Luka Dončić se je razveselil izenačenja sekundo pred koncem rednega dela, potem ko je še pol minute pred koncem kazalo, da je Dallas v izgubljenem položaju. 60 točk je tudi rekord sezone v Ligi NBA, do danes ga je imel center Philadelphie Joel Embiid z 59 točkami proti Utahu. Foto: AP
Luka Dončić se je razveselil izenačenja sekundo pred koncem rednega dela, potem ko je še pol minute pred koncem kazalo, da je Dallas v izgubljenem položaju. 60 točk je tudi rekord sezone v Ligi NBA, do danes ga je imel center Philadelphie Joel Embiid z 59 točkami proti Utahu. Foto: AP

23-letni Ljubljančan je postal prvi košarkar v zgodovini Lige NBA, ki je dosegel trojni dvojček s 60 točkami in 20 skoki. Tako imeniten dosežek ni uspel niti legendarnemu Wiltu Chamberlainu, ki ima številne rekorde. Do današnjega večera sta le dva košarkarja presegla mejo 50 točk in 20 skokov ob trojnem dvojčku. To je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja uspelo Chamberlainu (dvakrat) in Elginu Baylorju.

Dončić si je takoj po dramatični tekmi zaželel pivo
"Tako zelo sem utrujen, potrebujem pivo za okrepčilo. Imel sem srečo, do konca je bilo le nekaj sekund in žogo sem bolj v upanju vrgel proti košu. Zaostajali smo tako rekoč za deset točk v zadnjih minutah, se vrnili in dosegli izjemno ekipno zmago. Imamo še nekaj tekem pred novim letom, zato moramo igrati s pravo energijo in zmagati. Vsako tekmo moramo odigrati na tak način," je povedal junak večera.

Brunson s klopi opazoval magični večer prijatelja
To je bila četrta zaporedna zmaga Mavericksov, ki so pred tem zadnjič premagali New York na domačem parketu 25. januarja 2017, ko je Dončić še igral v Evroligi za madridski Real. Knicksi so po osmih zaporednih zmagah doživeli četrti poraz v nizu. To je bil vsekakor njihov najgrenkejši poraz sezone. V ključnih trenutkih se je zelo poznalo, da je manjkal Jalen Brunson. Odlični organizator igre, ki je lani blestel v dresu Dallasa, je počival zaradi udarca v kolk, ki ga je prejel v nedeljo na božični tekmi proti Philadelphii.

Po tekmi je Brunson čestital Dončiću. Razočaranje na klopi Knicksov je bilo veliko. Quentin Grimes je s 33 točkami postavil rekord kariere, Julius Randle je povzročal ogromne težave obrambi Mavericksov, zbral je 29 točk in 18 skokov. Izkazal se je tudi Mitchell Robinson z 20 točkami in 16 skoki.

Jalen Brunson, ki je lani blestel v dresu Mavericksov, je čestital prijatelju Dončiću za neverjetno predstavo. Foto: AP
Jalen Brunson, ki je lani blestel v dresu Mavericksov, je čestital prijatelju Dončiću za neverjetno predstavo. Foto: AP

New York v zadnje pol minute zapravil devet točk prednosti
Knicksi, ki so dobili zadnjih šest tekem v American Airlines Centru, so vodili vse od 4. minute naprej. Ob odmoru so imeli osem točk naskoka (55:63), najvišja prednost pa je znašala 12 točk (82:94). Mavericksi niso dobro zadevali izza črte (13/46) in imeli so tudi velike težave pri skokih za odbite žoge.

33 sekund pred koncem rednega dela je vse kazalo, da je tekma odločena. Miles McBride je z dvema prostima metoma povišal prednost New Yorka na devet točk (103:112).

Christian Wood je zadel trojko, nato pa je Dončić presenetil Grimesa in izsilil met za žogo na sredini parketa, ki ga je dobil. Tim Hardaway je zgrešil met izza črte, a je Dončić ujel žogo in zadel od table. Immanuel Quickley ga je porinil od zadaj in Dončić je z dodatnim prostim metom znižal na 109:112.

Do konca rednega dela je ostalo le še 15 sekund. Po minuti odmora je McBride zadel le en prosti met, Dončić pa je iz avta sijajno našel Spencerja Dinwiddieja, ki je s trojko z leve strani ujel priključek (112:113).

