Luka Dončić, Derrick Jones jr. in Dereck Lively so razočarani zapuščali parket American Airlines Centra. Foto: AP
Luka Dončić, Derrick Jones jr. in Dereck Lively so razočarani zapuščali parket American Airlines Centra. Foto: AP

Le Oscar Robertson, Michael Jordan in Russell Westbrook so pred njim dosegli tri zaporedne trojne dvojčke z vsaj 30 točkami.

25-letni Ljubljančan je bil na parketu 40 minut, zadel je štiri trojke iz desetih poskusov, natančno izvajal vseh šest prostih metov in izgubil sedem žog. Znova je prejel tehnično napako, ko je namenil nekaj besed sodniku pet minut pred koncem. To je bila že njegova 14. tehnična napaka v tej sezoni. Če zbere še dve do konca rednega dela, bo moral eno tekmo počivati.

Kyrie Irving je dodal 28 točk, petkrat je bil natančen izza črte. Derrick Jones jr. se je izkazal s klopi, zadel je vseh pet metov za tri točke. Zelo slabo sta trojke metala Tim Hardaway (0/6) in P.J. Washington (1/7).

Dončić in Nicolas Batum sta stara znanca. Tokrat je bil precej bolj zadovoljen Francoz. Foto: AP
Dončić in Nicolas Batum sta stara znanca. Tokrat je bil precej bolj zadovoljen Francoz. Foto: AP

Številne grdo zgrešene trojke in slaba obramba usodne za Maverickse
Mavericksi so izgubili kar 17 žog, zadeli so 16 trojk iz 41 poskusov. Velikokrat so zgrešili celoten obroč pri metih z velike razdalje, nekajkrat so se odločili za met za tri točke že po nekaj sekundah napada. Največja težava ostaja obramba, ki je bila vse do zadnjih minut znova izjemno slaba.

Sixersi so dobili šele šesto od zadnjih 15 tekem, ki so jih odigrali brez Joela Embiida. MVP rednega dela v lanski sezoni je odsoten zaradi poškodbe levega kolena in se bo verjetno vrnil tik pred koncem rednega dela sezone.

Blestel je Tobias Harris, ki je prispeval 28 točk, Tyrese Maxey jih je dodal 24, Kelly Oubre pa 21.

Nova odlična predstava Dončića ni bila dovolj za zmago nad Philadelphio

Po vodstvu z 11:0 strelski mrk Dallasa
Mavericksi so se vrnili v American Airlines Center, potem ko so dobili le eno od štirih gostovanj na Vzhodu. Na začetku popoldanske tekme so bili neustavljivi. Washington, Josh Green in Dončić so zadeli za tri točke in že po dveh minutah in 12 sekundah je moral trener Sixersov Nick Nurse vzeti minuto odmora (11:0).

Tyrese Maxey je dvignil Sixerse po zelo slabem začetku. Foto: AP
Tyrese Maxey je dvignil Sixerse po zelo slabem začetku. Foto: AP

Uspelo mu je umiriti svoje varovance, ki so hitro izenačili. Motor igre Maxey je ujel pravi ritem v napadu. Sixersi so končali uvodno četrtino z delnim izidom 14:1. Po 12 minutah so imeli že deset točk naskoka (22:32). Maxey je zadeval z vseh položajev in zbral 17 točk.

Dončić je odprl drugo četrtino s šestimi točkami in Dallas se je hitro približal (35:36). Odgovoril je Harris z osmimi točkami in Sixersi so se znova oddaljili (45:54). Gostitelji so držali priključek do odmora (51:56).

Sixersi s serijo trojk do visoke prednosti v tretji četrtini
Navijači so pričakovali precej boljšo igro Dallasa v drugem polčasu, a Harris je imel drugačne načrte. Z dvema zaporednima trojkama je povišal naskok gostov na deset točk (54:64). Tudi Buddy Hield in Kyle Lowry sta izkoristila veliko prostora in kaznovala slabo obrambo Mavericksov, ki so sredi tretje četrtine zaostajali že z 61:76. Sixersi so zlahka dosegali koše in si po 36 minutah nabrali 14 točk prednosti (76:90).

Mavericksi so se prebudili po Dončićevi tehnični napaki
Oubre je v prvih treh minutah zadnje četrtine nanizal osem točk in povečal prednost Philadelphie na 18 točk (85:103). Dončić je po uspešnem polaganju pred koncem zahteval še osebno napako in dodatni prosti met, a je prejel tehnično napako. Vseeno mu je uspelo prebuditi soigralce, ki so bolj zavzeto zaigrali v obrambi.

