Dejan Bodiroga je potrdil, da si bodo v Srbiji prizadevali pridobiti organizacijo EP-ja. Foto: Aleš Fevžer
Dejan Bodiroga je potrdil, da si bodo v Srbiji prizadevali pridobiti organizacijo EP-ja. Foto: Aleš Fevžer

Ukrajinci so kljub izrednim razmeram, ki vladajo v državi, dolgo zatrjevali, da so vseeno sposobni organizirati to veliko tekmovanje, ki je bilo nazadnje septembra v Sloveniji, toda zdajšnje razmere, ko je do prvenstva le še dobro leto, Ukrajino pa čaka gradnja številnih dvoran in centrov, kot kaže, tega ne bodo omogočale in se bodo morali Ukrajinci od organizacije posloviti.

Hitro so se našle države, ki so pripravljene prevzeti organizacijo dogodka. Govori se tudi o nekaterih skupnih kandidaturah, toda najglasnejši so v Franciji. Aktualni evropski prvaki bi radi naslov branili pred domačimi gledalci, toda vseh pogojev na čelu s pariškimi dvoranami vendarle ne izpolnjujejo.

Prvenstvo so pripravljeni organizirati tudi v Srbiji, če ne celotnega, pa vsaj kakšno skupino. "Predali smo kandidaturo za organizacijo evropskega prvenstva 2015. Ukrajina ne more organizirati tega prvenstva. Videli bomo, kaj bo odločila Fiba. Videli bomo, ali bo prevzela organizacijo ena ali več držav. Ko bomo videli, kakšne so možnosti, bomo videli, ali lahko organiziramo vsaj eno tekmo. Naša želja in želja ministrstva je, da organiziramo čim več tekem," je povedal podpredsednik srbske košarkarske zveze in legendarni košarkar Dejan Bodiroga. Srbija, tedaj še skupaj s Črno goro, je evropsko prvenstvo organizirala leta 2005. Srbija naj bi se potegovala skupaj z Makedonijo in Bolgarijo za soorganizacijo EP-ja 2017.