Dallas je sezono končal s 50 zmagami, Clippersi, ki so dobili dva od treh medsebojnih obračunov v sezoni, a so bili vsi odigrali v prvi polovici, pa 51. Foto: AP
Dallas je sezono končal s 50 zmagami, Clippersi, ki so dobili dva od treh medsebojnih obračunov v sezoni, a so bili vsi odigrali v prvi polovici, pa 51. Foto: AP

V nedeljo ob 21.30 se bo začelo prvo dejanje tretjega dela trilogije med LA Clippersi in Dallas Mavericski. Namreč tretjič v petih letih se bosta moštvi pomerili v uvodnem krogu končnice. Pred štirimi leti, ko je Luka prvič zaigral v končnici, je losangeleška zasedba slavila s 4:2 v zmagah, leto zatem pa s 4:3. Tedaj so Mavsi dobili prvi dve tekmi v gosteh, na tretji na domačem parketu pa že vodili za 19, vendar so Clippersi po preobratu slavili, potem sicer izgubili peto tekmo, ki so jo gostili, a dobili šesto in sedmo ter napredovali.

Spored serije LA Clippers - Dallas

Nedelja ob 21.30:
LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)

Sreda ob 4.00:

LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)

Sobota, 27. april, ob 2.00:

DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)

Nedelja, 29. april, ob 21.30:

DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)

Četrtek, 2. maj:

LA CLIPPERS (4) – DALLAS (5)

Sobota, 4. maj:

DALLAS (5) – LA CLIPPERS (4)

Dončić je bil v obeh serijah zelo učinkovit, pred dvema letoma pa je potem Dallas vodil do finala konference. Letos ima za sabo izvrstno sezono. S 33,9 točke je bil prvi strelec lige, z 9,8 podaje pa drugi asistent. Njegovo karierno povprečje znaša imenitnih 28,7 točke, kar je tretji najboljši dosežek vseh časov. Le Michael Jordan in Wilt Chamberlain imata boljšega. Slovenski košarkarski virtuoz je bil do zdaj še učinkovitejši v končnici, ob moči obeh moštev, superzvezdnikih, ki sestavljajo obe ekipi, pa se upravičeno obeta pravi spektakel.

25-letni Ljubljančan je proti Clippersom do zdaj v rednem delu odigral 18 tekem. Proti njim je v povprečju dosegal 32,6 točke, več jih je le proti Detroitu. V prvi seriji leta 2020, ki je bila odigrana v mehurčku v Orlandu, je dajal 35,7 točke in 10,3 podaje. Leto zatem 31 točk, 9,8 skoka in 8,7 podaje. 13 tekem je v končnici odigral proti kalifornijski franšizi, skupaj pa jih ima za sabo 28. Karierno povprečje v končnici je sijajnih 32,4, kar ga na večni lestvici za zdaj uvršča na drugo mesto, saj ima višjega le Jordan (33,4).

Sorodna novica Superzvezdniki, dobri formi in neporavnani računi Mavsov napovedujejo spektakel
Statistika Luke Dončića v končnici. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Luke Dončića v končnici. Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Končnica je zabavna. Vsaka tekma je vseh 48 minut zelo intenzivna. Treba je uživati v trenutku, saj nikoli ne veš, kdaj oziroma ali se boš vrnil vanjo," je dejal kapetan slovenske reprezentance, ki ima za sabo šesto sezono v NBA-ju. V svoji karieri je že osvajal naslove. Odigral je pomembno vlogo ob poti slovenske reprezentance na vrh Evrope leta 2017, leto zatem pa je vodil Real Madrid do naslova Evrolige in španskega prvaka. Tudi šampionski prstan je med njegovimi cilji: "Končnica je za vsakega igralca najpomembnejša, saj se borimo za naslov. To je tisto, kar največ šteje."

"Zdaj imamo Kyrieja. Od začetka sem verjel, da se bova ujela. Je velika pridobitev za nas. Vsem v ekipi pomaga, veliko govori, daje nasvete in odlično igra. Vesel sem, da ga imamo. To je vendarle Kyrie Irving. Vsi vemo, kako zna igrati košarko. Je pa cela ekipa drugačna, kot je bila, ko smo igrali s Clippersi v končnici. Ves čas poudarjam, da imamo odlično kemijo. Dobro igramo v obrambi. Se pa zavedamo, da imajo Clippersi izvrstno ekipo. Imajo ogromno talenta in vsaka tekma bo res zelo težka," je še dodal Dončić.

S Kyriejem Irvingom je Dallasov napad dobil novo dimenzijo. Hkrati ima KAI tudi ogromno izkušenj. Leta 2016 je že dvignil pokal Larryja O'Briena in tedaj ob slavju Clevelanda, ki ga je vodil zdajšnji trener Clippersov, Lue, odigral ključno vlogo. Zdaj si želi uspeh ponoviti tudi s Teksašani. Recept za osvojitev prstana pozna tudi trener Dallasa Jason Kidd. Bil je organizator igre Mavsov, ko so leta 2011 postali prvaki.

