Deandre Ayton je bil na preizkusu le v Phoenixu.
Deandre Ayton je bil na preizkusu le v Phoenixu. "Ne potrebujem ničesar več. Bom številka ena in vem, da me bo izbral Phoenix," je samozavesten prvi favorit letošnjega nabora. Foto: AP
Marvin Bagley III na preizkusu v Sacramentu. Se bo športni direktor Kingsov Vlade Divac odločil za visokega košarkarja ali Luko Dončića? Foto: AP
Jaren Jackson jr. je neizbrušen diamant, ki mu prerokujejo svetlo prihodnost. Foto: AP
Mo Bamba ima razpon rok kar 239 centimetrov. Takega košarkarja v Ligi NBA ni. Foto: AP
Michael Porter jr. ima velike težave s hrbtom. Foto: AP
Nachbar: Dončić je najbolj primeren za Dallas

Številka ena, razen medijskega pompa in malce več zagotovljenih dolarjev na računu, ni tako pomembna. V večini primerov se je izkazalo, da košarkarji, izbrani prvi na naboru, niso bili najboljši v svoji generaciji. Na zadnjih 30 naborih so bile številke ena nesporno najboljši košarkarji le v šestih primerih. V še šestih o tem potekajo debate (Wall/Cousins/George ali Irving/Leonard ali Towns/Porzingis), pri preostalih je čas pokazal, da enica ne zagotavlja najboljšega igralca.

Nabor v New Yorku bomo v sodelovanju z Valom 202 v noči na petek v živo spremljali tudi na MMC-ju. Začeli bomo ob 1. uri zjutraj. V radijskem studiu bo med drugimi gost tudi MMC-jev novinar Tilen Jamnik.

Bolj kot visok položaj na naboru je pomembno okolje, v katerem se kalijo mladeniči - od samih vodstvenih struktur do trenerskega štaba in seveda soigralcev. Mnogi navijajo, da bi Luka Dončić pristal pri Phoenixu, ki izbira prvi, in da bi tako združil moči s trenerjem Igorjem Kokoškovom. Toda vse kaže, da se to ne bo zgodilo. Poglejmo, kdo so letošnji biseri NBA-nabora.

Najbolj izenačen nabor doslej
Strokovnjaki so si enotni, da tako izenačenega nabora že dolgo ni bilo. Vedno je izstopal nekdo, morda dva ali največ trije košarkarji. Tokrat jih je pri samem vrhu kar šest in nihče si ne drzne dati roke v ogenj, kako bo ta šesterica razporejena. Luka Dončić je palček med velikani, saj ob njem za sam vrh nabora kandidira pet centrov oziroma krilnih centrov.

Deandre Ayton
Prvi favorit na stavnicah za prvi izbor je 216 centimetrov visoki center Deandre Ayton. Fizično je 19-letnik že zdaj popolnoma pripravljen za Ligo NBA. Nekateri menijo, da bi lahko ponavljal povprečje z univerze +20 točk in +10 skokov na tekmo. Ayton je izjemno gibljiv, njegov razpon rok je 226 cm. Ima odličen met z razdalje (65 %), zna zadeti tudi trojko (34 %). Proti košu igra enako dobro obrnjen z obrazom ali s hrbtom. Odlično se postavlja za skok, podaja ob podvajanju mu ni tuja. Očitajo mu slabšo igro v obrambi, skromno delovno etiko, toda vsi so prepričani, da mu v Ligi NBA ne more spodleteti. Talent, ki ga bo izredno težko izpustiti s prvim izborom v roki. Za nameček bi Ayton lepo ustrezal postavi Phoenixa ob bok zvezdniškemu branilcu Devinu Bookerju in lanskemu četrtemu izboru nabora, krilu Joshu Jacksonu.


Marvin Bagley III

Medtem ko je številka ena bržkone oddana, si projekcije glede preostalih izborov niso enotne. Na drugem mestu je poleg Luke Dončića ponekod Marvin Bagley III, krilni center, ki je imel na znameniti univerzi Duke povprečje 21 točk in 11 skokov na tekmo. Tudi on je izjemno gibljiv in skočen, odličen v tranziciji, a s precej slabšim metom z razdalje. Atraktivnosti in "alley oopov" ob njem ne zmanjka, bo pa moral zelo veliko delati pri igri v obrambi. Fizično je precej šibkejši od Aytona in močnejši centri ga zlahka izrivajo iz rakete. Za nameček je njegov razpon rok precej manjši. Nasploh neutrudnega tekača čaka v Ligi NBA še veliko brušenja.

