Aleksej Nikolić se je uveljavil pri Sparsih iz Sarajeva, igral pa je še v Nemčiji za Bamberg, Srbiji za Partizan in Italiji za Treviso. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić se je uveljavil pri Sparsih iz Sarajeva, igral pa je še v Nemčiji za Bamberg, Srbiji za Partizan in Italiji za Treviso. Foto: www.alesfevzer.com

Eden najboljših slovenskih organizatorjev igre je z novim klubom odigral dve tekmi, na katerih je bil izjemno učinkovit. Vedno je veljal za košarkarja, ki je zelo dober in nepopustljiv v obrambi, močan "na žogi", zdaj pa se je izkazal tudi s strelskim učinkom. Na prej je na domačem parketu z novo okrepitvijo Gravelins ugnal Le Mans (91:77), 26-letni Postojnčan pa je po enem letu odsotnosti s košarkarskih igrišč v 25 minutah pripeval 15 točk, ujel tri odbite žoge in izsilil kar deset osebnih napak. V zadnjem krogu je bil ob gostujoči zmagi nad Roannom (76:89) še boljši. Na parketu je prebil 29 minut, v tem času pa se je izkazal z 21 točkami, ko je iz sedmih poskusov zadel kar šest trojk, štirimi skoki in štirimi podajami.

"Lepo je biti znova na parketu. Res super občutek. Sem se malce pogovarjal, kako bo, saj vendarle eno leto nisem igral. Mislim, da sem se dobro znašel. Seveda nisem pozabil igrati košarke, le nisem vedel, kako bom reagiral po poškodbi. Na koncu koncev, če lahko igram na treningih, zakaj ne bi na tekmah. Nerad in ne dosti razmišljam o tem, koliko se kaj pozna, ampak le gledam naprej, da igram in čim bolj napredujem," je za MMC povedal vrhunski "playmaker", ki se je torej med "gusarji" s severa Francije odlično znašel: "Lahko rečem, da sem kar presenečen nad pogoji v klubu, ki so res vrhunski. So mi povedali, da celo mesto živi za košarko, ki je animacija številka ena. Žal zdaj ni gledalcev na tekmah, tako da tega ne morem še občutiti. Kar se tiče pogojev in organizacije, je vse na res visoki ravni. Mislim, da sem se dobro vklopil v ekipo, ki je me lepo sprejela. Res sem zadovoljen. Imamo tako delovno atmosfero, kar mi tudi odgovarja."

Gravelines je trenutno s polovičnim izkupičkom šestih zmag in porazov trenutno deveti v domačem prvenstvu. Foto: Reuters
Gravelines je trenutno s polovičnim izkupičkom šestih zmag in porazov trenutno deveti v domačem prvenstvu. Foto: Reuters

"Ko je prišla informacija, da sem prost, so se javili in dejali, da potrebujejo okrepitev na položaju branilca. Hitro so potrebovali odgovor, saj se je bližal rok za registracijo igralcev. Pogoji so mi ustrezali in sem pristal. Pri odločitvi je bilo glavno, da me tu čaka še 24 tekem. To je glavna stvar. Nisem veliko razmišljal in sem zadovoljen, da sem se tako odločil," je dejal Nikolić, čigar ime se je v zadnjih letih večkrat povezovalo tudi s Stožicami. O njem je, ko je bil še član Bamberga, kot veliki okrepitvi govoril že Roman Lisac, tedaj direktor Petrola Olimpije, kasneje pa naj bi bila med ovirami tudi pogodba s Partizanom: "Interes vedno obstaja, kar je normalno, a zdaj ni bilo nič konkretnega. Niti nisem pričakoval. Recimo Olimpija ima kompletno postavo, tudi registracija za Evropski pokal in Ligo ABA ni bila več mogoča. Je bilo še nekaj ponudb, a mi je bila Gravelinesova najbolj všeč, saj, kot pravim, me čaka še toliko tekem, kar je najbolj pomembno."

