Ray Allen je 27 izmed 32 točk dosegel v prvem polčasu. Z briljantno predstavo je postavil temelje velike zmage Celticsov. Foto: EPA
Ray Allen je 27 izmed 32 točk dosegel v prvem polčasu. Z briljantno predstavo je postavil temelje velike zmage Celticsov. Foto: EPA
Derek Fisher in Rajon Rondo
Rajon Rondo je deset točk prispeval v zadnjih šestih minutah. Foto: EPA
Doc Rivers in Kevin Garnett
Doc Rivers je minuto in 25 sekund pred koncem v zadnjem trenutku vzel minuto odmora in s tem preprečil izgubljeno žogo Bostona. V slogu najboljših šprinterjev se je pognal na igrišče in signaliziral sodnikom, da hoče minuto odmora. Foto: EPA
Pau Gasol
Nova odlična predstava Gasola ni bila dovolj za zmago Lakersov. Foto: EPA
Kobe Bryant
Bryant je zgrešil 12 metov iz igre, tudi nekaj lahkih.Izgubil je tudi pet žog. Foto: EPA
Andrew Bynum
Andrew Bynum prevladuje v raketi kljub poškodbi kolena. Foto: EPA

Izid v zmagah v finalu Lige NBA je izenačen (1:1), naslednje tri tekme pa bodo v TD Gardnu v Bostonu. Ray Allen (32 točk), ki na prvi tekmi ni zadel niti ene trojke, je že v prvem polčasu zadel neverjetnih sedem trojk iz sedmih poskusov. Osem trojk na eni finalni tekmi ni dosegel še nihče pred njim. Rondo je prispeval 19 točk, 12 skokov in 10 podaj. Pri Lakersih je imel Kobe Bryant slabši strelski večer (8/20 iz igre, 21 točk), imel je tudi težave z osebimi napakami. Nadaljevala se je prevlada gostiteljev pod košem, Pau Gasol je dosegel 25 točk, Andrew Bynum pa 21. Skupaj sta zbrala kar 13 blokad. Saša Vujačič je igral sedem minut, v zadnji četrtini je zadel trojko.
Rayu se je obrestoval dodatni trening meta
Lakersi so povedli z 11:8 po šestih točkah Bynuma, ki ga poškodba kolena očitno ne ovira preveč. Ray Allen, ki je tri ure pred tekmo v Staples Centru zavzeto treniral met, je odgovoril z dvema zaporednima trojkama. Obramba Celticsov je bila odlična, v zadnjih štirih minutah prve četrtine so Lakersi dosegli le točko. Vstopil je Rasheed Wallace in s petimi točkami začel serijo 9:1. Po 12 minutah so gostje vodili z 29:22.
Boston povedel že za 14 točk
Na začetku druge četrtine Jordan Farmar in Shannon Brown nista zadela metov za Lakerse, kar je omogočilo Rondu hiter prehod v napad. Sijajni organizator igre je našel Raya Allena, ki je s tremi zaporednimi trojkami poskrbel za najvišjo prednost Bostona (28:42). V zaključku prvega polčasa se je prebudil Bryant, ki je ukradel žogo po slabi podaji Sheldena Williamsa iz avta in s trojko z devetih metrov v zadnji sekundi prvega dela znižal na 48:54.
Hitra vrnitev Lakersov
Lakersi so dosegli zadnjih sedem točk v prvem polčasu, drugi polčas pa so začeli z delnim izidom 9:2 in po košu razigranega Gasola so povedli s 57:56. Vsi visoki igralci Bostona so si hitro nabrali tri ali celo štiri osebne napake. Po treh četrtinah je bil izid izenačen (72:72) in obetala se je napeta končnica.
Spočiti Rondo jeziček na tehtnici
Po 45 sekundah zadnje četrtine je Bryant dobil peto osebno napako, v obrambi se je odlično postavil Glen Davis. Phil Jackson je najboljšega igralca ekipe pustil v igri, Vujačič pa je deset minut pred koncem s trojko poskrbel za vodstvo Lakersov z 78:76. Odgovoril je Nate Robinson s petimi zaporednimi točkami. Zmagovalec tekmovanja v zabijanju na tekmi All Star je odigral polovico zadnje četrtine, nato pa je vstopil spočiti Rondo. Trikrat zapored je položil žogo v koš (90:91).