Dončić je šele sedmi igralec v zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Chamberlain je bil kot doslej najmlajši ob tem dosežku leta 1963 star 26 let in 176 dni. Foto: Reuters
Dončić je šele sedmi igralec v zgodovini s 50 točkami in trojnim dvojčkom ter daleč najmlajši s 23 leti in 302 dnevoma. Chamberlain je bil kot doslej najmlajši ob tem dosežku leta 1963 star 26 let in 176 dni. Foto: Reuters

Izjemen koš po namerno zgrešenem prostem metu
Po zadnji minuti odmora na srečanju je McBride zadel oba prosta meta. Mavericksi so morali začeti akcijo izpod koša, Grimes pa je naredil osebno napako nad Dončićem. Trener Jason Kidd mu je štiri sekunde pred koncem svetoval, naj zgreši drugi prosti met. Prvega je zadel, drugega pa zgrešil in prišel do odbite žoge. Iz težkega položaja je čudežno izsilil podaljšek sekundo pred koncem. Navijači so ponoreli od navdušenja, tudi Dončić ni mogel verjeti, da mu je uspelo.

Knicksi nemočni v podaljšku
V podaljšku so bili Knicksi na kolenih. Nobena ekipi skoraj štiri minute ni zadela meta iz igre. Dončić je s štirih metrov odločil tekmo minuto in osem sekund pred koncem podaljška (122:117). V dodatnih petih minutah je zadel še pet prostih metov. Osem sekund pred koncem ga je Kidd poklical na klop ob velikem navdušenju na tribunah.

Kidd: Luka je na novo spisal zgodovino Mavericksov
"Vidim, da ste vsi novinarji še vedno šokirani po Lukovi neverjetni predstavi. Res je poseben igralec. Na novo je spisal zgodovino Mavericksov. Wilt Chamberlain in Elgin Baylor sta dosegla trojni dvojček s 50 točkami in 20 skoki, a Luka je šel še korak dlje. Zdaj je razred zase," je bil navdušen trener Jason Kidd.

"Nikoli se ne preda. V končnici smo odigrali odlično. Dinwiddie je zadel izjemno trojko. McGee, ki predtem sploh ni igral, je prišel za skok in uspelo nam je spraviti žogo do Luke, ki je zadel za podaljšek. Potegnil je celotno ekipo za seboj. Pri 23 letih je doživel že veliko stvari. Igral je 47 minut, na tekmi nikoli ni utrujen, na treningu pa ni tako," se je pošalil trener Mavericksov.

Pri Dallasu, ki bo v četrtek gostil Houston, so še vedno poškodovani Dorian Finney Smith, Maxi Kleber in Josh Green, Kemba Walker se je vrnil, a je igral le pet minut.

Čančar z dvema trojkama v zadnji četrtini pripomogel k preobratu v Sacramentu
Sacramento je izgubil proti Denverju s 106:113. Kingsi so si sredi tretje tretje četrtine nabrali 20 točk naskoka, potem pa so popustili. Nuggetsi so zadnjo četrtino dobili s 34:23.

Michael Porter je dosegel 30 točk, Jamal Murray jih je dodal 25, Nikola Jokić pa se je znova približal trojnemu dvojčku z 20 točkami, 11 podajami in 9 skoki. Denver je dobil pet tekem zapored in ostaja v vodstvu na Zahodu.

Nikola Jokić in soigralci so uprizorili veliko vrnitev v Sacramentu. Foto: Reuters
Nikola Jokić in soigralci so uprizorili veliko vrnitev v Sacramentu. Foto: Reuters

Vlatko Čančar je odlično izkoristil priložnost, na parketu je bil kar pol ure (8 točk, 3/5 iz igre). V zadnji četrtini je zadel dve pomembni trojki. Deset minut pred koncem je znižal na 86:85, potem pa je pet minut pred koncem zadel z osmih metrov za vodstvo Nuggetsov (92:95). Tudi v končnici je ostal na parketu in ga zapustil šele 23 sekund pred zadnjim piskom sirene.

Pri Sacramentu je manjkal center Domantas Sabonis, trener Mike Brown pa je moral v karanteno, saj je bil pozitiven na testu za covid-19. Njegov pomočnik Jordi Fernandez je vodil tekmo.

Oslabljeni Sunsi gladko odpravili Grizlije
Memphis je v obračunu ekip z vrha Zahoda izgubil proti Phoenixu s 108:125. Nepričakovani junak v FedEX Forumu je bil Duane Washington, ki je s 26 točkami postavil rekord karere. Zadel je pet trojk. Kar osem igralcev Sunsov je bilo dvomestnih. Pri Grizlijih je Ja Morant nasul 34 točk, a ni imel veliko pomoči soigralcev. Ključna je bila druga četrtina, ki so jo gostje iz Arizone dobili z 42:27.

