Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pravice za glasovanje je imelo 99 novinarjev, vsi so v prvo peterko postavili Shaia Gilgeousa Alexandra in Nikolo Jokića, nekdo pa je menil, da Luka Dončić spada v drugo ekipo, zato ima košarkar Dallasa dve točki manj od prej naštetih.

IgralecPrvoDrugoTretjeSkupaj
Shai Gilgeous Alexander9900495
Nikola Jokić9900495
Luka Dončić9810493
Janis Andetokumbo88110473
Jayson Tatum65340427

Opombi:
− Prvo/Drugo/Tretje: Število glasov za prvo/drugo/tretjo peterko lige.
− Skupaj: Število skupnih točk; prvo mesto prinese pet točk, drugo tri in tretje eno točko.

Sorodna novica Dončić za zmago Dallasa na prvi tekmi blestel tako v napadu kot v obrambi

Ljubljančan v res izbrani družbi
Dončić je postal šele tretji igralec v zgodovini Lige NBA, ki mu je ta čast uspela kar petkrat pred 26. rojstnim dnem, s tem mejnikom se ponašata le še Tim Duncan in Kevin Durant. Kako izjemen je dosežek košarkarja Dallasa, pove naslednji podatek − le štirje aktivni igralci so bili večkrat izbrani v prvo ekipo: LeBron James (13), Durant, James Harden in Janis Andetokumbo (vsi po 6).

Dončiću se obeta nova bogata pogodba
Ta izbor tudi pomeni, da Dončić in Gilgeous Alexander lahko naslednje leto podpišeta "supermax" pogodbo. Ljubljančan bi lahko z novo pogodbo v petih letih zaslužil 346 milijonov dolarjev. V sezoni 2026/2027 bi tako zaslužil skoraj 60 milijonov dolarjev, ob izteku pogodbe pa v sezoni 2030/2031 približno 79 milijonov dolarjev. Gilgeous Alexander pa lahko podpiše štiriletno pogodbo, ki bi mu nanesla 294 milijonov.

V primerjavi z lanskim izborom je Jokić zamenjal Joela Embiida, ki je bil večji del te sezone poškodovan. Letos je bil sicer sprejet pogoj, da mora košarkar odigrati vsaj 65 tekem.

20. izbor za LeBrona Jamesa
Drugo peterko sestavljajo Jalen Brunson, Anthony Davis, Kevin Durant, Anthony Edwards in Kawhi Leonard, tretjo pa Devin Booker, Stephen Curry, Tyrese Haliburton, LeBron James in Domantas Sabonis. James je tako pri 39 letih postal najstarejši igralec, ki je prišel v eno od peterk lige. V vsaj eno od peterk je bil izbran še 20. sezono!