Francosko prvenstvo je bilo zaradi covida-19 vmes prekinjeno, ogromno dvoboje prestavljenih, tako da bo priložnosti za igranje še dovolj. Liga je zelo kakovostna, kar poudarjajo Slovenci, ki si kruh služijo v Franciji – tam igrata še Alen Omić (Bourg) in Gregor Hrovat (Cholet), Jure Zdovc pa vodi Metropolitans –, to pa potrjujejo tudi izidi francoskih klubov v evropskih tekmovanjih. Na primer Asvel dostojno igra v Evroligi, Metropolitans in Monaco sta s prvega mesta v skupini napredovala v četrtfinale Evropskega pokala, za kar je bil do zadnjega kroga v igri tudi Nanterre, v tej fazi tekmovanja pa je zaigral še Bourg, ki pa so mu konkurenčnost za preboj med najboljših osem preprečile tudi težave s poškodbami.

Lansko sezono je Nikolić igral pri italijanskem Trevisu, kamor ga je posodil Partizan in kjer je pustil dober vtis. Poleti je nato moral na operacijo, po prvih napovedih pa naj bi zaigral decembra. Tedaj tudi ni bilo jasno, ali bodo v Beogradu še računali nanj. Novembra se je vrnil v Srbijo in ob vseh težavah črno-belih s položajem organizatorja igre se je zdelo, da bo slovenski košarkar dobrodošla okrepitev in osvežitev moštva, ki mu letos ne gre prav nič po načrtih. "Sanacija je zdaj za mano. Seveda ni stanje še stoodstotno, kot tudi ni mogoče pričakovati, da bo na začetku. Je pa na ravni, ki mi omogoča igranje košarke, kar je najbolj pomembno v celi situaciji. Čim prej želim ujeti tekmovalni ritem. Ko sem prišel v Beograd, sem sicer imel še nekaj težav, kar je bilo pričakovati in kar je tudi rekel zdravnik, da bo. Sem se boril in konec januarja sem bil že na treningih, tudi pripravljen za igro," je zatrdil Aleksej.

S predstavami v Franciji je Nikolić potrdil zmoto Partizana, ki mu letos ni dal priložnosti. Foto: Partizan NIS
S predstavami v Franciji je Nikolić potrdil zmoto Partizana, ki mu letos ni dal priložnosti. Foto: Partizan NIS

Vendarle pa priložnosti ni dočakal in naposled je ob nesoglasjih prišlo do prekinitve sodelovanja. Partizan je medtem v veliki rezultatski krizi, kot pravijo srbski kolegi, pa se stanje v vodstvu kluba oz. kaos v pisarnah odraža tudi na parketu. Letos so na primer črno-belo zasedbo zapustili že trije organizatorji igre (poleg Nikolića še Codi Miller-McIntyre in Nemanja Gordić, op. a.), vsi odhodi pa naj ne bi bili posledica le odločitev trenerskega štaba. "Zdelo se je, da je vse manj možnosti, da bomo sčasoma našli skupni jezik. Ko bi se moral vračati na parket, preprosto nisem dobil priložnosti. Potem je prišlo do prekinitve sodelovanje in sem šel svojo pot. Tako je bilo, zdaj sem v Franciji in zadovoljen, da se je tako razpletlo," je povedal Nikolić in le pristavil: "Če nisem dobil priložnosti za igranje, mislim, da nisem imel tam več česa delati."

Aleksander Sekulić je v teh dveh zadnjih ciklih opravil dobro delo. Vidi se, da je energija prava in tudi igre so bile dobre. Na koncu nam je lahko žal tega poraza z Ukrajino, ki je pustil malce grenkega priokusa, ker nismo prvi v skupini. Na koncu je pomembno, da smo se brez težav uvrstili in bomo lahko branili naslov evropskega prvaka.

