Jason Collins se je opogumil in sprožil debato. Vsi odzivi so zelo pozitivni. Foto: EPA
Jason Collins se je opogumil in sprožil debato. Vsi odzivi so zelo pozitivni. Foto: EPA

34-letni Collins je bil izbran kot 18. na naboru igralcev leta 2001 od Houstona, ki pa ga je takoj poslal v New Jersey. Med letoma 2001 in 2008 je igral za Netse, leta 2002 in 2003 celo v velikem finalu Lige NBA. V zadnjih letih je igral še za Minnesoto, Atlanto, Boston in Washington.

"Sem 34-letni temnopolti center in sem gej. Nisem imel namena, da bi postal prvi gej, ki se je razkril med vsemi ameriškimi profesionalnimi športniki. Tako se je pač zgodilo in zdaj lahko začnemo debato," je sporočil Collins.

Najbolj presenetil brata Jarrona
"Po letošnji sezoni sem prost igralec. Prišel sem do točke v življenju, ko lahko delam, kar hočem. Najbolj si želim igrati košarko. Ljubim to igro, do svojih soigralcev pa želim biti popolnoma odkrit," je še dodal 213 cm visoki center, ki je razkril novico vsem bližnjim.
Najbolj presenečen je bil brat Jarron, ki ni nikoli pomislil, da bi bil lahko Jason gej. Jarron Collins je večino kariere igral za Utah, bil pa je tudi center Phoenixa, LA Clippersov in Portlanda.

Podpirajo ga številni igralci
Komisar Lige NBA David Stern je dejal, da se dobro poznata, v vsem skupaj pa ga podpira. Prek Twitterja se je oglasil tudi Kobe Bryant, ki je zapisal, da je ponosen na Collinsa. Tudi trener Bostona Doc Rivers je bil navdušen. Dejal je, da je Jason eden najljubših košarkarjev, ki jih je imel priložnost trenirati. Popolno podporo je izrazil tudi predsednik Washington Wizarsev Ernie Grunfeld.

Oglasil se je tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, njegova hčerka Chelsea je s Collinsom skupaj obiskovala univerzo Stanford. "Jasonovo sporočilo je zelo pomembno za profesionalni šport, to je zgodovinsko za homoseksualno gibanje. Upam, da ga bodo podprli igralci Lige NBA, navijači in tudi predstavniki medijev. To je zelo pomembno," je poudaril Clinton.