Goran Dragić prvič v letošnji končnici ni dosegel več kot 20 točk, toda znova je odigral zelo pomembno vlogo pri uspehu Miamija. Foto: Reuters
Goran Dragić prvič v letošnji končnici ni dosegel več kot 20 točk, toda znova je odigral zelo pomembno vlogo pri uspehu Miamija. Foto: Reuters

Milwaukee, ki je bil v zadnjih dveh sezonah najboljše moštvo rednega dela, je pred izpadom. Do zdaj se še nobeni ekipi v zgodovini Lige NBA v končnici ni uspelo vrniti po zaostanku s 3:0 v seriji. Miami, ki je igral brez Kellyja Olynyka, na drugi strani nadaljuje imenitne predstave in je v končnici še neporažen. Junak sedme zaporedne zmage je bil Butler, ki je prispeval 30 točk, sedem skokov in šest podaj, izvajal pa je kar 19 prostih metov. Blestel je predvsem v zadnji četrtini, ko je vodil veliki preobrat Vročice, ki je zadnjih 12 minut dobila s 40:13 (!). Butler je v zadnji četrtini dosegel 17 točk.

Jimmy Butler je v zadnji četrtini sam dosegel več točk kot Milwaukee. Foto: Reuters
Jimmy Butler je v zadnji četrtini sam dosegel več točk kot Milwaukee. Foto: Reuters

Znova so košarkarji Miamija potrdili, da imajo širok kader z veliko dobrimi košarkarjev tako v napadu kot v obrambi, v kateri se je ponovno več igralcev izmenjavalo pri pokrivanju Giannisa Antetokounmpa. Največ dela je pri tem opravil Jae Crowder, ki je bil s 17 točkami tudi razpoložen ofenzivno. Z 20 točkami in 16 skoki se je izkazal Bam Adebayo, Goran Dragić pa je v statistiko vpisal 15 točk, pet skokov in tri podaje. Pri Milwaukeeju je bil najuspešnejši Brook Lopez z 22 točkami, Antetokounmpo jih je dal 21, ob tem je ujel še 16 odbitih žog, le ena podaja pa mu je zmanjkala do trojnega dvojčka. Trenutni MVP lige je v prvi četrtini nerodno stopil in si zvil gleženj, kar ga je v nadaljevanju vidno oviralo. Sicer pa so varovanci Erika Spoelstre znova dobro opravili delo v obrambi. Tudi tokrat so upočasnili napad Bucksov, praktično ves čas pa so uspešno zapirali pot do obroča Giannisu, ki je tako kot vsi Bucksi zatajil v zadnji četrtini.

"Ves čas verjamemo drug v drugega, nihče pa ni verjel v nas in zdaj vsem dokazujemo, da niso imeli prav," je po tekmi povedal Adebayo, Butler pa je dodal: "Nisem presenečen. Morda so vsi ostali na svetu, a ne mi, ki smo tu. Ne, če nosiš dres Miamija, če si eden izmed naših trenerjev, če si del te organizacije in če si videl, kaj delamo že vso sezono. Zato nismo presenečeni."

V drugi četrtini prvič dvomestna razlika

Nekoliko bolje je Milwaukee po zaslugi Khrisa Middletona začel obračun, ki ga je sicer s trojko odprl Dragić. Priigral si je nekoliko višjo razliko, ki pa so jo z dvema trojkama Crowderja košarkarji Miamija hitro stopili. Dragić je tudi sklenil četrtino s trojko, ki je bila sedma pri Vročici v uvodnem delu tekme. Znova je žoga pri Miamiju lepo krožila, deset zadetih metov iz igre so varovanci Erica Spoelstre dosegli po devetih podajah. George Hill je tik pred koncem 12. minute poskrbel za izid prve četrtine 29:30.

Dragić z Miamijem le še zmago od finala

Milwaukee je v drugo četrtino vstopil s serijo 7:0, zatem vrsta Mika Budenholzerja več kot tri minute ni dosegla koša, česar pa Miamiju ni uspelo izkoristiti. V uvodnih minutah druge četrtine je bila igra na obeh straneh zelo raztrgana, s številnimi hitro zaključenimi napadi po neizdelanih akcijah. Štiri minute do polčasa so po delnem izidu 12:3, ko je prodor uspešno končal razigrani Brook Lopez, Bucksi povedli za deset. Po minuti odmora je nalet najboljše ekipe rednega dela prekinil Adebayo, ki je dosegel šest točk zapored, zadnji po lepi podaji Dragića za "alley oop". Goran je ostal pri šestih točkah, si je pa že v prvem delu prislužil tri osebne napake. V slačilnico je Vročica odšla z zaostankom sedmih točk (57:50).