Vse sporne odločitve v prid gostom
Lakersi niso našli pravih rešitev v napadu. Po zgrešenem metu Raya Allena je žogo v avt potisnil Kevin Garnett, vendar sodniki so napačno žogo prisodili Bostonu. To je bil zelo pomemben trenutek, saj je nato iz te akcije Rondo povišal prednost Celticsov minuto in 50 sekund pred koncem (90:95). Po zgešenem poskusu Bryanta za tri točke so imeli gostje težave s prenosom žoge čez polovico. Ostala jim je le še sekunda, trener Doc Rivers pa je v zadnjem trenutku klical minuto odmora. Kendrick Perkins je povišal na 90:97, nato pa sta Rondo in Garnett s prostimi meti zagotovila zmago Bostonu, ki je tekmo zaključil z delnim izidom 16:4.
Allen prehitel Pippna in Smitha
''Celotna ekipa je prikazala zelo dobro igro. Ray nas je dvignil v prvem polčasu. Na začetku drugega dela smo popustili, vendar smo se hitro vrnili v igro in zasluženo zmagali,'' je bil zadovoljen Rondo, ki je izjemno vodil igro Bostona.
''Veliko več smo igrali na protinapade, obramba je bila boljša, Rondo me je večkrat našel pri metih izza črte. Če sem odprt, vedno mečem. Precej bolj smo se borili kot na prvi tekmi in tudi žoga se je nekajkrat odbila nam v prid,'' je pojasnil junak večera Ray Allen. Pred to tekmo si je rekord finalov s sedmimi trojkami delil s Scottiejem Pippnom in Kennyjem Smithom. Boston je izza črte metal 11/16.
''Vedel sem, da bodo Lakersi naredili neko serijo košev v drugem polčasu. To se je zgodilo, a uspeli smo se hitro zbrati. Rondo je bil na koncu z močmi, vstopil je Nate Robisnon in dosegel pet točk. To nam je res pomagalo,'' je poudaril trener Rivers.
Prvi poraz Lakersov doma v končnici
''Bynum in Gasol sta igrala odlično, a premalokrat smo spravili žogo do njiju pod koš. Artestu res ni šlo, a tudi Pierce ni zadeval. Izgubili smo prednost domačega igrišča, vendar sem prepričan, da lahko zmagamo tudi v Bostonu,'' je povedal trener Jackson. Lakersi so prvič v letošnji sezoni v končnici izgubili doma, prejšnjih devet tekem so dobili. Nazadnje je v končnici v Staples Centru zmagal Denver na drugi tekmi finala Zahoda lani.
Celticsi o prišli v Los Angeles po eno zmago in načrt tudi uresničili. Zdaj so v lepi prednosti, saj so naslednje tri tekme v njihovem TD Gardnu. Prva že v noči s torka na sredo.
Finale, druga tekma:
LA LAKERS - BOSTON 1:1
94:103 (22:29, 26:25, 24:18, 22:31)
Gasol 25, 8 skokov in 6 blokad, Bryant (8/20) in Bynum (7 blokad) po 21, Farmar 7, Artest in Fisher po 6, Vujačič 3 (1/1) v 7 minutah, Odom 3, Brown 2; R. Allen 32 (8/11 za tri), Rondo 19, Perkins 12, Pierce 10, Davis 8, Robinson in Wallace po 7, Garnett 6, T. Allen 2.
Sreda ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS

Petek ob 3.00:
BOSTON - LA LAKERS
Ponedeljek, 14. junija, ob 2.00:
BOSTON - LA LAKERS
---------- morebitne tekme: -----------

Sreda, 16. junija, ob 3.00:

LA LAKERS - BOSTON

Petek, 18. junija, ob 3.00:

LA LAKERS - BOSTON
Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.