Luka Dončić je postavil evropski strelski rekord v Ligi NBA, ki ga je do zdaj s 55 točkami imel Tony Parker. Foto: AP
Luka Dončić je postavil evropski strelski rekord v Ligi NBA, ki ga je do zdaj s 55 točkami imel Tony Parker. Foto: AP

"Vem. Vsi smo še v šoku," je dejal trener Dallasa Jason Kidd, ko je po novi čarovniji 23-letnega Ljubljančana prišel na novinarsko konferenco in je bila v sobi tišina. V American Airlines Centru so bili popravljeni košarkarski mejniki. V zgodovinske knjige bodo najprej zapisani Mavsi s svojim izjemnim preobratom. V zadnjih 20 letih so ekipe vsaj devet točk 35 sekund ali manj pred koncem zaostajale na 13.884 tekmah, so zapisali pri NBA.com. Nobeni ni uspelo izsiliti podaljška. Do danes, ko je čudežen zasuk naredil Dallas.

Sorodna novica Zgodovinski večer: Dončić s 60 točkami postavil klubski rekord in rešil Dallas v podaljšku

33 sekund pred iztekom 48. minute se je zdelo, da je srečanje odločeno. New York je vodil s 103:112, nato pa je gostiteljem uspelo nekaj neverjetnega. Ob koncu rednega dela je na črto prostih metov stopil Dončić, ki je prvega zadel, drugega namenoma zgrešil in srečno prišel do žoge. Ko jo je v skoku ujel, je nemudoma vrgel in izsilil petminuti dodatek, v katerem je dosegel sedem od 11 Dallasovih točk in tako popeljal svojo zasedbo do četrte zaporedne zmage (126:121).

In to s številkami, ki so osupnile košarkarski svet. S 47 in 48 točkami je postavljal mejnike v dresu slovenske reprezentance. Februarja jih je Clippersom nasul 51, pred dnevi 50 Houstonu. Zdaj je šel še korak ali dva dalje. 60 točk (21/31 iz igre) je nov rekordni dosežek na parketu American Airlines Centra in teksaške franšize. "Gledamo veličino. Česa takega še nisem videl," je zapisal lastnik Mavericksov Mark Cuban.

Dončić je dosegel sedmi trojni dvojček v sezoni in 52. v karieri. Foto: Reuters
Dončić je dosegel sedmi trojni dvojček v sezoni in 52. v karieri. Foto: Reuters

V nedeljo so v Dallasu pred dvorano postavili kip Dirku Nowitzkemu, najboljšemu igralcu v zgodovini kluba in evropskemu košarkarju, ki je v Ligi NBA do zdaj pustil največji pečat. 21 let je sloviti Nemec nosil dres Mavsov in seveda poskrbel za mnoge rekorde, a številne je Luka podrl že v dobrih štirih letih, kar igra na največjem košarkarskem odru. Za sedem točk je popravil točkovni rekord Dallasa, ki ga je imel prav Nowitzki. Zdaj je tudi Maverick z največjim številom tekem z več kot 50 in več kot 40 točkami.

"V Dallasu bo postavljen še en spomenik," je po tekmi kariere slovenskega košarkarskega virtuoza na Twitterju zapisal eden najboljših krilnih centrov vseh časov Kevin Garnett, njegov nekdanji soigralec pri Bostonu, s katerim sta tudi osvojila šampionski prstan, Paul Pierce, pa je dodal: "Luka je najboljši napadalni igralec v ligi!" Razumljivo, da je nova maestralna predstava Dončića sprožila številne odzive. "Ta tip ni normalen," je v španščini tvitnil nekdanji soigralec Kristaps Porzingis, Trae Young, ki je bil izbran na istem naboru kot Luka, nato pa sta ju Atlanta in Dallas zamenjala, pa je zapisal: "Luka se le zabava."

Ko se igra košarka, je preprosto neustavljiv. To je dokazal že večkrat v za 23 let zelo dolgi in bogati profesionalni karieri. Najboljši je bil, ko se je zabaval v mlajših selekcijah, v dresu Reala ali slovenske reprezentance, enako pa velja zdaj, ko navdušuje na najvišji ravni svetovne košarke. Poleg zabave, izjemne kakovosti in vragolij, ki jih vedno znova pokaže na parketu, pa je ena glavnih njegovih vrlin velika tekmovalnost, kar je poudaril tudi Kidd.

Dončićevo povprečje trenutno znaša 33,6 točke, 8,7 skoka in 8,8 podaje. Foto: AP
Dončićevo povprečje trenutno znaša 33,6 točke, 8,7 skoka in 8,8 podaje. Foto: AP

"Je poseben igralec. Vsakič znova poskrbi, da smo presenečeni. Zgodovino košarke so pisali igralci in danes je znova pisana na novo. Storil je nekaj, kar ni uspelo še nikomur. To zmorejo le največji. S takšno statistiko se je pridružil v klubu s Chamberlainom in Baylorjem, nato pa je naredil še korak naprej. Neverjetno," je bil navdušen nekdanji odlični organizator igre. Le šest igralcev je pred Lukom doseglo trojni dvojček s 50 točkami. Dončić je najmlajši s tem dosežkom. Legendarna Wilt Chamberlain in Elgin Baylor sta ob slovenskem košarkarju edina, ki sta ob tem ujela še 20 odbitih žog.

Sagadin: Dallas in Dončić kmalu zrela za šampionski prstan

Edini, ki je vpisal trojni dvojček s 60 točkami, pa je James Harden, ki je tedaj dodal še deset skokov in 11 podaj. Dončićeva statistika je bila seveda z 21 skoki in desetimi podajami še boljša. "Lahko smo srečni, da lahko vsak dan gledamo, kaj dela. Ne smemo ga jemati za samoumevnega. Ljudje plačajo, da bi ga gledali v živo, in mislim, da jim Luka vsakič s svojimi igrami povrne. Vsakič pripravi šov. Vse bo naredil za zmago, in verjame, da lahko dobi vsako tekmo. Ekipa in trener si lahko le želita imeti takega igralca v garderobi. Star je 23 let in je doživel res veliko," je nadaljeval Kidd.

"Želja po zmagi in tekmovalnost sta pri njem izjemni. Se ne vdaja, kar je znova dokazal. Igra naprej, soigralci pa svojemu vodji sledijo," je še pristavil trener Mavsov. Po tekmi je sicer Dončić priznal, da je utrujen in da potrebuje pivo za regeneracijo. Ob prihodu v garderobo je bil deležen hladne prhe, ko so ga zalili soigralci. Pivo je verjetno sledilo pozneje. "Neverjetno, ko si v družbi takih imen. Že sama primerjava z njimi je velika čast. Uspel nam je izjemen preobrat. Vztrajali smo in verjeli, da nam lahko uspe. Zasluge gredo celotni ekipi," je povedal Dončić, ki je s 60 točkami postavil tudi strelski rekord sezone. Popravil je dosežek Joela Embiida, s katerim sta na vrhu strelcev lige. Trenutno je povprečje Kamerunca 33,7 točke, Lukovo pa 33,6.

Trojni dvojček Luke Dončića za zgodovino
Pogovor s Petrom Vilfanom o Luki Dončiću v Odmevih