Trener Phoenixa Monty Williams je bil presenečen nad odlično predstavo svojih izbrancev, ki so nastopili močno oslabljeni. Ostrostrelec Devin Booker je obnovil poškodbo mečne mišice na božični tekmi v Denverju, manjkali so tudi Landry Shamet, Cameron Payne in Cam Johnson.

48 točk Embiida premalo v Washingtonu
Washington se je pobral po nizu desetih porazov in se veselil že četrte zmage na zadnjih petih tekmah. Wizardsi so ugnali Philadelphio s 116:111. Zvezdnik Sixersov Joel Embiid je prispeval dosegel 48 točk in 10 skokov, a to ni bilo dovolj.

Russell Westbrook je odigral eno najboljših tekem v sezoni. Foto: Reuters
Russell Westbrook je odigral eno najboljših tekem v sezoni. Foto: Reuters

Gladka zmaga Lakersov v Orlandu
Orlando, ki je prejšnji teden dvakrat presenetil v Bostonu, je bil popolnoma nemočen proti LA Lakersom (110:129). Amway Center je bil razprodan, zbralo se je kar 19.482 gledalcev, kar je rekord sezone. Ogromno vstopnic so kupili tudi navijači Lakersov, ki živijo na Floridi.

Uživali so v novi odlični predstavi LeBrona Jamesa, ki je tri dni pred 38. rojstnim dnem nasul 28 točk. Russell Westbrook je odlično vodil igro, ni se odločal za neracionalne mete. Dosegel je že 197. trojni dvojček kariere s 15 točkami, 13 podajami in 12 skoki.

Lakersi so prevzeli vodstvo ob koncu prve četrtine in ga ohranili do konca tekme. Po štirih zaporednih porazih so končno vpisali zmago tudi brez poškodovanega Anthonyhja Davisa, ki bi se lahko vrnil šele čez tri tedne. V zadnji četrtini so gostitelji popustili, zelo slabo so igrali v obrambi. Novinec Paolo Banchero je bil popolnoma razglašen (4 točke, 1/6 iz igre).

"To je bila pomembna zmaga, saj je Orlando dobil osem od zadnjih devet tekem. Ogledal sem si njihovi zmagi v Bostonu," je povedal James, ki potrebuje le še 600 točk do rekorda vseh časov, ki ga vse od leta 1984 drži Kareem Abdul-Jabbar (38.387 točk).

Pogovor s Petrom Vilfanom o Luki Dončiću v Odmevih

Tekme 27. decembra:
DALLAS – NEW YORK
* 126:121 (28:30, 27:33, 27:29, 33:23)
Dončić 60 (21/31 iz igre, 2/6 za tri, prosti meti 16/22), 21 skokov in 10 podaj v 47 minutah, Dinwiddie 25 (9/15 iz igre, 3/8 za tri), Wood 19 in 9 skokov, Hardaway 11 (3/11 za tri), Bertans 5, Bullock 3, Powell 2, Walker 1; Grimes 33 (12/25 iz igre, 7/16 za tri), Randle 29 (11/23 iz igre, 5/11 za tri) in 18 skokov, Robinson 20 (8/9 iz igre) in 16 skokov, McBride 14, Quickley 13 (5/21 iz igre, 1/10 za tri) in 14 podaj, Hartenstein in Rose po 5, Sims 2, Brunson ni igral.
* - po podaljšku

ORLANDO – LA LAKERS 110:129
Fultz 16 (7/13 iz igre), F. Wagner in Carter po 15, Ross 13; James 28 (12/24 iz igre, 0/7 za tri), T. Bryant 21 (8/10 iz igre) in 10 skokov, Brown (3/4 za tri) in Westbrook (13 podaj in 12 skokov) po 15, Beverley 14 (4/10 za tri), Davis ni igral.

WASHINGTON – PHILADELPHIA 116:111
Porzingis 24 (7/15 iz igre, 3/5 za tri) in 10 skokov, Beal 19 (3/5 za tri), Kuzma in Hačimura po 14; Embiid 48 (17/32 iz igre, prosti meti 13/14) in 10 skokov, Harden 26 (7/14 iz igre, 2/8 za tri), 13 podaj in 7 skokov, Harris 15.

BOSTON – HOUSTON 126:102
Brown 39 (14/26 iz igre, 6/15 za tri), Tatum 38 (12/25 iz igre, 6/16 za tri), R. Williams 11 in 15 skokov; Green 28 (11/22 iz igre), Porter 22 in 9 podaj, Martin 17.

