Boštjan Nachbar in Primož Brezec sta bila vrsto let soigralca v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Nachbar in Primož Brezec sta bila vrsto let soigralca v slovenski reprezentanci. Foto: www.alesfevzer.com

Nekoč izvrstna slovenska košarkarja, ki sta v NBA-ju naredila lepi karieri, sta bila v najmočnejši ligi na svetu, ko je vanjo skozi velika vrata vstopil najstnik iz Akrona. 20 let pozneje je ta mladenič, ki zdaj šteje 38 let, podrl rekord, za katerega se je dolgo zdelo, da bo nedosegljiv še za mnogo generacij košarkarjev. Svoje ime je vpisal na vrh lestvice števila točk v Ligi NBA, v kateri je skoraj 40 let kraljeval Kareem Abdul-Jabbar. Mejnik, nad katerim sta navdušena tudi Nachbar in Brezec. "Da pri 38 letih igra na taki ravni, ni normalno. Enkrat mi je neki trener rekel, da je videti nečloveški, kot da ga je naredila Nasa. Spomnim se njegove prve sezone, ko je bil novinec v Clevelandu, sam pa sem igral v Charlottu. Takoj se je videlo, da bo neserijski igralec. Profesionalec v pravem pomenu besede. Posluša svoje telo. Saj je večkrat omenil, koliko denarja porabi za skrb za svoje telo, prehrano, regeneracijo … Zato lahko igra na taki ravni pri teh letih. O njem se je veliko govorilo, ko je bil še na srednji šoli. Ko so ga gledalci v NBA-ju videli prvič, je bil že velik pomp. Tisti nabor je bil izjemen. Spomnim se tekme, ko je Carmelo Anthony prišel z Denverjem v Cleveland in LeBron ni imel najboljše tekme, se je pa potem začel dvigovati," je slikovito novega rekorderja opisal nekdaj odlični center.

Leta 2006 na Japonskem igral proti Sloveniji

Nachbar v dvoboju z LeBronom Jamesom na srečanju New Jerseyja in Clevelanda. Foto: EPA
Nachbar v dvoboju z LeBronom Jamesom na srečanju New Jerseyja in Clevelanda. Foto: EPA

Brezec je v ligo vstopil dve leti pred LeBronovim prihodom, Nachbar pa eno leto prej: "Spomnim se svoje druge sezone, ko je bil James novinec. Če primerjam s sabo, pa ne, da se postavljam ob njegov bok, ampak glede dolžine kariere, saj ne igram že pet let, medtem ko on še vedno na tako visoki ravni, je v bistvu nepredstavljivo. Biti 20 let v NBA-ju je izjemno težko. Vince Carter je sicer dokazal, da se da. To je bil en mejnik, ampak LeBron pa je naredil nekaj čisto drugega. 20 let igra na neverjetno visoki ravni kot eden najboljših košarkarjev v ligi. To je potem čisto neka druga zadeva. Tako rekoč vsako leto je v ožjem izboru igralcev, ki bi lahko bili MVP-ji sezone. Teh točk ni dosegal v slabih ekipah pri dnu, on pa je dosegal po 30 točk in bil v položaju, ko bi postal najboljši strelec. Večkrat je postal prvak lige in bil vedno pri vrhu ter skoraj vsako leto v končnici. Kar neverjetno je, da ima ta naša generacija igralcev takega, kot je on, ki je presegel ta rekord, za katerega so številni mislili, da ne bo nikoli presežen. Njemu je uspelo, kar je preprosto vrhunski dosežek. Ne vem, s čim bi ga lahko primerjal, kar zadeva dolžino kariere in individualno uspešnost. Ko bomo potegnili črto pod njegovo kariero, bo morda celo najuspešnejša v ligi."

Večkrat sta se z njim pomerila v ligi, nastopila pa sta tudi na edini tekmi, ki jo je James odigral proti Sloveniji. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 na Japonskem, ko so Slovenci prvič sodelovali na tovrstnem tekmovanju, sta se reprezentanci pomerili v skupinskem delu. V Saporu so ZDA slavile s 114:95. Sani Bečirović je bil tedaj z 18 točkami prvi slovenski strelec, Nachbar in Brezec, ki je ob tem zbral tudi 12 skokov, pa sta jih dodala po 15. S po 14 točkami sta sledila Rašo Nesterović in Jaka Lakovič. Američani so na tistem prvenstvu razočarali, potem ko so v polfinalu klonili pred Grčijo. Proti Sloveniji je bil sicer prvi strelec z 20 točkami Dwyane Wade, 19 pa jih je dodal LeBron. Tedaj je večino srečanja igral na položaju dve, tako da je bil zanj sprva zadolžen v obrambi Bečirović, ga je pa Nachbar, ki je krilni košarkar, kar je v tudi Jamesov položaj, večkrat pokrival v NBA-ju.

