Na seznamu je tudi največji up slovenske košarke, 17-letni član Real Madrida Luka Dončić. Foto: KZS
Na seznamu je tudi največji up slovenske košarke, 17-letni član Real Madrida Luka Dončić. Foto: KZS
Jaka Lakovič
Eden izmed pomočnikov Kokoškova bo Jaka Lakovič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Del njih bo na začetku prihodnjega meseca povabljen na priprave, ki se bodo začele 20. julija. Na seznamu je kar 16 košarkarjev, ki še nimajo uradnega nastopa za člansko izbrano vrsto. 10 izmed njih še ni bilo na pripravah članske reprezentance.

Pomočniki Kokoškova bodo Rado Trifunović, Aleksander Sekulić in Jaka Lakovič, rekorder po številu nastopov za slovensko reprezentanco.

"Po podrobni analizi seznama potencialnih reprezentantov sem se odločil za 27 igralcev. Vse dosedanje odločitve in tudi tiste v prihodnje bom sprejel zgolj s pogledom na to, kaj je najboljše za košarko v Sloveniji. Na seznam je bilo nemogoče uvrstiti vse igralce, svojo odločitev pa sem utemeljil na kombinaciji nekaterih izkušenih in mladih igralcev, od katerih pričakujem, da se bodo dokazali in prevzeli odgovornost v reprezentanci že to poletje. Reprezentanca ni le sestav dvanajstih najboljših igralcev, ampak je to ekipa 12 najboljših košarkarjev v državi, ki tvorijo ekipo. Čaka nas dolgo in naporno poletje. Pričakujem, da se bo moštvo odlično pripravilo in se kvalificiralo na evropsko prvenstvo. Od igralcev pričakujem, da bodo na priprave prišli motivirani in lačni zmag. Zavedati se moramo pomembnosti tega tekmovanja za nadaljnji razvoj celotne slovenske košarke. Kot glavni trener sem se naučil, da marsikatere stvari ne moreš nadzorovati, a lahko kontroliraš svojo pripravo in pripravo lastne ekipe. Na tem segmentu bom svoje delo nadaljeval kar se da predano in profesionalno. Ne glede na to, da sem nov član slovenske članske reprezentance, sem prepričan, da si nihče ne želi uspehov te ekipe bolj kot jaz," je povedal Kokoškov, ki je na klopi nasledil Jureta Zdovca.

Slovenija se bo za nastop na evropskem prvenstvu med 31. avgustom in 17. septembrom merila v skupini E z Bolgarijo, Kosovom in Ukrajino. Na evropsko prvenstvo bodo napredovale zmagovalke posameznih skupin ter štiri najboljše drugouvrščene reprezentance iz sedmih skupin.

Slovenija bo vse domače tekme igrala v sredo. Najprej bo 31. avgusta v dvorani Tivoli gostovalo Kosovo, 7. septembra v celjskem Zlatorogu sledi obračun z Ukrajino, teden dni pozneje pa bo v znova v Tivoliju še obračun z Bolgarijo.

Na seznamu Kokoškova so:
Jan Barbarič (organizator igre, Portorož)
Jaka Blažič (branilec, Laboral Kutxa)
Tomaž Bolčina (center, Tajfun)
Domen Bratož (organizator igre, Tajfun)
Vlatko Čančar (krilo, Union Olimpija)
Žiga Dimec (center, Krka)
Luka Dončić (branilec, Real Madrid)
Goran Dragić (organizator igre, Miami)
Zoran Dragić (krilo, Himki)
Erjon Kastrati (branilec, Krka)
Jaka Klobučar (organizator igre, Istanbul)
Luka Kraljević (krilni center, Jolly JBS)
Luka Lapornik (krilo, Union Olimpija)
Miha Lapornik (branilec, Union Olimpija)
Blaž Mahkovic (krilni centerm, Union Olimpija)
Blaž Mesiček (branilec, Union Olimpija)
Gezim Morina (krilni center, LTH Casting)
Edo Murić (krilo, Partizan)
Aleksej Nikolić (organizator igre, Brose Baskets)
Mitja Nikolić (krilo, Union Olimpija)
Alen Omić (center, Gran Canaria)
Klemen Prepelič (branilec, Oldenburg)
Matic Rebec (organizator igre, Krka)
Žan Mark Šiško (organizator igre, Cibona)
Miha Vašl (branilec, Zlatorog)
Gašper Vidmar (center, Banvit)
Saša Zagorac (krilni center, Union Olimpija)