Rado Trifunović bo reprezentanco zbral v nedeljo v Mariboru, naslednji četrtek pa jo čaka že prva tekma. Foto: www.alesfevzer.com
Rado Trifunović bo reprezentanco zbral v nedeljo v Mariboru, naslednji četrtek pa jo čaka že prva tekma. Foto: www.alesfevzer.com

"Začenja se nova zgodba, v katero gremo odločno in ambiciozno. Od septembra 2017 do zdaj smo imeli zaradi NBA-ja in Evrolige veliko težav pri kadrovanju igralcev. K sreči imamo zdaj za prvi cikel na razpolago več igralcev," je na začetku povedal Trifunović, ki po neuspešnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo začenja drugi projekt na čelu izbrane vrste, s katero ga letošnji vrhunec čaka junija, ko bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu lovila prvi nastop na olimpijski igrah. Te bodo julija in avgusta v Tokiu.

Trifunović predstavil spisek za Madžarsko in Avstrijo

Slovenija brani evropski naslov, a si mora nastop na turnirju najboljših reprezentanc stare celine še izboriti. Do zdaj ni manjkala še na nobenem, so bile pa (neuspešne) pretekle kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki so bile zahtevnejše od teh, dobro opozorilo in obenem tudi hladna prha. Zdaj se začenja nova akcija, ovire pred prvenstvom, ki ga bodo gostile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija, kjer bodo tudi izločilni boji, pa predstavljajo Madžarska, Avstrija in Ukrajina. Prva dva nasprotnika sta sosednji državi. Najprej čaka Slovence v četrtek, 20. februarja, gostovanje v Sombotelu na Madžarskem, tri dni pozneje pa bodo v koprski Bonifiki gostili Avstrijo. Naslednje kvalifikacijsko obdobje sledi novembra, zadnje pa čez leto dni, prav tako februarja.

Jaka Blažič in Klemen Prepelič bosta glavna nosilca igre v napadu. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič in Klemen Prepelič bosta glavna nosilca igre v napadu. Foto: www.alesfevzer.com

"Seveda je cilj na vsaki tekmi zmaga in jasno je glavna želja kvalifikacije zaključiti na prvem mestu brez poraza. Realno pa je potem malce drugače. Na papirju, če primerjamo, smo močnejši od Madžarske in Avstrije, ki nas čakata na prvih dveh tekmah. Toda v teh kvalifikacijah so se že dogajale čudne stvari. Malo časa je na voljo za uigravanje. Vemo, da so se na primer Hrvati opekli na Madžarskem. Ne bo enostavno in z obrambo si bomo morali izboriti svoje. Recimo Srbi so v Avstriji zmagali z zadnjo trojko od table in prav to jih je peljalo na svetovno prvenstvo. Na papirju so nasprotniki lažji, v realnosti pa to ni tako. Sploh zaradi sistema, drugače bi bilo, če bi se tako kot v preteklosti zbrali julija in imeli en mesec priprav, kvalifikacije pa odigrali potem avgusta. V takem primeru pride papir bolj do izraza," je dejal selektor.

Na seznamu manjkajo tisti, ki igrajo v Ligi NBA (Luka Dončić in Vlatko Čančar, Goran Dragić je sklenil reprezentančno pot, op. a.) in v Evroligi (Zoran Dragić in Žan Mark Šiško, nadaljevanje reprezentančne kariere Anthonyja Randolpha še ni gotovo, op. a.). Tako je na spisku 14 igralcev, pri izbiri pa je, kot je povedal Trifunović, odločala trenutna forma. "Imamo tri dni časa za pripravo. Veliko možnosti za uigravanje tako ne bo. Morali bomo igrati agresivno in čvrsto v obrambi, lažje pa je tudi uigrati obrambo kot napad. Želim, da vsi igralci pridejo zdravi in maksimalno angažirano pristopijo k stvari," je Trifunović obrambo predstavil kot glavno vodilo k uspehu na prihajajočih dveh tekmah. Tako je poleg forme razumljiva tudi sestava štirinajsterice, ki je dejansko tista najboljša, kar ima selektor ob omenjenih odsotnostih trenutno na voljo.

