Izjemni košarkarski karieri, v kateri sta osvojila tako rekoč vse, kar se na stari celini osvojiti da, bosta Sani Bečirović in Boštjan Nachbar sklenila na Košarkarski simfoniji. Športni spektakel, ki ga bodo popestrila znana imena iz sveta košarke in zabave, bo v ljubljanske Stožice znova privabil košarkarsko smetano. Foto: www.alesfevzer.com
Izjemni košarkarski karieri, v kateri sta osvojila tako rekoč vse, kar se na stari celini osvojiti da, bosta Sani Bečirović in Boštjan Nachbar sklenila na Košarkarski simfoniji. Športni spektakel, ki ga bodo popestrila znana imena iz sveta košarke in zabave, bo v ljubljanske Stožice znova privabil košarkarsko smetano. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Nachbar je prve košarkarske korake naredil v Dravogradu. Osvojil je naslov slovenskega, španskega in nemškega državnega prvaka, svoj pečat pa pustil tudi v severnoameriški ligi NBA, kjer je nosil dres Houston Rocketsov, New Orleans oz. Oklahoma City Hornetsov ter New Jersey Netsov. Foto: www.alesfevzer.com
Sani Bečirović, eden najbolj talentiranih evropskih košarkarjev vseh časov, je v svoji karieri dosegel mnogo, za največji uspeh pa si šteje naslov prvaka evrolige, ki ga je leta 2007 osvojil z grškim Panathinaikosom. Foto: www.alesfevzer.com
Nachbar in Bečirović bosta odigrala poslovilno tekmo

Nachbar je odločitev o upokojitvi sporočil prejšnji teden, 14. maja, čustveno pismo je poslal v uredništvo MMC-ja.

Ob predstavitvi poslovilne tekme, ki sta jo Boki in Sani imenovala Košarkarska simfonija, pa je Nachbar še enkrat navedel razloge za upokojitev. Res je, po daljšem premisleku sem se ne glede na to, da sem se fizično še dobro počutil in da imam košarko še vedno zelo rad, odločil, da je to to. Enostavno se mi zdi, da ko se enkrat zjutraj zbudiš in ti košarka ni več tista prva misel v glavi, ko enkrat druge stvari postanejo tvoja prioriteta, potem se mi zdi edino prav, da se kot profesionalni športnik odločiš, da začneš početi nekaj drugega."

Poslovilna tekma bo 30. avgusta v Stožicah.


Bokijeva košarkarska kariere je bila resnično bogata, igral je za številne klube, Union Olimpijo, Benetton, Houston, New Orleans, New Jersey, Efes Pilsen, Unics Kazan, Barcelono in nazadnje Sevillo. "V karieri sem imel ogromno srečo, da sem dosegel tiste cilje, ki sem si jih najbolj sam želel, se pravi, igrati v najboljših evropskih klubih, dvakrat iti na F4 Evrolige, igrati v Ligi NBA, kar je bila moja želja, odkar sem praktično prvič videl Michaela Jordana leteti po zraku in igrati za reprezentanco na vseh največjih prvenstvih."

Dodal je, da z igrišč odhaja zadovoljen, ampak glede na to, da je lansko sezono v Sevilli končal s poškodbo, sezone ni uspel končati, kakor je želel: "Zelo vesel sem, da bova Sanijem, s katerim sem skupaj začel kariero pred 30 leti, stopila še zadnjič skupaj na parket, igrala bova drug proti drugemu. Sani je eden izmed mojih najboljših prijateljev, skupaj sva odraščala na igriščih, bila soigralca v ekipah mlajših starostnih kategorij, ob prehodu v člansko košarko pa odšla vsak svojo pot. Ob redkih reprezentančnih akcijah sva nato še zaigrala skupaj, a zagotovo bo eden izmed lepših trenutkov mojega življenja zaključiti kariero skupaj z njim. Skupaj z nama bodo pravi mojstri košarke, zato že komaj čakam, da sodnik vrže prvo žogo v zrak."

"Zahvala vsem, ki so nam pomagali do uspeha"
Dogodka se veseli tudi Sani: "S tem izjemnim športnim dogodkom želim skleniti lepo zgodbo, na katero ne gledam le kot na kariero. Nanjo gledam kot na druženje, med katerim sem spoznal ogromno ljudi in prijateljev. Nekateri so se mi bolj vtisnili v srce, drugi mogoče malenkost manj, a vsi so del moje zgodbe. Vsi, ki bomo stopili na parket dvorane Stožice, bomo to napravili z istim razlogom. Pokazati želimo, da ne glede na rivalstva, ki so vladala med nami, in borbe, ki smo jih bíli na igrišču, na koncu ostanejo lepi trenutki in prijateljstva, ki trajajo celotno življenje. Košarkarska simfonija je zahvala vsem, ki so mi na športni poti pomagali do uspeha," je dejal Bečirović.

Bečirović in Nachbar sta s slovensko reprezentanco do 20 let osvojila naslov evropskih prvakov leta 2000 v Makedoniji. Za najkoristnejšega igralca prvenstva je bil izbran prvi.

Stožice v znamenju št. 7
Igralci bodo na Košarkarski simfoniji razdeljeni v dve moštvi, katerih kapetana bosta Bečirović in Nachbar, na klopi pa bodo tekmo dodatno popestrili trenerji, ki so imeli velik vpliv na potek njune kariere. Večer bo za vse zbrane zagotovo nepozaben, saj se bo na kupu zbralo veliko izjemnih športnikov, košarkarjev, s katerimi se bodo lahko družili oziroma slikali tudi gledalci. Stožice bodo v znamenju številke 7, ki sta jo nosila oba, med drugim tudi dolžina posamezne četrtine.

Visoki gostje, ki so že potrdili prihod v Ljubljano, so med drugimi grški as Dimitris Diamantidis, srbski zvezdniki Miroslav Raduljica, Igor Rakočević ter Nenad Krstić, makedonska legenda Vlado Ilievski, bivši reprezentant BiH-a Jasmin Hukić ter mnogi drugi, ki jih bodo organizatorji predstavili v prihodnjih tednih in mesecih.

Nachbar in Bečirović bosta odigrala poslovilno tekmo