Jaren Jackson jr.
Na številko tri se je prebil najmlajši izmed šesterice, 18-letni, 211 centimetrov visoki krilni center Jaren Jackson jr. V nasprotju z Aytonom in Bagleyjem je njegova odlika igra v obrambi, ob tem pa kaže tudi vedno večji napredek v napadu (povprečje 11 točk). Ni še blizu izdelanemu igralcu, ki bi nemudoma pretehtal, a nekateri menijo, da gre za košarkarja, ki bo v tej generaciji imel največjin vpliv v Ligi NBA. Ima enak razpon rok kot Ayton, odličen met tudi izza črte (40-odstotni). Blokiral je v povprečju tri mete na tekmo, kljub temu da je igral le 22 minut. Ima vse, kar NBA-ekipa išče v dobi hitre košarke in prevzemanja pozicij od ena do pet. Dolga je pot do končnega izdelka, toda pozor ... Čez nekaj let si bodo lahko nekateri pulili lase, ker so ga izpustili.

Mo Bamba
Naslednji kandidat je Mo Bamba, 216 centimetov visoki center s kar 239 centimetrov velikim razponom rok. S takim razponom rok v Ligi NBA ni košarkarja. Nič čudnega ni, da "banane" kar dežujejo. Na tekmi jih je na univerzi v povprečju prispeval kar pet. Primerjajo ga z Rudyjem Gobertom, a s to razliko, da je Bamba precej primernejši za moderno Ligo NBA. Njegovo obrambno gibanje je precej hitrejše. Na testiranjih naj bi bil celo hitrejši od Russlla Westbrooka in Johna Walla. Precej slabša je njegova igra v napadu, na kateri pa je precej delal spomladi s trenerjem, ki je pomagal Joelu Embiidu in Jaysonu Tatumu. Ima "mehko" roko in zna zadeti tudi za tri. Tudi Bamba potuje na projekcije nabora od drugega do šestega mesta. Vprašljivi so njegova moč, borbenost in odnos do košarke. Igra zaradi ljubezni do košarke ali zato, ker ima tako dobre fizične predispozicije? Vprašanje, s katerim si pred naborom belijo izbirni štabi klubov.

Michael Porter jr.
Zadnji v vrsti je še en krilni center Michael Porter jr, največja neznanka letošnjega nabora. Pred sezono je bil eden glavnih kandidatov za prvi izbor, a ga je ustavila poškodba hrbta, zaradi katere je moral na operacijo. Na parket se je vrnil ob koncu sezone, vendar se je poznala dolga odsotnost. Na preizkusih pred naborom naj bi mu šlo odlično, spet je zrasel v očeh skavtov, a ga je spet zvilo v hrbtu, kar je spet postavilo pod vprašaj zanimanje zanj. Nihče noče naslednjega Grega Odena. Narava ga je obdarila z izjemnimi fizičnimi sposobnostmi. Je moderna štirica, ki igra lahko tudi petico v nižjih postavah. Odlikujejo ga skok, dober met in široka paleta napadalnih rešitev. Nekateri pravijo, da je igralec, ki bi lahko imel povprečje 25 točk na tekmo. Največja skrb je že omenjeno zdravje. Šibkejši je v prodorih ob hitrejših branilcih, ko je treba najprej voditi žogo. Če ne bi bilo težav s poškodbami, bi bil zagotovo izbran med prvo trojico. Tako pa ...

Memphis naj bi ponujal četrti izbor
Kombinacij je veliko. Zagotovo bo do nabora prišlo tudi do kupčkanja med klubi. Memphis, ki izbira kot četrti, naj bi, denimo, svoj izbor nudil za ustrezno menjavo. Interesent naj bi bil New York.

Obeta se burna noč. Spremljajte jo z nami.

Nachbar: Dončić je najbolj primeren za Dallas