Luka Dončić premika mejnike. S povprečjem 32,2 točke na tekmo je najboljši strelec konferenčnih finalov vseh časov. Foto: Reuters
Luka Dončić premika mejnike. S povprečjem 32,2 točke na tekmo je najboljši strelec konferenčnih finalov vseh časov. Foto: Reuters

Luka Dončić je bil v zadnji četrtini tisto, kar loči vrhunskega košarkarja od superzvezdnika. Svojo peto zaporedno uvrstitev v prvo peterko lige je v zadnji četrtini začinil s 15 točkami ob metu 5/8, od tega 2/3 za tri točke. Temu je dodal še tri skoke, 2 odvzeti žogi in eno blokado. S krvavima obema kolenoma, dobesedno.

Kidd: Posebni igralci delajo posebne poteze

A tokrat se o slovenskem čudežnem dečku ne govori zgolj o napadalnih akcijah – mimogrede, s povprečjem 32,2 točke je za zdaj najboljši strelec konferenčnih finalov vseh časov –, ampak predvsem o obrambni 66 sekund pred koncem, ko je prestregel podajo Mika Conleyja proti Rudyju Gobertu, ki bi žogo samo zatlačil skozi obroč za izenačenje na 104. V naslednjem napadu je Luka prek obrambnega specialista Jadena McDanielsa zadel za 106:102 in Volkovi niso več našli poti nazaj.

"Izjemna poteza Luke. Razumel je, kaj se bo zgodilo, in uporabil svoj košarkarski IQ. Hudičev obrambni vložek. Vedno govorimo o njegovem napadu, toda v končnici se njegova obramba zagotovo izboljšuje. Posebni igralci delajo posebne poteze, in to ne samo v napadalnem delu," je Dončića hvalil trener Jason Kidd, ki kljub predhodni skepsi odlično vodi Mavse v končnici. Tako dobro, da je z Mavericksi prvič v šestem poskusu dobil uvodno tekmo serije v končnici.

Irving jih je zadržal v igri, Dončić prevzel v končnici

"Morali smo trdo garati, da smo dobili to tekmo. Velika zmaga. Vemo, kako težko je igrati v tej dvorani, še posebej proti ekipi, ki ima toliko orožij. A to je le ena zmaga. Potrebujemo jih še tri," je povedal Dončić, ki je iz igre metal 12/26 (3/10 za tri), proste mete 6/7 za 33 točk.

Sorodna novica Dončić za zmago Dallasa na prvi tekmi blestel tako v napadu kot v obrambi

Tudi trojka 6/25 je zadostovala za zmago, s katero si je Dallas priigral prednost domačega parketa. Ekipo je v prvem polčasu nosil Kyrie Irving, ki je v tem delu dosegel 24 od svojih 30 točk. "Verjetno bi zaostajali za 20 točk, če Kyrie ne bi igral tako v prvem polčasu. Hvaležen sem mu, ker nas je zadržal v igri," je Dončić pohvalil Irvinga.

Edwardsov predolgi jezik

Ta je bil še posebej motiviran zaradi izjave Anthonyja Edwardsa, ki je pred tekmo povedal: "Imela bova neposredni dvoboj z Irvingom. To bo zabavno." Na koncu se je smejalo izkušenemu 32-letniku, ki je popolnoma zasenčil tako opevanega superzvezdnika lige. "Imel sem dodatno motivacijo. To je mentaliteta brez strahu in zato imamo radi Anta," je priznal Irving, a je žogo takoj prizemljil.

Statistika Dončića na prvi tekmi finala Zahoda. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Dončića na prvi tekmi finala Zahoda. Grafiko zagotavlja sofascore.com

"V prvih dveh serijah smo imeli kar nekaj težkih preizkušenj. Dokazali smo, kako se odgovori po porazu. To je prva serija, ki smo jo začeli z zmago. Zdaj se moramo naučiti, tudi kako se spopasti s tem. Ne smemo se zadovoljiti. Delo še zdaleč ni končano," dodaja Irving.

Dragulj Lively tako kot nekoč Ginobili

Dallas je še posebej veliko delo pravil v raketi, kjer je proti velikanom Minnesote in najboljšemu obrambnemu igralcu lige Gobertu dobil bitko z 62:38. Spet je bil odličen Dereck Lively, ki ima izmed novincev najboljši +/- (razlika, ko je košarkar na parketu) v Ligi NBA vse od legendarnega Manuja Ginobilija. Mladi center Mavsov ima najboljši +/- in najboljši odstotek meta izmed vseh košarkarjev Dallasa. Že zdaj je jasno, da je Dallas z 12. izborom na naboru dobil pravega dragulja, ki bo steber ekipe še vrsto let.

"Še sedem"

Edwards (19 točk) se je po tekmi izgovarjal na utrujenost po seriji z Denverjem. A dejstvo je tudi, da je Dallas dobil tekmo z vse prej kot idealno igro. Prav to navijače Dallasa podžiga in jim daje upanje na prvi veliki finale po letu 2011.

"Še sedem," odštevajo. Toliko zmag namreč manjka Luki Dončiću in kolegom do šampionskega prstana.

Dallas kljub slabemu metu za tri točke premagal Minnesoto