Dallas je zdaj pri 18 zmagah in 16 porazih, kar ga uvršča na osmo mesto Zahodne konference. Foto: Reuters
Dallas je zdaj pri 18 zmagah in 16 porazih, kar ga uvršča na osmo mesto Zahodne konference. Foto: Reuters

S 124:115 so Mavsi ugnali slovito losangeleško franšizo, Dončić pa je bil znova glavni akter tekme. Na obračun se je ogrel z bleščečo predstavo v Houstonu, ko je nasul kar 50 točk. Tokrat sicer ni imel takšnega strelskega dne, čeprav je imel zelo dober met (iz igre 9/16, za tri 2/3), a je vseeno imel vajeti igre v svojih rokah. Jezerniki so se dobro pripravili nanj, ga agresivno pokrivali, toda Luka je v svojem slogu našel rešitev tudi za takšno obrambo.

Sorodna novica Dallas z rekordno tretjo četrtino nadigral LA Lakerse

Ves čas so ga gostje podvajali, kar jim je v prvem polčasu prineslo rezultat. Dallas je zaostajal za 11 točk, potem ko je v prvi polovici tekme zmogel le 43 točk. Toda po prihodu iz garderobe so gostitelji zaigrali kot prerojeni. Niso več vztrajali pri "pick and roll" igri slovenskega zvezdnika s soigralci, ampak se je ta pomaknil bližje košu. V devetih minutah, ki so sledile, so Lakerse nadigrali z 41:11, v tretji četrtini pa skupaj zbrali 51 točk, kar je rekord božičnih tekem in izenačen najboljši dosežek franšize sploh.

"O tem smo govorili med polčasom. Začnimo razmišljati o raketi in ne le trojkah. V tretji četrtini se je Luka bolj pomaknil proti obroču, začel je igrati s hrbtom in tako kreiral za soigralce. Bil je kot "quarterback" in iskal odprte soigralce," je dejal trener Dallasa Jason Kidd, ki je Dončićevo predstavo proti Houstonu označil za božično darilo, slovenski košarkarski virtuoz pa je s soigralci poskrbel za obdarovanje tudi prav na božični dan.

Na podvajanje Lakersov je Luka našel odgovor, razigrali so se soigralci (18/44 za tri), lepo je stekla žoga (zbrali so 31 podaj, kar je največ v sezoni) in Mavsi so vpisali tretjo zaporedno zmago, kar je drugi najdaljši niz v sezoni. Le na začetku novembra so bili uspešnejši, ko so slavili štirikrat zapored, kar bodo poskušali ponoviti v noči na sredo po slovenskem času, ko bodo gostili New York z Jalenom Brunsonom, ki je bil do odhoda med Knickse drugi najboljši košarkar Dallasa.

"V prvem polčasu nismo zadevali, v drugem pa nam je steklo. Nismo se prilagodili, le igrali smo na pravi način. Prišli smo do odprtih metov in jih tudi zadevali. Pomembno je, da smo v obrambi ustavili nekaj njihovih napadov. Tudi, če ti v prvem polčasu ne gre, moraš ostati miren, saj je časa dovolj, in vztrajati pri pravi igri. Nadaljevali smo v pravem ritmu, igrali z nasmehom na obrazu in nam je uspelo," je razlagal Dončić, ki je spregovoril tudi o podvajanju Lakersov: "Treba je poiskati prostega soigralca. Vsakič bo nekdo sam, saj se igra potem štiri na tri. Veliko je prostora, še posebej tu v NBA-ju, kar je treba izkoristiti. Potem je lažje dobiti tekmo."

Luka, ki je na tekmo prišel v teksaškem slogu oblečen kot kavboj, je devetič v karieri igral proti enemu svojih vzornikov, LeBronu Jamesu. Kot je dodal, je privilegij, ko se pomeri z njim, sploh pa na božični dan in v času, ko so si v Sloveniji lahko tekmo ogledali njegovi navijači, prijatelji in družina. Tretjič se je 23-letni Ljubljančan veselil zmage nad ekipo, v kateri je James, z 32 točkami in po devetimi podajami ter skoki pa je prikazal najboljši predstavo na teh srečanjih. Ob tem je izgubil tri žoge, vse v prvi četrtini, v nadaljevanju pa je bil zares nerešljiva uganka za Lakerse.

Luka Dončić in LeBron James sta odigrala do zdaj devet tekem. Dallas je na njih trikrat zmagal. Foto: Reuters
Luka Dončić in LeBron James sta odigrala do zdaj devet tekem. Dallas je na njih trikrat zmagal. Foto: Reuters
Sorodna novica Kidd o neverjetnem Dončiću: "Luka je najboljši košarkar na svetu"

"Ko te podvajajo, sčasoma, če imaš visok košarkarski IQ, kar ga Luka seveda ima, najdeš način. Zaupaš soigralcem, da bodo zadevali in odigrali pravo potezo. Če imaš dobre strelce, je veliko lažje. Lukov IQ je neverjeten, zna se prilagoditi, ima pa tudi soigralce, ki to znajo izkoristiti," je Dončićevo igro komentiral James, ki je večkrat z izbranimi besedami govoril o najboljšem košarkarju Dallasa. Dončić ima letos MVP-statistiko, Mavsi pa so trenutno osmi na Zahodu. Večkrat je v tej sezoni pogrešal pomoč soigralcev, ki so brez njega zelo povprečna ekipa. A, ko ima ob sebi razigrane igralce, potem je zgodba popolnoma drugačna.

O njem je spregovoril tudi gostujoči trener Darvin Ham: "Je zelo premeten. Je zelo visok in močan. Tako grajenega igralca, ki je tako spreten, je zelo težko ustaviti. Ves čas pritiska na obrambnega igralca, ki ga težko ustavlja brez osebne napake. Luka bo našel način, kako jo izsiliti, kako priti do prodora, zna pa zadevati z vseh položajev. Našel je odprte soigralce na trojki. Skušali smo ga omejiti, ga pokrivati z različnimi igralci, a je z razlogom to, kar je. Znova je dokazal svojo kakovost. Skušali smo pritisniti nanj, a se ne pusti vreči iz tira. Igra v svojem ritmu, vzame si čas in je zelo premišljen. V prvem polčasu smo ga omejili, potem pa se je prilagodil."