Tudi trener Sixersov Nick Nurse ni bil zadovoljen z odločitvami sodnikov. Foto: AP
Tudi trener Sixersov Nick Nurse ni bil zadovoljen z odločitvami sodnikov. Foto: AP

Harris zadel odločilno trojko v končnici
Irving je tri minute in pol pred koncem znižal na 101:108, nato pa po podaji Dončiča na 105:110. Ostala je še minuta in pol. Ključno trojko je zadel Harris iz levega kota minuto in 11 sekund pred koncem. V zadnji minuti sta Maxey in Batum s prostimi meti potrdila zmago, Oubre pa je pet sekund pred zadnjim piskom sirene zgrešil drugi prosti met, a Mavericksi niso imeli več minute odmora, zaostajali pa so za štiri točke.

Kidd pogreša boljšo komunikacijo
"Naš napad je naša obramba. Ko zadevamo, smo ena izmed najboljših ekip v ligi. Če nam ne gre, pa smo ena izmed najslabših ekip. Ko nam ne steče v napadu, se tudi v obrambi ne potrudimo dovolj," je povedal trener Jason Kidd.

Nekdanji sijajni organizator igre je bil tokrat na novinarski konferneci malce ostrejši: "Imamo dva nova igralca, nekaj časa bo še trajalo, da bo vse delovalo. Moramo se več pogovarjati. Tega ne moremo početi po telefonu, ne moremo komunicirati prek Instagrama ali Twitterja, več se moramo pogovarjati med seboj. Tokrat smo bili slabi v komunikaciji."

Hardawayu morajo pomagati iz strelske krize
"Hardaway trenutno ne more zadeti za tri točke. Moramo mu pomagati, da pride iz te krize. Moramo mu omogočiti odprte mete. Ko nam ne steče met za tri točke, moramo biti boljši v obrambi. Vsaka ekipa ima kakšno strelsko krizo v dolgi sezoni. Zbrali smo skoraj toliko izgubljenih žog, kot smo imeli podaj. Tako ne moreš zmagovati v Ligi NBA," je še dodal Kidd.

Naslednja tekma Dončića in druščino čaka v noči na sredo, ko bodo gostili Indiano.

Polom Bojevnikov v Bostonu
Vodilni Boston je odpravil Golden State kar s 140:88 in se veselil enajste zaporedne zmage. To je bila tretja najvišja zmaga v zgodovini kluba in hkrati četrti najhujši poraz Bojevnikov.
Sredi prve četrtine je bil izid v TD Gardnu še izenačen (21:21), potem pa so gostitelji z delnim izidom 23:1 končali uvodno četrtino.

V drugi četrtini so Bojevniki zmogli le 16 točk in ob odmoru si je Boston nabral rekordnih 44 točk točk naskoka (82:38).

Po petih minutah drugega polčasa je prednost narasla na 51 točk (99:48) in trener Joe Mazzulla se je odločil, da zamenja celotno prvo peterko. Vse do konca srečanja so igrali rezervisti.

Jayson Tatum je 26. rojstni dan proslavil z gladko zmago, popolnoma je zasenčil Stephena Curryja. Foto: AP
Jayson Tatum je 26. rojstni dan proslavil z gladko zmago, popolnoma je zasenčil Stephena Curryja. Foto: AP

Celticsiso zadeli 25 trojk iz 49 poskusov, Bojevniki pa so bili izza črte natančni le sedemkrat.

Jaylen Brown je bil najboljši strelec tekme z 29 točkami, Jayson Tatum je 26. rojstni dan proslavil s 27 točkami.

Curry zgrešil vseh devet metov za tri točke
Stephen Curry ni igral v drugem polčasu, potem ko je v prvem delu dosegel le štiri točke, zgrešil je vseh devet metov izza črte. V prvi četrtini je dvakrat zapored zgrešil celoten obroč.

"Boston že nekaj časa igra na vrhunski ravni, igralci imajo res veliko samozavest po nizu zmag. Od prve minute naprej so nas povozili. To je bila prava nevihta, padalo je z vseh strani," je povedal Curry, ki je bil MVP finala junija 2022, ko je Golden State ugnal Boston v 4:2 v zmagah, potem ko je zaostajal z 1:2.

