Slovenija je na obeh kvalifikacijskih tekmah za EP 2017 premagala Kosovo, a če je šlo v Stožicah zelo gladko (+45), je bila tekma v Kosovski Mitrovici precej bolj izenačena, Slovenija pa je zmagala z 91:81. Foto: BoBo
Slovenija je na obeh kvalifikacijskih tekmah za EP 2017 premagala Kosovo, a če je šlo v Stožicah zelo gladko (+45), je bila tekma v Kosovski Mitrovici precej bolj izenačena, Slovenija pa je zmagala z 91:81. Foto: BoBo
Slovenci pričakovano zmagali na Kosovu

Franci Pavšer je po tekmi Kosovo - Slovenija (81:91) za Val 202 pripravil naslednjo jutranjo Športno zgodbo:

Za slovenske košarkarje in vse, ki jih spremljamo, je bilo gostovanje v Kosovski Mitrovici preskok v drug košarkarski svet. Naši reprezentantje, vajeni igranja v profesionalnih, dobro organiziranih evropskih klubih, so trčili ob igralce, med katerimi jih osmerica igra v kosovski ligi, le štirje pa v tujini. Ob vprašanju, v katerem hotelu stanujejo kosovski reprezentantje, so bili naši šokirani, namreč: v nobenem. Fantje so večinoma iz Prištine ali igrajo v takmajšnjem klubu Sigal in stanujejo kar doma. Tisti, ki so od drugod, pa stanujejo pri soigralcih ali prijateljih. Le morda kakšen posameznik je v hotelu. Naši košarkarji so seveda tudi v Sloveniji skupaj v hotelu.

Tekma je bila sprva načrtovana v dvorani v Prištini, ampak tam še niso prenovili parketa. To se trudijo že pet let, vendar se ponesrečijo vsi predpisi. No, to nam je dokaj znana zgodba. Na tem parketu je prištinski klub koval svoje uspehe. V Evropskem pokalu je dvakrat zmagal doma. Namreč, parket je tako neraven, da se na nekaterih mestih žoga sploh ne odbija, kar preseneti goste, domači pa jim z lahkoto ukradejo žogo in dosežejo koš, hkrati pa je ponekod nevarno za zvin gležnja. Tekma je bila odigran v Kosovski Mitrovici, kjer je bila za gostujočo klopjo postavljena zaščita, ograda, skoraj kletka, da so košarkarji varni pred letečimi predmeti. Za Slovence tokrat to na srečo niti ne bi bilo potrebno.

Dvorana v Mitrovici je bila povsem polna, svojemu reprezentantu Hajriziju pa so žvižgali, ker je pred kratkim iz Mitrovice prestopil v Prištino, pred dnevi pa so pred dvorano celo zažgali njegov dres. Košarkarske kvalifikacije so za novo državo in novo reprezentanco velik dogodek. Po štirih tekmah je Kosovo sicer še brez zmage. Privoščimo mu kakšno zmago, ampak seveda ne proti Sloveniji. Navijači so kosovske košarkarje po tekmi navdušeno nagradili z aplavzom za borbeno predstavo, čeprav so na koncu izgubili. Številni so se po tekmi slikali s slovenskimi košarkarji, predvsem z Goranom Dragićem, kar je zanj stalnica na vsakem koraku.

Košarkarski reprezentantje Kosova nas na ulici gledajo z mnogih oglasov za tekmo in tudi z oglasov za pokrovitelje. So ponos države, ki ji zares ni z rožicami postlano. Da bi se košarka razvila do konkurenčne evropske ravni, ji manjka še ogromno. Do zdaj je reprezentantom uspelo dobiti le en polčas, morda pa bodo kmalu tudi celo tekmo.

Slovenci pričakovano zmagali na Kosovu