Aleksej Nikolić o zadnji reprezentančnih akcijah

Po okrevanju in seveda dobrih predstavah v dresu Gravelinesa bo zaostril konkurenco na položaju enke v slovenski reprezentanci. Ali je recimo svojo nalogo na EuroBasketu 2017 odigral vrhunsko, še posebej v finalu, kjer je moral v odločilnih trenutkih prevzeti organizacijo igre, potem ko Goran Dragić ni mogel nadaljevati. Po evropski kroni je pred Slovenijo nov velik izziv – olimpijske igre, kamor pelje le zmaga na junijskem kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu: "Olimpijske igre predstavljajo ogromno motivacijo. Po tej poškodbi sem res željan igranja košarke. Zdaj je pred mano še veliko tekem. Najprej francoska liga, potem pa bi si seveda želel igrati za reprezentanco."

"Olimpijske igre zagotovo predstavljajo največji prestiž kariere. Kot sem se recimo pogovarjal z Nikosom Zisisom, ki je veliko osvojil z reprezentanco, je dejal, da so bile olimpijske igre poseben občutek. Vse skupaj predstavlja veliko motivacijo, saj vsi vemo, kaj pomenijo. Luka Dončić je trenutno eden najboljših igralcev na svetu in predstavlja dodano vrednost. Z njim se imamo vso pravico postaviti v položaj favorita, ne glede na to, da bo Litva igrala doma. Ne vemo, če bo turnir s publiko, tako da bo lahko na koncu kot nekakšen nevtralen teren. Bomo videli, kakšna bo situacija. Zagotovo lahko sestavimo zelo dobro ekipo in se nadejamo osvojitve turnirja, s čimer bi izpolnili to veliko olimpijsko željo," je zaključil Nikolić.


Na seznamu so slovenski košarkarji, ki igrajo na najvišji ravni, reprezentančni kandidati in obetavni slovenski košarkarji, ki že igrajo v članski konkurenci.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Nejc Barič (Krka)

3. k. 2. d. DP: Podčetrtek-K. 92:82

1. k. 2. d. DP: Rogaška-Krka 90:89

25

38

11 (4/7 za dve, 1/4 za tri)

12 (1/3 za dve, 2/5 za tri)

2

2

1

5

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

21. krog ABA: Igokea-Olimpija 76:70

6. k. 2. del EC: Budućnost-O. 79:66

32

35

5 (1/5 za dve, 0/5 za tri)

18 (4/10 za dve, 1/7 za tri)

2

3

0

0

Saša Ciani (Dynamic/SRB)

26. krog DP: Dyn.-Zlatibor 95:79

24. krog DP: Napredak-Dyn. 79:75

11

22

2 (0/1 za dve)

8 (3/4 za dve)

3

9

0

1

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver-Dallas 103:116

Memphis-Denver 102:103

6

/

0 (0/1 za tri)

/

1

/

0

/

Žiga Dimec (Cedevita Olimpija)

21. krog ABA: Igokea-Olimpija 76:70

6. k. 2. del EC: Budućnost-O. 79:66

9

7

2 (1/1 za dve)

0 (0/1 za dve)

2

1

2

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Denver-Dallas 103:116

Oklahoma City-Dallas 116:108

Dallas-San Antonio 115:104

33

/

39

21 (4/6 za dve, 3/10 za tri)

/

22 (7/10 za dve,2/10 za tri)

5

/

12

12

/

12

Goran Dragić (Miami Heat/ZDA)

Orlando-Miami 97:102

Chicago-Miami 90:101

Miami-Orlando 111:103

24

32

26

3 (0/3 za dve, 1/8 za tri)

25 (5/7 za dve, 4/8 za tri)

11 (1/5 za dve, 3/6 za tri)

4

7

3

8

5

5

Zoran Dragić (Baskonia/ŠPA)

26. krog DP: Baskonia-Real 74:85

29. krog EL: Baskonia-Bayern 78:71

16

5

7 (2/3 za dve, 0/2 za tri)

0 (0/1 za dve)

2

0

0

0

Gregor Glas
(Dnyamic/SRB)

26. krog DP: Dyn.-Zlatibor 95:79

24. krog DP: Napredak-Dyn. 79:75

26

19

31 (8/11 za dve, 4/7 za tri))

6 (1/5 za dve, 0/3 za tri)

6

5

3

2

Alen Hodžić (Cedevita Olimpija)