Raznovrsten, fizično dominanten in zelo inteligenten

James na svoji edini tekmi proti slovenski reprezentanci. Foto: EPA
James na svoji edini tekmi proti slovenski reprezentanci. Foto: EPA

"Kril sem ga na primer, ko sem bil pri Hornetsih v prvi peterki. Neposredno sva se pokrivala tudi, ko sem igral pri Netsih, sploh v tisti končnici, ko smo izgubili serijo konferenčnega polfinala proti Clevelandu s 4:2 (sezona 2006/07, op. a.). Večkrat sva se krila, ta končnica pa je, recimo, tak trenutek, ki se ga dobro spomnim. Bilo je več takih situacij, ko sva neposredno igrala drug proti drugemu. Seveda gre za igralca, ki je zelo raznovrsten, fizično dominanten, predvsem pa na igrišču zelo inteligenten. Nekako je znal uporabiti to svojo moč in hitrost, hkrati pa druge igralce vpeti v svojo igro. Zato so se tudi vse njegove ekipe oziroma večina, v katerih je igral, borile za vrh, on pa je bil, normalno, njihova gonilna sila. To veliko pove. Veliko je strelcev v zgodovini, ki so bili vsaj del kariere v ekipah, ki so bile slabše in je bil fokus na individualnih statistikah, medtem ko je bil LeBron vedno v moštvih, ki so imela visoke cilje," se je spominjal Nachbar, ki je v NBA-ju ostal šest let, potem ko je igral za Houston, New Orleans in New Jersey.

Tudi Brezec, ki je na največjem košarkarskem odru skupaj odigral osem sezon pri Indiani, Charlottu, Detroitu, Torontu, Philadelphii in Milwaukeeju, je poudaril fizično moč LeBrona, pa tudi njegovo vsestranskost in predanost delu, ko je iz sezone v sezono napredoval, širil svojo paleto košarkarskih veščin in postajal čedalje popolnejši igralec: "Lahko igra na položajih od ena do pet. Fizično je eden najmočnejših. Ne ravno v primerjavi s težkimi centri, lahko pa s svojo močjo dominira od ena do štiri. Zdi se mi, da je po fizični pripravljenosti vsako sezono napredoval. To mu je uspelo v vsakem elementu – v metu, pri sprejemanju odločitev … Je delavec v pravem pomenu besede. Ne vem, ali bi ga lahko na primer primerjal s Kobejem Bryantom, ki je bil po mojem mnenju na popolnoma svoji ravni, ampak je bil dosti blizu."

Cleveland pred prihodom LeBrona mesto duhov, nato pa je zaživel

Brezec se je na obračunu z ZDA leta 2006 na Japonskem izkazal z dvojnim dvojčkom. Foto: EPA
Brezec se je na obračunu z ZDA leta 2006 na Japonskem izkazal z dvojnim dvojčkom. Foto: EPA

"V Clevelandu je veliko odigral na položaju organizatorja igre. To pove, kako popoln igralec je. Danes moraš biti polivalenten, univerzalen, da lahko igraš na več položajih. To si želi vsaka ekipa v NBA-ju. Tudi jaz kot oglednik lahko povem, da iščemo to. Torej ne, da si lahko samo na enem položaju. Zdaj se iščejo visoka krila, ki so dobri atleti, lahko zadenejo, podajo … On vse to zna. Mogoče v prvih sezonah ni bil najboljši strelec z razdalje oziroma je imel težave s konstantnostjo. Se je pa razvil v dobrega strelca. Ni zdaj nevaren, kot je bil Reggie Miller, ne moreš pa ga pustiti odprtega," je dodal danes 43-letni Sežančan, ki že skoraj šest let deluje kot skavt ekipe Cleveland Cavaliers, kjer je torej James začel svojo pot v NBA-ju in tudi preživel večji del svoje kariere.

