med letoma 1996 in 1998. Foto: Reuters

51-letni Splitčan je na Twitterju Lige NBA odgovarjal na vprašanja uporabnikov.

Izjemno kariero je začel pri Jugoplastiki, s Splitčani je med letoma 1989 in 1991 trikrat zapored osvojil naslov evropskega prvaka. Leta 1990 ga je Chicago izbral na naboru Lige NBA. Bil je 29. izbor, na parketu pa se je izkazal precej bolje. Prvi izbor pred 27 leti je bil Derrick Coleman, drugi pa Gary Payton, ki je nato imel sijajno kariero.

Jordan je odlično sodeloval s Kukočem. Velika tekmeca sta bila na olimpijskih igrah v Barceloni, ko je
Jordan je odlično sodeloval s Kukočem. Velika tekmeca sta bila na olimpijskih igrah v Barceloni, ko je "Dream Team" dvakrat premagal Hrvaško. Foto: AP

Študiral je poteze Magica in Birda na videokasetah
"Ko sem sredi osemdesetih let začel igrati košarko, nismo imeli priložnosti gledati prenosov tekem Lige NBA. Kupovali smo videokasete s tekmami Larryja Birda, Magica Johnsona in drugih. Takrat je Michael Jordan šele začel kariero. Gledali smo jih večkrat, proučeval sem njihove poteze in način igre," je povedal Kukoč, ki je iz Splita odšel v Treviso k Bennetonu.

"Prve tekme, ki sem jih gledal v prenosu, so bile finalne serije med Detroitom in LA Lakersi in nato med Detroitom in Portlandom. Ko so me Biki izbrali, sem seveda začel spremljati njihove tekme. Ogledal sem si vse njihove finalne tekme. Najprej proti Lakersom, pa nato proti Portlandu in Phoenixu. Komaj sem čakal te tekme, zbujal sem se ob dveh, treh ali štirih zjutraj. Zavedal sem se, da bomo postali soigralci, če se bom odločil za odhod v Ligo NBA," je razlagal Kukoč, ki je v Ligi NBA debitiral 5. novembra 1993.

V sezoni 1993/94 je bil osemkrat v začetni peterki, nato že 55-krat. Sezona 1995/96 je bila prav posebna. Z vrnitvijo Jordana so Biki dosegli rekordnih 72 zmag (dosežek je pred štirimi leti s 73 zmagami v rednem delu izboljšal Golden State).

Kukoč se je veselil treh zaporednih naslovov v Chicagu. Izjemna ekipa je razpadla leta 1998. Generalni menedžer Jerry Krause je načrtoval pomladitev ekipe in še danes ga marsikdo ne razume. Foto: AP
Kukoč se je veselil treh zaporednih naslovov v Chicagu. Izjemna ekipa je razpadla leta 1998. Generalni menedžer Jerry Krause je načrtoval pomladitev ekipe in še danes ga marsikdo ne razume. Foto: AP

Pri Bikih so se različni značaji združili za isti cilj
"Težko odgovorim, ali smo res najboljša ekipa vseh časov. Strokovnjaki bi bolje odgovorili na to vprašanje. Bile so že številne sijajne generacije, pri Lakersih ali pri Bostonu, pa kasneje Golden State. Zelo rad sem igral za Bullse. Zelo različni karakterji so se združili, saj so imeli isti cilj. Ekipa je bila ena najboljših v zgodovini. Navdušili smo navijače po svetu," je poudaril Kukoč.

Dražen Petrović v anketi prejel glas več
V anketi Sportskih novosti je bil izbran za drugega najboljšega hrvaškega košarkarja vseh časov. Glas več je dobil pokojni Dražen Petrović (34:33). Izbirali so Neven Bertičević, Pino Đerđa, Mirko Novosel, Željko Pavličević, Velimir Perasović, Jasmin Repeša, Petar Skansi, Neven Spahija in Slavko Trninić.

Največ mu je pomagal Pippen
Začetki v Ligi NBA niso bili lahki, saj se je pri Bikih od leta 1984 vse vrtelo okoli Jordana, ki pa je nato zapustil ekipo in se vrnil 28. marca 1995.

"Ko sem prišel v Chicago, je bil začetek dramatičen in žalosten. Jordan je izgubil očeta in zapustil nas je. Že od prvega dne sem se povezal z večino soigralcev. Pogovarjali smo se o prihodnosti brez Michaela in o novi sezoni. Pippen mi je največ pomagal. Še posebej v prvih dveh sezonah. Tudi Paxson, Cartwright, Armstrong in Grant so mi stali ob strani. Zabavno je bilo igrati z njimi."

Jackson se je posvetil vsakemu igralcu posebej
Odlično se je ujel s trenerjem Philom Jacksonom, ki je osvojil šest šampionskih prstanov v Chicagu, nato pa še pet v Los Angelesu z Lakersi (2000‒2002 in 2009‒2010).

Že v prvi sezoni se je izkazal z zadetimi meti ob pisku sirene (13. maja 1994 je odločil tretjo tekmo polfinala Vzhoda proti New Yorku): "Trener Jackson mi je takoj zaupal. Pred prihodom v Chicago sem igral ključno vlogo na velikih tekmah v Evropi in imel sem lahko žogo za zadnji met. Na srečo sem velikokrat zadel odločilne mete. Pridobil sem samozavest in soigralci so mi podali žogo v ključnih trenutkih."

"Zelo rad sem igral za Phila, ki je bil najboljši trener v moji karieri. Vsakemu igralcu se je posvetil ne le kot igralcu, ampak kot osebi. Skušal nam je stopiti v glavo, ugotoviti je želel, kaj nas žene naprej. Na vsakem treningu in na vsaki tekmi rednega dela je zahteval maksimalno koncentracijo. Evropejci težko razumemo kulturo zen, ki jo on zagovarja. Zelo rad sem igral v trikotnem napadu. Phil mi ga je podrobno predstavil, s Texom Winterjem sta ga izpopolnila. Mislim, da je to najboljši sistem napada. Jackson je res zelo pameten trener."

Številne tekme so ga izčrpale
Spregovoril je tudi o veliki razliki med Evroligo in Ligo NBA. "V Ligi NBA je bila igra hitrejša in igralci so bili močnejši. Velika sprememba je tudi število tekem, ki smo jih odigrali v zelo kratkem obdobju. Prva sezona me je res izčrpala. Moral sem se naučiti igrati na različnih položajih. V Evropi sem igral na položaju dve ali tri, v Chicagu pa tudi na položaju štiri ali celo na centru. Moral sem pridobiti kilograme in pridobiti moč. Ni se bilo lahko prilagoditi," je sklenil Kukoč, ki je v Ligi NBA igral do konca kariere leta 2006. Nosil je še dres Philadelphie (2000/2001), Atlante (2001/2002) in Milwaukeeja (2002‒2006).