21. krog ABA: Igokea-Olimpija 76:70

6. k. 2. del EC: Budućnost-O. 79:66

14

8

0 (0/1 za tri)

0

2

0

2

0

Gregor Hrovat (Cholet/FRA)

/

/

/

/

/

Jaka Klobučar (Büyükčekmece/TUR)

25. krog DP: B.-Bursaspor 68:73

/

/

/

/

Jan Kosi (Krka)

3. k. 2. d. DP: Podčetrtek-K- 92:82

1. k. 2. d. DP: Rogaška-Krka 90:89

2

/

0

/

1

/

0

/

Luka Lapornik (Krka)

3. k. 2. d. DP: Podčetrtek-K. 92:82

1. k. 2. d. DP: Rogaška-Krka 90:89

26

32

11 (1/1 za dve, 3/5 za tri)

19 (1/1 za dve, 5/8 za tri)

5

3

0

2

Miha Lapornik (Heroes Den Bosch/NIZ)

1. k. 2. d. DP: B.-Groningen 68:81

12. krog DP: Bosch-Yoast 94:77

31

28

14 (2/3 za dve, 2/8 za tri)

18 (2/3 za dve, 4/7 za tri)

8

0

3

4

Jurij Macura (FMP/SRB)

21. krog ABA: Zadar-FMP 63:76

/

/

/

/

Blaž Mahkovic (Helios Suns)

3. k. 2. d. DP: Helios-Olimpija 100:50

22

13 (1/2 za dve, 2/7 za tri)

7

5

Blaž Mesiček (Split/HRV)

poškodovan

Jordan Morgan (Unics Kazan/RUS)

VTB: Kalev-Unics 49:76

6. k. 2. d. EC: Gran Canaria-U. 96:90

20

25

7 (3/7 za dve)

20 (7/9 za dve)

4

10

1

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

21. krog ABA: Igokea-Olimpija 76:70

6. k. 2. del EC: Budućnost-O. 79:66

24

30

12 (2/6 za dve, 2/4 za tri)

8 (1/1 za dve, 2/3 za tri)

3

4

1

1

Aleksej Nikolić (Gravelines Dunkerque/FRA)15. krog DP: Roanne-Grav. 76:89

29

21 (6/7 za tri)

4

4

Alen Omić (JL Bourg-en-Bresse/FRA)

15. krog DP: Le Mans-Bourg 85:86

6. krog 2. del EC: Virtus-Bourg 83:62

17

25

9 (4/4 za dve)

10 (5/7 za dve, 0/1 za tri)

3

6

1

3

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

26. krog DP: Gipuzkoa-Val. 78:60

29. krog EL: Val.-Fenerbahče 66:52

23

16

15 (0/2 za ve, 5/9 za tri)

5 (1/1 za dve, 1/4 za tri)

0

1

3

1

Matic Rebec (Orasi Ravenna/ITA, 2. liga)

26. krog DP: Pistoia-Ravenna 61:76

25. krog DP: San Severo-Rav. 81:83

28

28

11 (2/4 za dve, 2/5 za tri)

15 (4/6 za dve, 1/6 za tri)

2

3

6

3

Luka Rupnik (Cedevita Olimpija)

21. krog ABA: Igokea-Olimpija 76:70

6. k. 2. del EC: Budućnost-O. 79:66

17

13

10 (0/1 za dve, 3/4 za tri)

2 (1/1 za dve, 0/3 za tri)

2

2

3

2

Žiga Samar (Fuenlabrada/ŠPA)

26. krog DP: Manresa-Fuen. 90:76

21

3 (1/4 za dve, 0/3 za tri)

1

3

Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

23. krog DP: B.-Oldenburg 108:102

29. krog EL: Baskonia-Bayern 78:71

20

16

5 (1/3 za dve, 1/3 za tri)

0 (0/1 za dve)

2

0

3

6

Jan Špan (Gipuzkoa San Sebastian/ŠPA)

26. krog DP: Gip.-Valencia 78:60

20

15 (4/5 za dve, 2/7 za tri)

3

2

Gašper Vidmar (Reyer Venezia/ITA)

/

/

/

/

/