Oklahoma z zmago v Phoenixu na vrhu Zahoda
Na vrhu Zahoda je prišlo do spremembe, po zmagi v Phoenixu je na prvem mestu Oklahoma (110:118).

Shai Gilgeous Alexander je zbral 35 točk, devet podaj in osem skokov. Sredi tretje četrtine je Oklahoma povedla s 24 točkami naskoka (56:80). Sunsom je nato hitro uspel preobrat, na začetku zadnje četrtine so prevzeli vodstvo (96:90). Sredi zadnje četrtine so si gostje na krilih Gilgeousa Alexandra z desetimi zaporednimi točkami priigrali odločilno prednost (103:111).

Nurkić z 31 skoki postavil klubski rekord
Bradley Beal je prispeval 31 točk za Phoenix, ki je zelo pogrešal Devina Bookerja. Ostrostrelec je manjkal zaradi zvina desnega gležnja v soboto proti Houstonu.

Jusuf Nurkić je zbral 14 točk in 31 skokov, kar je klubski rekord. V zadnjih 14 letih nihče ni pobral toliko odbitih žog v Ligi NBA.

Clippersi v obrambni bitki boljši od Minnesote
Minnesota je izgubila vodstvo na Zahodu po porazu proti Clippersom z 88:89. To je bila že tekma na ravni končnice, v ospredju je bila obramba. Na takih srečanjih najbolj do izraza pride Kawhi Leonard, ki je tokrat dosegel 32 točk.

Jalen Brunson je že v 1. minuti končal tekmo v Rocket Mortgage FieldHousu. Foto: AP
Jalen Brunson je že v 1. minuti končal tekmo v Rocket Mortgage FieldHousu. Foto: AP

"To je bila stara šola košarke, čeprav nismo več leta 1985. Užival sem v tekmovalnosti, obe ekipi sta stavili na obrambo," je poudaril trener Clippersov Tyronn Lue, ki ne more računati na Russlla Westbrooka, ki si je v petek proti Washingtonu zlomil levo roko.

New York tudi brez poškodovanega Brunsona do zmage v Clevelandu
Jalen Brunson je že po 47 sekundah v bolečinah zapustil parket v Clevelandu. Cavaliersi so vseeno izgubili proti New Yorku z 98:107.

Motor igre Knicksov je dobil močan udarec v koleno, a slikanje je pokazalo, da ne gre za resno poškodbo. Trener Tom Thibodeau si je oddahnil, saj so poškodovani že Julius Randle, Mitchell Robinson in O.G. Anunoby.

Donte DiVincenzo je dosegel 28 točk, zadel je šest trojk, Josh Hart pa se je izkazal s trojnim dvojčkom (13 točk, 19 skokov in 10 podaj).

Pri Clevelandu sta manjkala najboljši strelec Donovan Mitchell in Caris LeVert. Trener J.B. Bickerstaff upa, da se bo Mitchell vrnil v torek proti Bostonu.


Tekme 3. marca:
DALLAS - PHILADELPHIA
116:120 (22:32, 29:24, 25:34, 40:30)
Dončić 38 (14/27 iz igre, 4/10 za tri, prosti meti 6/6), 11 skokov in 10 podaj v 40 minutah, Irving 28 (10/20 iz igre, 5/9 za tri), Jones 21 (5/5 za trI), Washington 13, Green 7, Lively 4, Kleber in Hardaway (1/8 iz igre, 0/6 za tri) po 2, Exum 1; Harris 28 (11/19 iz igre, 3/6 za tri), Maxey 24 (8/15 iz igre, 1/5 za tri), Oubre 21 (7/17 iz igre, 1/7 za tri), Reed 13, Hield 11 (3/8 za tri), Bamba in Lowry po 8, Batum 7 in 11 skokov.

BOSTON - GOLDEN STATE 140:88
Brown 29 (11/19 iz igre, 5/10 za tri), Tatum 27 (9/13 iz igre, 4/5 za tri), Pritchard 19 (3/5 za tri), White 14 (4/5 za tri), Hauser 12 (4/9 za tri); Quinones 17 (7/16 iz igre), Moody 11, Robinson 10 .. Thompson 6, Curry 4 (2/13 izigre, 0/9 za tri).

MINNESOTA - LA CLIPPERS 88:89
Edwards 27 (9/20 iz igre, 3/10 za tri), Towns 18 (7/18 iz igre, 2/7 za tri), 9 skokov in 8 podaj, Gobert 12 in 16 skokov; Leonard 32 (12/26 iz igre, 1/4 za tri), Powell 24 (6/8 za tri), George 15 (5/16 iz igre, 3/11 za tri).

