Dallas, ki v zgodovini še nikoli ni bil prvak Lige NBA, je osvojil lovoriko za zmago v Zahodni konferenci. Foto: EPA
Dallas, ki v zgodovini še nikoli ni bil prvak Lige NBA, je osvojil lovoriko za zmago v Zahodni konferenci. Foto: EPA
Shawn Marion je 15 od svojih 26 točk dosegel v zadnji četrtini. Foto: EPA
Dallas je v končnici na domačem parketu dobil sedem od osmih tekem. Foto: EPA

Potem ko so na zadnji tekmi v Oklahomi Mavericksi v zadnjih petih minutah izbrisali 15 točk minusa, so tokrat štiri minute in pol pred koncem zaostajali za šest. Do zaključne sirene je bil izid 14:4. Dirk Nowitzki in Shawn Marion sta dosegla po 26 točk in bila nosilca igre Dallasa v zadnji četrtini. Nowitzki je dosegel 9, Marion pa 15 točk. Jason Kidd ni bil strelsko razpoložen (2 točki, met 1/7), zato pa je podelil 10 podaj in zbral 7 skokov.

Oklahoma šele drugič nanizala tri poraze
Pri Oklahomi je bil z 31 točkami najučinkovitejši Russell Westbrook, ki pa je v ključnih trenutkih izgubil dve žogi. Kevin Durant in James Harden sta prispevala po 23 točk. Thunderji so šele drugič v sezoni doživeli tri zaporedne poraze.

Povprečje Nowitzkega 32,2 točke
Junak serije je bil nedvomno Dirk Nowitzki, ki je v povprečju dosegal 32,2 točke na tekmo, od tega 11,8 v zadnji četrtini. Na zadnji tekmi Nemec sicer ni pretirano blestel, a je zadel, ko je bilo najpomembneje - ključno trojko dobro minuto pred koncem in dva prosta meta 13 sekund pred sireno. "Oktobra smo si zadali cilj, da gremo do konca. Nismo še na cilju. Lepo je spet biti v velikem finalu, upam, da tokrat dokončamo delo," je povedal Nowitzki.

Mavsi končno spet uspešni v končnici
Dallas je med elitnimi NBA-ekipami že vrsto let. Mavericksi so vselej v zadnjih 11 sezonah dobili vsaj 50 tekem rednega dela. A lovorike v svojih vitrinah še nimajo. V finalu so igrali leta 2006, vodili proti Miamiju z 2:0, a serijo izgubili. Od takrat pa do letos so v končnici dobili le eno serijo.

Začetek finala v torek ali četrtek
Priložnost za maščevanje bo najverjetneje prišla kmalu, saj na Vzhodu Miami proti Chicagu vodi s 3:1 in za napredovanje v veliki finale potrebuje le še eno zmago. Peta tekma bo v četrtek. Če bo zmagal Miami, se bo finale začel v torek, če bo zmagal Chicago, se bo finale začel v četrtek. Prednost domačega parketa bo imel zmagovalec Vzhoda.

DALLAS (3) - Oklahoma (4)
100:96 (26:27, 26:28, 20:21, 28:20)
Nowitzki in marion po 26, Barea 14, Terry 12, Chandler 9 ..., Kidd 2, 10 podaj in 7 skokov; Westbrook 31, Durant in Harden po 23, Collison 12 in 12 skokov, Maynor 5.