Leta 2010 je zapustil rodni Ohio in se preselil v Miami, kjer je osvojil prva prstana, toda po štirih letih se je vrnil in Cavsi so leta 2016 na njegovih krilih prvič postali prvaki Lige NBA. Tako bo za vedno imel v Clevelandu poseben in kultni status: "Njegov dres bodo kmalu dvignili pod strop Rocket Mortgage FiledHousa. To se bo zgodilo prej ali slej. Ne bom pozabil svoje prve sezone v ligi. Ko smo z Indiano prišli v Cleveland, je bilo to mrtvo mesto. Skoraj nisem zapustil hotelske sobe. Ko sem se sprehodil po mestu, ni bilo ničesar. Mesto duhov. S prihodom LeBrona je vse zaživelo – bari, restavracije … Še vedno, ko grem v Cleveland, mesto živi. Zdaj so sicer Cavsi boljša ekipa in zmagujejo tudi po njegovem odhodu, se je pa govorilo, kako se je poznal njegov odhod v Miami, kar zadeva življenje v mestu, ki se je z njegovim prihodom zares prebudilo."

Globok poklon igralcu, kot je on

Neuspešni sta bili prvi dve reprezentančni epizodi, ko je na OI 2004 in SP-ju 2006 z ZDA osvojil bronasto medaljo, na igrah leta 2008 in 2012 pa je dobil zlato kolajno. Foto: EPA
Neuspešni sta bili prvi dve reprezentančni epizodi, ko je na OI 2004 in SP-ju 2006 z ZDA osvojil bronasto medaljo, na igrah leta 2008 in 2012 pa je dobil zlato kolajno. Foto: EPA

Nachbar je od junija 2018 generalni direktor sindikata košarkarjev Evrolige, ki je nastal po vzoru, kakršnega imajo v NBA-ju že od leta 1954. V njem je bil, kakor tudi na številnih drugih področjih zunaj terena, zelo dejaven tudi LeBron: "Vedno je bil v ospredju. Zdaj sicer ne več, ampak bil je član odbora sindikata NBPA in vlekel vse naprej po neki politični strani. Poleg tega ogromno dela za družbo na splošno. V Akronu, od koder prihaja, je pomagal ogromno ljudem. Tam ima svojo šolo za otroke, ki jo sam financira ... ne vem, koliko teh otrok gre na univerzo, on pa jim plača šolnine. In tako naprej za zadeve, za katere sploh ne vemo, njemu pa je skozi košarko to uspelo urediti. To je nekaj, kar na koncu igralca tudi naredi velikega. Ti si lahko neverjeten košarkar na terenu in zaslužiš ogromne vsote ... Vse super in na koncu ti ne more nihče oporekati, da si kaj naredil narobe, če narediš samo to. On pa je naredil veliko več. Čez 30, 40 ali 50 let se bodo ljudje Jamesa spominjali po košarkarskih vrlinah, hkrati pa tudi po zadevah, ki jih je naredil zunaj igrišča. Zagotovo se bo, ko bo nehal igrati, še bolj usmeril v to smer. Ima to žilico, za kar vse pohvale."

"On je eden tistih, ki mogoče ne obeša toliko na veliki zvon in ne oglašuje svoje predanosti igri. Vsi smo vajeni Kobeja in drugih igralcev, ki so bili res manijaki, kar se tiče trdega dela. LeBron tega ni nikoli preveč kazal okoli, v smislu, da je neprestano v dvorani in podobno. Se pa ve, da je izjemno predan košarki, in to dokazuje s tem, da lahko igra na visoki ravni 20 let. Da ti uspe pripraviti telo leto za letom, je nekaj posebnega. Da skoraj oziroma celo dominiraš, je pa nekaj čisto drugega. To ti lahko uspe samo, če si neverjetno predan od jutra do večera. Tako s treningi, počitkom, prehrano in praktično vsak tvoj dih mora biti namenjen temu športu, da ti lahko uspe. To on počne in zato ima lahko tako dolgo kariero, ker se preprosto vidi, da je športnik od glave do pet. Poleg tega to kažejo tudi njegove dejavnosti zunaj igrišča, značaj in to, da nikoli ni bil omenjen v nekih negativnih okoliščinah. Vedno je bil zelo pošten, čist in odkrit. Navsezadnje je tudi zelo priljubljen. Res globok poklon igralcu, kot je on," je še dodal Dravograjčan, ki bo letos dopolnil 43 let.