ORLANDO - DETROIT 113:91
Banchero 29 (10/16 iz igre, 1/4 za tri), Carter 19 in 8 skokov, Fultz 16 (8/8 iz igre), F. Wagner 13; Fournier 17, Fontecchio 15, Duren 11.

TORONTO - CHARLOTTE 111:106
Barrett 23 (10/15 iz igre, 3/6 za tri), Quickley 22 (6/14 iz igre, 2/7 za tri), 11 podaj in 7 skokov, Trent 17; Miller 26 (11/21 iz igre, 4/8 za tri) in 10 skokov, Bridges 20 in 9 skokov, G. Williams 18 in 13 skokov, Bertans 14 (4/9 za tri).

CLEVELAND - NEW YORK 98:107
Merrill 21 (7/13 za tri), Garland 19 (5/8 za tri), Allen 18, Okoro 17; DiVincenzo 28 (11/22 iz igre, 6/14 za tri), Bogdanović 20 (8/15 iz igre, 1/6 za tri), McBride 16 (4/9 za tri), Achiuwa 14, Hart 13 (3/6 za tri), 19 skokov in 10 podaj.

SAN ANTONIO - INDIANA 117:105
Wembaynyama 31 (11/17 iz igre, 3/4 za tri) in 12 skokov, Branham 18, Vassell (9 skokov) in K. Johnson (3/7 za tri) po 17; McConnell 26 (13/15 iz igre), Siakam 21 (10/17 iz igre), Turner 16 (4/9 za tri) in 10 skokov, Mathurin 13, Haliburton 12 (4/16 iz igre, 0/6 za tri).

PHOENIX - OKLAHOMA CITY 110:118
Beal 31 (10/14 iz igre, 3/5 za tri), Durant 20 (6/15 iz igre, 2/4 za tri), Gordon 15 (3/8 za tri), Nurkić 14 in 31 skokov; Gilgeous Alexander 35 (15/27 iz igre), 9 podaj in 8 skokov, Jal. Williams 22 (10/19 iz igre), Holmgren 14 in 9 skokov, Dort 13 (3/7 za tri), Giddey 10.


Tekme 4. marca:
BROOKLYN - MEMPHIS
MILWAUKEE - LA CLIPPERS
MINNESOTA - PORTLAND
UTAH - WASHINGTON
SACRAMENTO - CHICAGO
LA LAKERS - OKLAHOMA CITY


Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           60 48 12  80,0
MILWAUKEE BUCKS          61 40 21  65,6
CLEVELAND CAVALIERS      60 39 21  65,0
NEW YORK KNICKS          61 36 25  59,0
PHILADELPHIA 76ERS       60 35 25  58,3
ORLANDO MAGIC            61 35 26  57,4
---------------------------------------
MIAMI HEAT               60 34 26  56,7
INDIANA PACERS           62 34 28  54,8
CHICAGO BULLS            60 28 32  46,7
ATLANTA HAWKS            60 26 34  43,3
---------------------------------------
BROOKLYN NETS            60 24 36  40,0
TORONTO RAPTORS          61 23 38  37,7
CHARLOTTE HORNETS        61 15 46  24,6
WASHINGTON WIZARDS       60  9 51  15,0
DETROIT PISTONS          60  9 51  15,0
Zahodna konferenca:                    
OKLAHOMA CITY THUNDER    60 42 18  70,0
MINNESOTA TIMBERWOLVES   61 42 19  68,9
DENVER NUGGETS           61 42 19  68,9
LOS ANGELES CLIPPERS     59 39 20  66,1
NEW ORLEANS PELICANS     61 36 25  59,0
SACRAMENTO KINGS         59 34 25  57,6
---------------------------------------
PHOENIX SUNS             61 35 26  57,4
DALLAS MAVERICKS         61 34 27  55,7
GOLDEN STATE WARRIORS    60 32 28  53,3
LOS ANGELES LAKERS       62 33 29  53,2
---------------------------------------
UTAH JAZZ                61 27 34  44,3
HOUSTON ROCKETS          60 26 34  43,3
MEMPHIS GRIZZLIES        61 20 41  32,8
PORTLAND TRAIL BLAZERS   59 17 42  28,8
SAN ANTONIO SPURS        61 13 48  21,3