Jaka Klobučar je klubu, iz katerega se je preselil v Ljubljano, sicer najprej k Slovanu, nasul 19 točk. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Klobučar je klubu, iz katerega se je preselil v Ljubljano, sicer najprej k Slovanu, nasul 19 točk. Foto: MMC RTV SLO
Smiljan Pavič je bil tokrat najbolj razigran pri Krki, a je bilo tudi njegovih 19 točk premalo za uspeh. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Edin Bavčić
Edin Bavčić je v odločilnih trenutkih prispeval nekaj izjemno pomembnih točk. Foto: Reuters
O naslovu prvaka se bo odločalo v Tivoliju

Union Olimpija, ki naskakuje svoj 15. naslov državnega prvaka, je pokazala drugačen obraz kot na zadnji tekmi v Ljubljani. Varovancem Jureta Zdovca, ki so pobudo prevzeli ob koncu polčasa in v tretji četrtini, je stekel met za tri točke (zadeli so 12 trojk), poleg tega pa je imel nekdanji selektor na voljo več razigranih košarkarjev kot na tretjem srečanju serije.

Krka je imela priložnost, da preobrne izid. Navsezadnje ob rezultatu 59:63 ni bilo kar štiri minute nobenega koša. Najbolj razpoložen košarkar je bil Novomeščan v dresu aktualnih državnih prvakov Jaka Klobučar, ki je prispeval 19 točk, Edin Bavčić jih je dodal 17. Pri gostiteljih jih je prav tako 19 v statistiko vpisal Smiljan Pavič, ki je svoj čas igral tudi za Olimpijo.

Prva četrtina pripadla Krki
V peti minut so gostje zadeli dve trojki zapored in Olimpija je povedla z 12:6. Natančna sta bila Klobučar in Sašo Ožbolt. Aleksandar Džikič je posredoval z minuto odmora, po kateri je bil izza črte uspešen Uroš Lučić. Tri minute pozneje je Bojan Krivec brez težav prebil obrambo zmajev in podal Paviču, ki je dosegel koš, nad njim pa je bila storjena še osebna napaka. Center je z nekaj sreče zadel še dodatni prosti met in Krka je ponovno prišla v vodstvo (16:15). V zadnji minuti je dvakrat Krivec ostal sam na trojki, a obakrat povsem zgrešil obroč, čeprav so Novomeščani dobili prvo četrtino z 18:17.
V 14. minuti je Klobučar ljubljansko vrsto ponovno popeljal do prednosti (24:25). Za tem so pobudo znova prevzeli gostitelji. Gostje so polčas končali s štirimi zaporednimi uspešnimi meti za tri točke. Dve je ob koncu prvih 20 minut za 42:36 v prid Zdovčeve vrste zadel Bavčić.
Olimpija povedla za več kot 10
Drugi polčas je odprl Klobučar s trojko in zmaji so povedli za 9. Po dveh minutah nadaljevanja je prek Bavčića Olimpija prvič vodila z dvomestno prednostjo (48:38). Gostitelji so odgovorili z delnim izidom 7:0, nalet Krke pa je ustavil Ilievski s trojko. Ljubljančani so vodili že za 13, a so v zadnjih dveh minutah Novomeščani znižali razliko za šest (51:58).
Nekaj manj kot pet minut do konca igralnega časa je Krivec položil za 59:63, potem pa več kot štiri minute ni bilo koša. Igralci so bili izjemno nervozni, posledično je bilo veliko zgrešenih metov in napravljenih ogromno napak. 40 sekund pred koncem je Klobučar povedel za 6, na nasprotni strani pa je izza črte upanje gostiteljem vrnil Simon Petrov (62:65). Ožbolt je ohranil mirno roko in zadel oba prosta meta ter potrdil gostujočo zmago.
Izjave po tekmi:
Jure Zdovc:"Pristop je bil tokrat boljši, čeprav je bilo še nekaj napak. V zadnjem času obrambe ne igramo, kot bi morali, a smo to danes popravili, s tem pa bili tudi uspešnejši v skoku. Še vedno smo v igri za naslov prvaka in ne smemo se sprostiti, saj nas čakajo trije dnevi dobrega treninga in priprav, da bi zadnjo tekmo odigrali kot znamo."

Jaka Klobučar: "Verjeli smo v naš uspeh, če ne bi, bi bilo brezveze, da se sploh odpravimo v Novo mesto. Preprečili smo Krkin uspeh, pokazali zelo dobro igro in zasluženo zmagali, seveda pa moramo vse potrditi še na zadnji tekmi v Ljubljani in osvojiti naslov."

Aleksandar Džikić: "Jasno nam je, zakaj smo izgubili. Nismo prihajali do odprtih metov, nismo zadevali izpod koša in če želimo osvojiti naslov, moramo zadevati tudi proste mete in igrati pametneje v raketi. Nobene potrebe ni po tem, da mečemo predvsem z zunanjih položajev. V sredo bomo spet bolj spočiti, bolj motivirani, in ne vidim nobenega razloga, da ne bi v Hali Tivoli zmagali še enkrat."
Simon Petrov: "Ta poraz nas je kar nekoliko prizadel, saj smo si želeli finalno serijo Lige Telemach končati pred domačimi navijači v Novem mestu. Vseeno še ni nič odločenega, v sredo moramo pokazati tako igro, kot smo jo na prejšnjem srečanju v Tivoliju, mislim, da smo tega sposobni. Potrebne bo več koncentracije in zadetih lahkih košev."

4. tekma finala:
KRKA - UNION OLIMPIJA 2:2
63:67 (18:17, 18:25, 15:16, 12:9)
Pavič 19, Ikonić 13, Petrov 8, Lučić 7, Nikolić 6, Marković in Marcelić po 3, Krivec in Balažič po 2.; Klobučar 19, Bavčić 17, Ožbolt 12, Ilievski 10, Lalić 4, Djordjević 3, Modrić 2.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Peta tekma bo v sredo.

O naslovu prvaka se bo odločalo v Tivoliju