INDIANA – ATLANTA 129:114
Hield 28 (11/16 iz igre, 6/7 za tri) in 9 skokov, Haliburton 23, Mathurin in Turner po 18; Collins 26 (11/17 iz igre) in 10 skokov, Young 22 (5/15 iz igre, 3/6 za tri) in 10 podaj, Bogdanović 18 (3/5 za tri).

TORONTO – LA CLIPPERS 113:124
Siakam 36 (13/24 iz igre) in 9 skokov, Trent 20, Anunoby 18, Barnes 17 in 12 skokov; George (5/9 za tri) in Zubac (16 skokov) po 23, Powell 22, Jackson 20, Leonard 15 (5/12 iz igre) in 8 podaj.

MEMPHIS – PHOENIX 108:125
Morant 34 (8/22 iz igre, 3/10 za tri, prosti meti 15/16), Bane 14; Washington 26 (5/9 za tri), Landale 16, Ayton 15 in 10 skokov, Paul 14 (4/5 za tri), Booker ni igral.

OKLAHOMA CITY – SAN ANTONIO 130:114
Gilgeous Alexander 28 (9/14 iz igre), Muscala 19 (3/5 za tri), Mann 17; Vassell 20 (4/6 za tri), K. Johnson 19, Sochan 16.

GOLDEN STATE – CHARLOTTE 110:105
Thompson 29 (10/22 iz igre, 5/12 za tri), Poole 24 (9/20 iz igre, 1/7 za tri), Kuminga 14 (6/6 iz igre), Curry in Wiggins nista igrala; Ball 21 (7/25 iz igre, 2/11 za tri) in 10 skokov, Rozier 19 (7/18 iz igre).

SACRAMENTO – DENVER 106:113
Fox 26 (10/16 iz igre, 3/5 za tri), Huerter 21 (3/7 za tri), Barnes 13; Porter 30 (12/20 iz igre, 5/9 za tri), Murray 25, Jokić 20 (7/10 iz igre), 11 podaj in 9 skokov, Čančar 8 (3/5 iz igre, 2/3 za tri), 4 skoki in 3 podaje v 30 minutah.


Tekme 28. decembra:
DETROIT – ORLANDO
WASHINGTON – PHOENIX
ATLANTA – BROOKLYN
MIAMI – LA LAKERS
CHICAGO – MILWAUKEE
NEW ORLEANS – MINNESOTA
GOLDEN STATE – UTAH
SACRAMENTO – DENVER

Sagadin: Dallas in Dončić bosta kmalu zrela za šampionski prstan

Vzhodna konferenca:                    
BOSTON CELTICS           35 25 10  71,4
MILWAUKEE BUCKS          33 22 11  66,7
BROOKLYN NETS            34 22 12  64,7
CLEVELAND CAVALIERS      35 22 13  62,9
PHILADELPHIA 76ERS       33 20 13  60,6
NEW YORK KNICKS          35 18 17  51,4
---------------------------------------
INDIANA PACERS           35 18 17  51,4
ATLANTA HAWKS            34 17 17  50,0
MIAMI HEAT               34 17 17  50,0
TORONTO RAPTORS          34 15 19  44,1
---------------------------------------
CHICAGO BULLS            33 14 19  42,4
WASHINGTON WIZARDS       35 14 21  40,0
ORLANDO MAGIC            35 13 22  37,1
CHARLOTTE HORNETS        35  9 26  25,7
DETROIT PISTONS          36  8 28  22,2
Zahodna konferenca:                    
DENVER NUGGETS           33 22 11  66,7
NEW ORLEANS PELICANS     33 21 12  63,6
MEMPHIS GRIZZLIES        33 20 13  60,6
LOS ANGELES CLIPPERS     36 21 15  58,3
PHOENIX SUNS             35 20 15  57,1
DALLAS MAVERICKS         35 19 16  54,3
---------------------------------------
SACRAMENTO KINGS         32 17 15  53,1
PORTLAND TRAIL BLAZERS   34 18 16  52,9
UTAH JAZZ                36 19 17  52,8
GOLDEN STATE WARRIORS    35 17 18  48,6
---------------------------------------
MINNESOTA TIMBERWOLVES   34 16 18  47,1
OKLAHOMA CITY THUNDER    34 15 19  44,1
LOS ANGELES LAKERS       34 14 20  41,2
SAN ANTONIO SPURS        34 11 23  32,4
HOUSTON ROCKETS          34 10 24  29,4
Trojni dvojček Luke Dončića za zgodovino