Giannisa Antetokounmpa košarkarji Miamija vso serijo odlično ustavljajo. Tokrat je imel Grk težave z gležnjem. Malo je prodiral pod obroč, kar sedemkrat je vrgel izza črte in zgrešil vse poskuse. Iz igre je metal 7/21. Foto: Reuters
Giannisa Antetokounmpa košarkarji Miamija vso serijo odlično ustavljajo. Tokrat je imel Grk težave z gležnjem. Malo je prodiral pod obroč, kar sedemkrat je vrgel izza črte in zgrešil vse poskuse. Iz igre je metal 7/21. Foto: Reuters

Popoln mrk Milwaukeeja v zadnji četrtini

Po petih minutah drugega polčasa je Miami – vmes je štiri točke prispeval Dragić – prišel na -4. Butler je zatem zadel izjemno trojko, v naslednji akciji pa izsilil osebno napako ter zadel dva prosta meta, s čimer je poskrbel, da je po seriji 10:0 Vročica po polovici tretje četrtine povedla (67:66). Bucksi so odgovorili z dvema trojkama. Zadela sta Lopez in Hill, ki je najboljši v ligi po odstotku meta za tri. Košarkarji Milwaukeeja so kar štiri zaporedne napade Miamija ustavili z blokadami, v dobrih dveh minutah, ko je stvari v svoje roke vzel Antetokounmpo, pa napravili delni izid 11:0. Pred zadnjimi 12 minutami so povedli za 12 (87:75).

Na začetku zadnje četrtine je Tyler Herro s trojko prehitel sireno za konec napada. Milwaukee je devet minut in 40 sekund pred koncem še vodil z 91:80, v nadaljevanju pa je bilo vse le še v znamenju Vročice. Ko je ostalo še osem minut, je Dragić z natančnim metom za tri priključil na -4. Tudi "timeout" Budenholzerja ni pomagal. Bucksi niso našli rešitve za Butlerja, ki je vseskozi agresivno napadal obroč in izsiljeval osebne napake. Z zabijanjem po ukradeni žogi je slabih sedem minut pred iztekom igralnega časa znižal na -1. Tudi po vrnitvi Giannisa na parket se je Butlerjeva serija nadaljevala. Šest minut do konca je Miami, ki je naredil delni izid 16:2, prešel v vodstvo, ki ga Vročica ni več izpustila iz rok. Na silo se je skušal Milwaukee vrniti v igro. Antetokounmpo je najprej zgrešil šesti poskus izza črte, ko je dvakrat našel sama Lopeza in Hilla, sta bila ta dva nenatančna za tri, zatem je Lopez zgrešil še eno trojko, floridska ekipa pa je na drugi strani polnila koš. Butler je igral izjemno. Ko je dve minuti pred koncem lepo našel Crowderja in je bil ta natančne izza črte za 107:100, je bilo konec dvomov o zmagovalcu.

James Harden je bil nerešljiva uganka za obrambo Lakersov. Foto: Reuters
James Harden je bil nerešljiva uganka za obrambo Lakersov. Foto: Reuters

Harden potopil Lakerse na prvi tekmi

Houston, ki se je v uvodnem krogu mučil z Oklahomo in se srečno izvlekel na sedmi tekmi, je na prvi tekmi polfinala Zahoda odpravil LA Lakerse s 112:97. James Harden je bil neustavljiv, nasprotnikom je nasul 36 točk in izjemno vodil igro Rocketsov.

Že od prve minute se je videlo, da imajo igralci Houstona več energije, bili so v pravem ritmu, medtem ko so Jezerniki v zadnjih desetih dneh odigrali le eno tekmo. Prejšnjo soboto so izločili Portland s 4:1 v zmagah. Obramba Lakersov je bila slaba, Hardna sploh niso podvajali in počel je, kar je hotel.

Razmerje v skokih presenetljivo izenačeno

LeBron James je prispeval 20 točk, a v zadnji četrtini ni dosegel niti ene. Anthony Davis je bil s 25 točkami najboljši strelec Lakersov. Houston je najnižja ekipa v ligi, a razmerje v skokih je bilo 41:41. JaVale McGee in Dwight Howard nista prevladovala pod obročem.

