Zanimanje mladih je bilo izjemno. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Zanimanje mladih je bilo izjemno. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Čakajoč na podpis ... Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Čakajoč na podpis ... Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Fundacija Gorana Dragića vsako leto s pomočjo sponzorjev in partnerjev ter podjetjem Spontanzo obnovi zunanje košarkarsko igrišče. Pri tem ne gre samo za klasične igralne površine, ampak tudi koše, prilagojene najmlajšim, ter dodatne talne označbe. Igrišča so nadgrajena tudi v aplikaciji, v kateri uporabnike čaka kup Gogijevih nasvetov in vaj.

Košarkarsko igrišče na Ptuju je eno najlepših, meni Goran Dragić. Foto: MMC RTV SLO
Košarkarsko igrišče na Ptuju je eno najlepših, meni Goran Dragić. Foto: MMC RTV SLO

Projekt Podam, da igram je po Ljubljani, Mariboru, Laškem, Murski Soboti in Novem mestu tokrat zaživel ob Športnem centru Campus v središču Ptuja.

"To je poslanstvo, ki sem si ga zadal, da poskusim vsaj nekaj vrniti prek košarke. Meni je košarka dala vse," je bil "zmaj" Goran, ta je tako kot kurenti, ki preganjajo zimo na Ptuju, tokrat odpihnil oblake na Ptuju, vesel izjemnega odziva mladih.

Gorana Dragića je na odprtju spremljala tudi njegova srčna izbranka – Greice Murphy. Foto: MMC RTV SLO
Gorana Dragića je na odprtju spremljala tudi njegova srčna izbranka – Greice Murphy. Foto: MMC RTV SLO

Ti so se v pričakovanju vrhunca pred novim košarkarskim igriščem, ki ga je Gogi označil za eno najlepših, ogrevali z meti na koš in zabijanjem golov. Tisti, ki jim je uspelo zadeti, so za nagrado prejeli košarkarsko žogo, nekateri pa so domov odnesli tudi knjigo z naslovom Goran, legenda o zmaju.

Zlati kapetan ob vhodu na igrišče. Foto: MMC RTV SLO
Zlati kapetan ob vhodu na igrišče. Foto: MMC RTV SLO

Ta se je začela v Kosezah, na igrišču pred dvorano Ilirije. Košarka, sendvič in voda, to je bilo vse, kar je Gogi kot mladenič potreboval, ko je ure in ure preživljal na košarkarskem igrišču. "To me spravi v čase, ko sem bil otrok, ko sem igral košarko, takrat so bila igrišča polna. Moj najljubši spomin na zunanja košarkarska igrišča je borba za igrišče samo. Ko smo se borili, da nismo izgubili, ker je to pomenilo, da si potem čakal, da znova prideš na vrsto, da lahko igraš. Pa seveda klasično otroštvo izpred 25 let s sendvičem in sokom v senci dreves."

Želi si, da bi mladi čim več časa preživeli na igriščih, ne pred zasloni. "Igrišča preuredimo, da zaživijo, da otroci igrajo ..."

Danes na Ptuju športnih dejavnosti ni manjkalo, mladi so se pomerili v nogometu in košarki. Zmagovalcem košarke 3 x 3 – slavje je bilo popolno, saj je zmagala domača ekipa – pa je Gogi izročil pokal. Sledilo je medijsko druženje in podpisovanje avtogramov, vrsti pa ni bilo videti konca.

Zmaj, ki je Gogijev zaščitni znak, pogleduje proti Ptujskemu gradu. Foto: MMC RTV SLO
Zmaj, ki je Gogijev zaščitni znak, pogleduje proti Ptujskemu gradu. Foto: MMC RTV SLO

Mladi so tako "povozili" Gogijevo razmišljanje. "Že eno leto sem upokojen, nekateri fantje po mojem mnenju sploh ne vedo, kdo sem. Vsi spremljajo Luko, Čančarja, Blažiča, to je vse normalno." Ampak fantje in dekleta še kako vedo, kdo je Gogi. Kapetan košarkarske reprezentance, ki je Slovenijo popeljal do prvega naslova evropskih prvakov, košarkar, ki je navduševal v NBA-ju. Izjemno kariero bo kronal 24. avgusta, ko se bo na poslovilni tekmi z naslovom Noč zmaja, dokončno poslovil od košarkarskih parketov.

Košarke ne pogreša zares, je razkril medijem. "Pogrešam garderobo, adrenalin. Tekem, treningov in tekmovanj pa čisto nič. Dobro sem naredil ta prehod, veliko sem doma z otrokoma, imam starševske obveznosti. Veliko časa imam zase, lahko delam stvari, ki jih prej nisem mogel. Mi je zelo lepo."

Prvo izmed pametnih košarkarskih igrišč, ki je nastalo z Gogijevo pomočjo, stoji v parku Tivoli v Ljubljani. V teh dneh so igrišče nepridipravi uničili. Legenda slovenske košarke je incident komentirala tako: "Ni lepo. Konec koncev so nekateri posamezniki, ki mogoče imajo težko otroštvo, imajo kakšne travme, mogoče nimajo staršev prisotnih. Vse to razumem. S fundacijo smo se že pogovarjali, da bomo poskusili to igrišče znova preurediti. Je pa res, vložiš toliko truda, nekaj narediš za otroke, potem pa se to zgodi. Je težko, ampak to je sestavni del življenja, tako kot v športu, poslu, so vzponi in padci."

Končajmo z vzponi. Fundacija Gorana Dragića že pogleduje novim izzivom naproti. Prihodnje leto sta predvideni prenovi košarkarskih igrišč v Novi Gorici in Ilirski Bistrici.

Eden izmed namenov odpiranja igrišč je otroke zvabiti proč od sodobnih naprav, da poskrbijo zase, za svoje telo, za socializacijo, je povedal tudi organizator dogodka Noč zmaja Matej Avanzo (pogovor z njim si boste lahko prebrali v prihodnjih dneh).
Eden izmed namenov odpiranja igrišč je otroke zvabiti proč od sodobnih naprav, da poskrbijo zase, za svoje telo, za socializacijo, je povedal tudi organizator dogodka Noč zmaja Matej Avanzo (pogovor z njim si boste lahko prebrali v prihodnjih dneh). "Igrišča so super magnet, Gogi je idol več generacij. Drugače je, če Gogi pozove otroke h gibanju, kot če to storijo starši. To mislim, da je glavna vloga Gogija. Je ambasador gibanja, ne samo košarke, na splošno delovanja v športu, dobrodelnosti in predvsem povezovanja. Gogi se s celotno svojo ekipo trudi narediti čim večji odtis zdravih, pravilnih odločitev, da bo jutri naša družba vsaj malo boljša." Foto: Aleš Cipot
Dragić: V penziji imam še več dela kot med kariero
Dragić v Sloveniji obnovil že šest košarkarskih igrišč
Igrišče Gorana Dragića tudi na Ptuju