Prvič je na seznamu nov naturaliziran košarkar, Jordan Morgan, ki je pred kratkim dobil slovensko državljanstvo. Nekdanji center Olimpije, ki zdaj igra za turško Karšiyako, bo slovenski dres oblekel proti Madžarski in Avstriji, kdo bo "igralec z zvezdico" na olimpijskih kvalifikacija, pa še ni odločeno. "Da se ne bi dogajalo, kot se je, da smo v kvalifikacijah ostajali brez centrov, smo se odločili za naturalizacijo. To ne pomeni, da sta Alen Omić in Randolph odpisana. Zakaj Morgan? Razmišljali smo o več igralcih, najbolj pozitivne odzive pa sem dobil glede njega. Razgovor, ki sem ga z njim opravil, je bil pozitiven. Vsi vemo, da naši ekipi ugaja stil centra, kot je Gašper Vidmar, ki teče, dela dobre blokade, se odvaja … Morgan je podoben stil igralca. Ni potrošnik žog, veliko pa pomaga ekipi. Pomembna mu je zmaga. Njegova starost je ravno prava in lahko še nekaj let pomaga reprezentanci," je glede izbire novega naturaliziranega igralca povedal Trifunović.

Jordan Morgan in Gregor Hrovat sta skupaj igrala za Olimpijo, trenutno si kruh služita v Turčiji, znova pa bosta skupaj zaigrala zdaj za reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan in Gregor Hrovat sta skupaj igrala za Olimpijo, trenutno si kruh služita v Turčiji, znova pa bosta skupaj zaigrala zdaj za reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com

Gašper Vidmar v tem ciklusu ne more pomagati zaradi ponavljajočih se težav s kolenom. Selektor se je z njim pogovoril, Ljubljančan, ki je bil do zdaj prvi center reprezentance, pa bo med tem premorom dobil novo injekcijo v koleno, po kateri bo moral počivati, da bo lahko odigral sezono do konca. Če bo zdrav, bo zagotovo pomagal v olimpijskih kvalifikacijah. Kdo bo tedaj zasedel mesto naturaliziranega košarkarja, pa še ni znano. Z Randolphom o tem še niso govorili. Kot pravi Trifunović, ve, kakšen je njegov značaj, in je ocenil, da ni človek, na katerega bi morali pritiskati, tako da bo pogovor glede nadaljnjega sodelovanja košarkarja Reala v slovenski izbrani vrsti še sledil.

Prav tako še ni zaključena zgodba z Alenom Omićem, ki zelo dobro igra pri Joventutu. V Bosni in Hercegovini rojeni center je bil po prihodu Randolpha v reprezentanco močno razočaran. Predtem je Slovenijo zastopal na svetovnem prvenstvu leta 2014 in evropskem leta 2015 ter v kvalifikacijah za evropsko košarkarsko prvenstvo 2017, dogovora o nadaljevanju pa še ni: "Alena sem obiskal v Španiji, tudi sicer pa imam z njim nenehen kontakt. Lani poleti, ko smo na KZS-ju nudili treninge košarkarjem, je tudi on sodeloval na njih. Komunikacija je normalna, so pa stvari, ki ga omejujejo. Igral bi, a pod določenimi pogoji, ki jih je treba razčistiti. On mora to preboleti, če se malce grobo izrazim, oziroma drugače razumeti. Očitno ne gre čez noč, poteka pa normalna komunikacija."

Sorodna novica Trifunović o novi naturalizaciji: Samo pragmatični želimo biti

Ob Morganu sta na seznamu prvič tudi Alen Hodžić, kapetan Kopra Primorske, ki letos igra odlično, in Martin Krampelj, ki pri Cedeviti Olimpiji letos sicer še ni dobil priložnosti, a je za reprezentanco zanimiv zaradi svoje višine, kar je sicer še naprej težava izbrane vrste: "Hodžić ima res dobro sezono in že dve leti dokazuje, da si zasluži vpoklic. Odločil sem se tudi zaradi njegovega karakterja in obrambnih nalog, ker vem, da tu lahko zelo dobro igra. Krampelj pri Olimpiji sicer še ni igral, je pa dobil nekaj minut pri Andorri, kamor je bil posojen, in moram reči, da jih je kar dobro izkoristil. Mi imamo vedno pomanjkanje na teh položajih štiri in pet. Zato ga želim imeti v reprezentanci oziroma ga videti, kakšen je na tej ravni."


Skupina F, 1. krog, četrtek, 20. 2., ob 18.00:
MADŽARSKA - SLOVENIJA (Sombotel)

Ob 18.30:
AVSTRIJA - UKRAJINA

2. krog, nedelja, 23. 2., ob 17.00:
SLOVENIJA - AVSTRIJA (Koper)

UKRAJINA - MADŽARSKA

Na evropsko prvenstvo se uvrstijo tri reprezentance.