Statistika sezone Luke Dončića. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika sezone Luke Dončića. Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Po tekmi zvezd igra naša ekipa na zelo visoki ravni na obeh straneh parketa. Tako bomo morali igrati tudi proti Clippersom, ki so zelo dobro vodeni in imajo zares nadarjeno ekipo. Naša obramba bo na veliki preizkušnji. Tekmec ima štiri prihodnje člane Hiše slavnih, ki bodo izvajali velik pritisk na našo obrambo. Morali bomo biti pozorni na podrobnosti. Ob tem zelo čvrsti. Moramo poskrbeti, da jih spravimo iz območja udobja. Vemo, da bodo dosegali koše, vendar jim moramo to čim bolj otežiti. Pokazali smo, da smo sposobni igrati zelo dobro obrambo, zdaj moramo to dokazati še v končnici," je dejal Kidd.

Zaveda se, da bo adut njegove vrste tudi hitra igra. Ritem v končnici po navadi nekoliko pade, kar bi bolj ustrezalo Clippersom, zato nekoč izjemni organizator igre poudarja, kako pomembno bo, da bodo ohranjali visoko raven: "Igramo hitreje, kot smo. Luko smo pred sezono vprašali, ali lahko igramo hitreje. Lani smo bili 28. v ligi v tem pogledu, letos smo sedmi najhitrejši. Imamo močnejšo ekipo, boljšo obrambo – zadnjih 30 tekem mislim, da drugo v ligi – in tudi več talenta. Samozavest pa izvira iz naših dveh vodij, Kyrieja in Luke. Nekaj posebnega je, ko imaš igralca, kot je Luka, ki lahko izvrstno zadeva in hkrati neverjetno kreira za svoje soigralce. Pomembno je, da jim tako zaupa, kot jim. Podvajajo ga, on pa je sposoben najti odprtega soigralca in verjame, da bo zadel."

Podobno, kot načrtujejo z zvezdniki Clippersov v Dallasu, upajo v Los Angelesu, da jim bo uspelo z Dončićem in Irvingom. "Vsi smo navdušeni, da je pred nami končnica. Smo popolnoma zbrani. Vemo, da je Dallas zelo dobra ekipa, ki ima dva vrhunska strelca in "playmakerja". Luka zahteva ogromno pozornosti, saj je sposoben dosegati veliko točk. Enako velja za Kyrieja. Vso kariero dokazuje, česa je sposoben, in trenutno igra na res visoki ravni. Treba je pripraviti dober sistem zanju in jima čim bolj otežiti delo. Bosta zadevala, ampak vsako posest jima je treba čim bolj otežiti," je dejal James Harden, ki se je Clippersom pridružil novembra in tako dopolnil superzvezdniški kvartet.

V ekipi Clippersov so zagotovo štirje bodoči člani Hiše slavnih, vsaj dva pa tudi pri Dallasu. Foto: AP
V ekipi Clippersov so zagotovo štirje bodoči člani Hiše slavnih, vsaj dva pa tudi pri Dallasu. Foto: AP
Statistika kariere Luke Dončića. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika kariere Luke Dončića. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kawhi Leonard bo zagotovo v obrambi precej časa pokrival Dončića, veliko ga bo pokrival tudi Terance Mann, ki je o tem spregovoril na novinarski konferenci: "Če rad igram proti Luki Dončiću? Odgovor je ne (smeh, op. a.). Prav nič zabavno ni igrati proti njemu. Je izvrsten košarkar, ki odlično bere igro in obrambo. V 90 odstotkih sprejema prave odločitve in naloga res ni prav nič zabavna. Toda rad imam to igro in košarko v končnici. Rad imam izzive, in veseli nas, da se tretjič srečujemo z njimi. Dallas ima močno ekipo, precej drugačno od tiste, s katero smo igrali na začetku sezone."

Pomembno defenzivno nalogo bo imel tudi Ivica Zubac. Hrvaški reprezentant je prvi center ekipe iz mesta angelov, ki na Luko ne bo pozoren le ob njegovih prodorih, ampak tudi pri postavljanju blokov centrov Dallasa, ki so zdaj precej kakovostnejši, kot so bili ob omenjenih dveh serijah končnice. Ker se Daniel Gafford in Dereck Livley dobro odvajata, je osredotočenost pri podvajanju Dončića še pomembnejša. "V končnici ni lahkih tekem. Navdušeni smo nad izzivom, ki nas čaka, moramo pa se dobro pripraviti. Luka je neverjeten igralec. Dosegal bo točke, a mu moramo otežiti mete. Moramo ga utrujati ves čas na obeh straneh igrišča. Je eden najboljših organizatorjev igre. Vrhunsko podaja in zato sta Gafford in Lively nevarnejša," je dodal v Mostarju rojeni košarkar.