Luka Ščuka ima izjemne telesne predispozicije. Pri višini 208 centimetrov je zelo gibljiv in hiter, hkrati pa tudi zelo dober skakalec. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Ščuka ima izjemne telesne predispozicije. Pri višini 208 centimetrov je zelo gibljiv in hiter, hkrati pa tudi zelo dober skakalec. Foto: www.alesfevzer.com

Novogoričan, ki je maja dopolnil 21 let, je tudi najmlajši MVP superpokalnega obračuna do zdaj. Tovrstno tekmovanje sicer poteka 20 let. K zmagi zmajev nad domžalskim Heliosom (76:59) je prispeval 21 točk, ujel sedem odbitih žog in zbral statistični indeks 25. "Res dober občutek po tej zmagi. Smo jo pričakovali, toda Helios se je dobro upiral. Vedeli smo, da bo tekmec igral agresivno, saj druge možnosti nima. Na srečo nam je stekel met in smo zadevali z odprtih položajev. Iskali smo odprtega igralca, ne glede na to, kdo je bil. Vedeli smo, da nam bodo zapirali raketo in izpod koša ne bomo lahko dosegali točk. Hkrati smo igrali agresivno v obrambi, kar je zahteval tudi trener, in tako prevesili tekmo na svojo stran," je dejal Ščuka.

Ščuka blestel na superpokalu v Kranju

Z njim na parketu so bili Ljubljančani za 22 točk boljši od tekmecev. Uvodno četrtino so Domžalčani dobili (22:24), v drugi pa je peterka, v kateri je bil tudi obetavni 208 centimetrov visoki krilni košarkar, začela preobrat. Osem točk je dosegel v prvem delu, pet pa v tretji četrtini. Ob koncu tega dela igre je za dvomestno razliko poskrbel Jaka Blažič, ki je imel sicer predtem veliko težav z osebnimi napakami. Po zaslugi povratnika v zmajevem gnezdu, ki je znova tudi kapetan slovenskega prvaka, je Cedevita Olimpija na začetku zadnje četrtine ohranjala prednost, Ščuka pa je z dvema trojkama dokončno razblinil dvome o zmagovalcu.

Lani strgal križno vez

Izza črte je bil zelo natančen, saj je za tri metal 5/9, akcija tekme pa je bilo atraktivno zabijanje po "alley oopu" s Seanom Armandom v tretji četrtini. "Super, kaj naj rečem. Cela ekipa je dala vse od sebe," je bil zadovoljen Primorec, ki se vrača po hudi poškodbi kolena. Pred dobrim letom dni, ko bi sicer moral biti posojen Mornarju v Baru, si je na treningu strgal prednjo križno vez desnega kolena. Moral je na operacijo, zaradi rehabilitacije pa je izgubil celotno sezono. V tisti predtem je bil na začetku celo v prvi peterki zmajev, po seriji slabših rezultatov pa je bila njegova minutaža znatno manjša.

V soboto bo Cedevita Olimpija začela Ligo ABA, ko bo gostila Mego, čez en teden pa tudi Evropski pokal, ko bo gostovala v Tel Avivu pri Hapoelu. Foto: www.alesfevzer.com
V soboto bo Cedevita Olimpija začela Ligo ABA, ko bo gostila Mego, čez en teden pa tudi Evropski pokal, ko bo gostovala v Tel Avivu pri Hapoelu. Foto: www.alesfevzer.com

V Ljubljano je prišel pred tremi leti iz Nove Gorice in z najuspešnejšim slovenskim klubom podpisal štiriletno pogodbo. V uvodni sezoni je dobro izkoriščal priložnost, ki jo je dobival predvsem v državnem prvenstvu, in pustil zelo pozitiven vtis. Lani si je potem tudi izboril prvi vpoklic v reprezentanco in pozneje dočakal priložnost na pripravah pred EuroBasketom. Potem pa je torej načrte prekrižala poškodba, ki je zdaj uspešno sanirana: "Ta naziv MVP-ja mi pomeni kar veliko, saj se vračam po hudi poškodbi. Predstavlja neko dodatno samozavest. Neverjetno. Najboljši občutek, ki ga lahko imaš."

Pianigiani: Je pameten igralec, ki želi napredovati

Cedevita Olimpija zanesljivo osvojila superpokal

"Je kar težka pot za mano. Rehabilitacija ni bila lahka, toda na srečo sem se vrnil. Verjamem, da še močnejši," je dodal Ščuka, ki je dobro igral že na pripravljalnih tekmah. Prejšnji teden, ko so zmaji sicer zelo razočarali na superpokalu Lige ABA, pa je tekme spremljal s klopi, le na zadnji je na parket stopil za dobro minuto, saj je imel velik žulj na stopalu, kar pa je zdaj že pozdravil: "V pripravljalnih tekmah sem imel kar konkretno vlogo. Dobro sem se znašel pod vodstvom novega trenerja. Pusti proste roke. Lahko vzamem žogo, vržem, ko sem odprt, in v igri ostanem tudi, ko naredim kakšno napako."

"Zadovoljen sem z njegovim napredkom, ni pa še dovolj, saj je sposoben več. Želim in pričakujem še več od njega. Žal ni igral tistih tekme v superpokalu Lige ABA, ki so bile lepa priložnost, da bi dobil veliko minut in potrebne izkušnje. Igrali smo proti trem različnim ekipam, trem različnim sistemom. Veliko bi pridobil, če bi igral. Potrebuje čim več tekem. Pomembno je, da napreduje. Je poslušen in pameten igralec. Hkrati želi napredovati in čim prej želi postati resen košarkar na vrhunski ravni. Taka tekma, kot jo je odigral tokrat, je zelo pomembna za samozavest," je o Ščuki spregovoril tudi trener ljubljanske zasedbe Simone Pianigiani.