Gordon blestel v zadnji četrtini

Lakersi so zadnjič vodili s 16:15 sredi prve četrtine, nato pa so Rocketsi vseskozi nadzorovali potek srečanja. Po treh četrtinah so imeli le šest točk naskoka (79:85). Ključen je bil delni izid 14:0 na začetku zadnje četrtine. Ko je Harden sedel na klopi, je Eric Gordon nanizal 11 točk, Russell Westbrook je zadel izza črte in Lakersi niso več našli poti nazaj. Trener Frank Vogel je že tri minute pred koncem na klop poklical Jamesa in Davisa. Prvič po 10. marcu je igral organizator igre Rajon Rondo. Jezerniki nujno potrebujejo tretjega razigranega igralca v tej seriji, ki bo očitno zelo napeta.

Harden: V Orlandu zmagujemo predvsem zaradi obrambe

"Zelo dobro smo odigrali v obrambi, vsi igralci so bili zavzeti. V Orlandu zmagujemo predvsem zaradi obrambe, napad nam ne steče vsako tekmo. Tokrat je šlo res dobro. Mi imamo eno najboljših ekip v napadu v ligi, ki lahko doseže veliko točk vsako tekmo. Torej je ključna obramba. Najboljša ekipa rednega dela na Zahodu ni prišla do 100 točk. Hitro smo obrnili list po koncu seriji z Oklahomo. To je bila šele prva tekma in na drugi bo treba igrati še precej bolje, saj bo tudi tekmec bolj agresiven," je povedal Harden.

"Houston ima res hitre igralce. To smo vedeli že po analizi posnetkov prejšnje serije, a na parketu se to že bolj pozna. Privoščili smo si preveč izgubljenih žog in Rocketsi imajo veliko igralcev, ki znajo to kaznovati. V mehurćku imamo zdaj tudi družino. Ko bom videl otroke, bom pozabil na ta poraz in se osredotočil na nedeljsko tekmo," je pristavil James.

Tretjič zapored najboljši šesti igralec lige košarkar Clippersov

Nagrado za najboljšega šestega igralca v ligi je prejel Montrezl Harrell. Za krilnim centrom je statistično najuspešnejša sezona v karieri, saj je v povprečju dosegal 18,6 točke in 7,1 skoka. V zadnjih sedmih sezonah je petkrat najboljši šesti igralec lige postal košarkar Clippersov. V zadnjih dveh sezonah je priznanje prejel Lou Williams, ki je tudi predal nagrado Harrellu.

Williams je tudi letos prišel med tri finaliste izbora za to priznanje. V povprečju je dosegal 18,2 točke na tekmo. Skupaj s Harrellom sta prva soigralca, ki sta v povprečju dajala več kot 18 točk s klopi. V ožjem krogu izbora za najboljšega šestega igralca sezone je bil še Dennis Schröder iz moštva Oklahoma City Thunder.


Končnica, polfinale, Vzhod:
MIAMI (5) ‒ MILWAUKEE (1) 3:0
115:100 (29:30, 21:27, 25:30, 40:13)
Butler 30 (7/13 iz igre), Adebayo 20 in 16 skokov, Crowder 17, Dragić 15 (3/8 za dve, 3/7 za tri), 5 skokov in 3 podaje v 36 minutah, Herro 13, Robinson, Jones in Iguodala po 6, Nunn 2; B. Lopez 22, Antetokounmpo 21 in 16 skokov, Middleton 18, Hill 13, DiVincenzo 10, Bledsoe 8, Matthews 6, Williams 2.

Nedelja ob 0.40:
BOSTON (3) – TORONTO (2) 2:1


Zahod:
LA LAKERS (1) ‒ HOUSTON (4) 0:1
97:112 (28:29, 27:34, 24:22, 18:27)
Davis 25 (10/16 iz igre) in 14 skokov, James 20 (7/15 iz igre), 8 skokov in 7 podaj, Caruso 14, D. Green 10, Kuzma in Rondo po 8, Caldwell Pope 5, McGee 4, Waiters 2, Howard 1; Harden 36 (12/20 iz igre, 3/6 za tri) in 5 podaj, Westbrook 24 (10/24 iz igre) in 9 skokov, Gordon 23, Rivers 10, J. Green 7, Tucker in Covington po 6.

Nedelja ob 3.10:
LA CLIPPERS (2) – DENVER (3) 1:0

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na 4 zmage.