Magici so na svojem parketu le našli svojo igro in dosegli prvo zmago v velikem finalu v zgodovini kluba. Foto: EPA
Magici so na svojem parketu le našli svojo igro in dosegli prvo zmago v velikem finalu v zgodovini kluba. Foto: EPA
Mickael Pietrus in Kobe Bryant
Mickael Pietrus je bil jeziček na tehtnici, za nameček pa je v nadaljevanju uspešno pokrival Kobeja Bryanta. Foto: EPA
Hedo Turkoglu
Hedo Turkoglu je bil eden izmed peterice gostiteljev, ki so zbrali vsaj 18 točk ali več. Foto: EPA
Bryant in Howard
Supermana so v taboru Jezernikov zaradi robustne igre obtožili igre s komolci. Foto: Reuters
Gasol in Bryant
Kljub izrednemu metu Orlanda iz igre so bili gostje v igri za zmago vse do zadnjih trenutkov tekme. Foto: Reuters
Orlando z odličnim metom do prve zmage

Rashard Lewis in Dwight Howard sta dosegla po 21 točk, prebudil se je Rafer Alston z 20 točkami, s klopi pa je enegijo vnesel Mickael Pietrus (18 točk). Magici so ob polčasu (59:54) metali neverjetnih 75 odstotkov iz igre. Tokrat niso metali veliko trojk (5/14), ampak so bolj prodirali. Kobe Bryant je bil v prvi četrtini izjemen (17 točk), potem pa je precej popustil. Zadel je le 5 izmed 10 prostih metov in izgubil tudi ključno žogo v končnici. Saša Vujačič spet ni dosegel niti točke, igral je tri minute in 10 sekund.

Vzdušje na Floridi je bilo na začetku tekme izjemno, saj so navijači kar 14 let čakali na finalno tekmo. Leta 1995 so Magici s Shaquillom O'Nealom klonili pred Houstonom na čelu s Hakeemom Olajuwonom z 0:4.

Prva četrtina v znamenju Kobeja
Gostitelji so začeli zelo nervozno, Lakersi pa so hitro povedli z 8:2, dvakrat je bil natančen Pau Gasol. Orlando je zgrešil prve tri mete izza črte, zato se je veliki dolžnik Alston odločil za dva meta z vrha rakete in Magici so povedli s 13:12. Bryant je odgovoril s petimi zaporednimi točkami, trojko je zadel prek iztegnjene roke Courtneyja Leeja. Kobe je začel zadevati z vseh položajev, Stan Van Gundy je v igro poslal Mickaela Pietrusa, a tudi Francoz ni bil kos najboljšemu igralcu Jezernikov. Bryant je zadel neverjeten met prek Pietrusa in v zadnji minuti uvodne četrtine zadel še trojko ob prekršku (27:31). Kobe je dosegel 17 izmed zadnjih 19 točk Jezernikov.

Magici nezgrešljivi iz igre
V drugi četrtini so vstopili rezervisti. Vujačič je takoj zgrešil met. Ob dveh prekrških Gasola je več prostora dobil Howard, ki je silovito zabil po podaji Türkogluja. Jordan Farmar je odgovoril s trojko (36:41). Pietrus je v napadu dvakrat zapored zadel, v obrambi pa ni mogel preprečiti nove Bryantove trojke. Sredi druge četrtine je Orlando iz igre metal 76-odstotno, Lakersi pa so vodili s 46:45. Konec polčasa je pripadel gostiteljem, ki so z dvema trojkama Lewisa povedli z 59:54. Iz igre so ob polčasu metali kar 75-odstotno, kar je tudi rekord Lige NBA.

