Prstan, ki ga ne morete kupiti niti v najdražji draguljarni, krasi prste treh Slovencev. Foto: EPA
Prstan, ki ga ne morete kupiti niti v najdražji draguljarni, krasi prste treh Slovencev. Foto: EPA

V ponedeljek se je Benu Udrihu in Rašu Nesteroviču priključil še Saša Vujačič, ki je Slovenijo izstrelil na prvo mesto evropske lestvice. Kot prva Slovenca sta prstan osvojila Udrih in Nesterovič, ki sta bila v šampionski ekipi San Antonia leta 2005. Savinjčan si je drugi prstan nadel leta 2007, prav tako z Ostrogami.

Vse se je začelo z Žanom Tabakom
Prvi Evropejec z NBA-naslovom je Hrvat Žan Tabak, član Houstona leta 1995. V naslednjih treh letih je z velikimi Chicago Bullsi tri prstane osvojil še en Hrvat Toni Kukoč. Od leta 2001 se je le dvakrat zgodilo, da v moštvu prvakov Lige NBA ni bilo niti enega evropskega košarkarja (Miami 2006, Boston 2008).

Prstani tudi za Ukrajino in Nizozemsko
V letih 2001 in 2002 je bil pri Lakersih Ukrajinec Stanislav Medvedenko, potem pa je sledila doba Francoza Tonyja Parkerja, ki je bil najboljši s San Antoniom v letih 2003, 2005 in 2007. Vmes je leta 2004 veliki met z Detroitom uspel Turku Mehmetu Okurju in Srbu Darku Miličiću. Prstan ima tudi Nizozemska. Dobil ga je Francisco Elson s San Antoniom leta 2007. Skupaj z Vujačičem se je v zgodovino Lige NBA zapisal tudi Španec Pau Gasol.

Slovenija si deli prvo mesto s Hrvaško
Če seštejemo število prstanov po državah, sta na vrhu Slovenija in Hrvaška (4), sledijo Francija (3), Ukrajina (2) ter Srbija, Turčija, Nizozemska in Španija.

R. K.