Orlando zadržal prednost
Na začetku tretje četrtine je Lee prodrl pod koš in zabil za 65:60. Bryant se je ustavil, zgrešil je tri proste mete, kar res ni značilno zanj. Alston je še naprej odlično vodil igro gostiteljev, po njegovi 19 točki je bilo 73:67. Po Lewisovi trojki so gostitelji prvič povedli za osem točk (77:69), Lakersi so odgovorili s serijo 6:0, Bryant je zadel svojo četrto trojko. Magici so se v zadnjih dveh napadih zanesli na Howarda, ki je zadel dva prosta meta in še met prek Bynuma za 81:75.

Pietrus je bil jeziček na tehtnici
Na začetku zadnje četrtine sta Howard in Bryant dobila počitek, zadnji je presenetljivo vstopil šele sedem minut pred koncem. Po košu Howarda je bilo že 91:82, a je Ariza odgovoril s trojko po podaji Odoma (93:88). Veteran Derek Fisher je z novim metom izza črte znižal na 95:95, Gasol pa je z dvema prostima metoma izid izenačil (99:99). Lakersi so dve minuti in pol pred koncem prvič v drugem polčasu ujeli priključek. Po zgrešenem metu Türkogluja je Pietrus najvišje skočil in zabil. Bryant, ki je v drugem delu precej popustil, je zgrešil težek met za tri točke, Alston pa je zadel le en prosti met (102:99). Gasol je bil natančen, a je takoj odgovoril Lewis z vrha rakete (104:101).

Po prekršku Howarda je Kobe zadel le en prosti met. Lewis je zgrešil in Lakersi so imeli napad za izenačenje, a je Bryant izgubil žogo. Gasolu jo je še uspelo rešiti, a je podal naravnost v Pietrusove roke. Francoz je po Bryantovem prekršku zadel dva prosta meta (106:102). Po minuti odmora je Kobe zgrešil dve trojki, nenatančna pa sta bila tudi Ariza in Fisher.

Lakerse pokopali zgrešeni prosti meti
"V Los Angelesu mi ni šlo nič, zgrešil sem vse odprte mete. Čakal sem na trojki, a jaz nisem Ray Allen. Tokrat sem prodiral in igra mi je stekla. Zdaj smo vsi samozavestnejši in verjamemo v preobrat," je dejal Alston.

"Prosti meti mi niso stekli, bil sem brez ritma. To ni bil dober dan, razočaran sem. Spremenili so taktiko, več so metali za dve točki. Obrambo bo treba izboljšati, vsekakor lahko igramo precej bolje. Vedel sem, da bo to napeta serija, na četrti tekmi bomo zaigrali drugače," je bil kislega obraza Bryant, ki je zadel 11 izmed 25 metov.

Jackson: Howard igra s komolci
''V končnici so odigrali bolje od nas. Zgrešili smo preveč prostih metov, drugače pa smo igrali dobro. V drugem polčasu so odlično pokrili Kobeja, tudi on je le človek. Orlando je metal izvrstno. Howard veliko uporablja komolce, a dobil je le eno osebno napako v napadu," je tekmo analiziral Jackson.

Magici so se tokrat v končnici rešili, v Amway Areni igrajo precej bolje, v četrtek in nedeljo pa imajo še dve tekmi doma. Končno so dosegli prvo zmago v finalih in obeta se še zelo napeta serija.

FINALE, tretja tekma:

ORLANDO - LA LAKERS 1:2 - izid v zmagah
108:104 (27:31, 32:23, 22:21, 27:29)

Lewis    21          Bryant 31 + 8 pod. 
Howard 21 + 14 sk. Gasol 23
Alston 20 Ariza 13 + 7 sko.
Türkoglu 18 + 7 pod. Odom 11
Pietrus 18 Farmar 11
Lee 4 Fisher 9
Battie 4 Bynum 4
Nelson 2 Walton 2
Gortat 0 Vujačič 0
Mbenga 0

Prosti meti: 23/30; 16/26               
Met za dve: 35/40; 32/55
Met za tri: 5/14 ; 8/23
Skoki: 29 ; 27

4. tekma, petek ob 3.00:
ORLANDO - LA LAKERS

A. G.

Orlando z odličnim metom do prve zmage