Dražen Petrović že ima od leta 2006 spomenik v Zagrebu, zdaj so se mu poklonili še v rodnem Šibeniku. Foto: MMC RTV SLO
Dražen Petrović že ima od leta 2006 spomenik v Zagrebu, zdaj so se mu poklonili še v rodnem Šibeniku. Foto: MMC RTV SLO

Kip, sicer delo kiparja Kažimirja Hraste, prikazuje košarkarja v njegovi prvi fazi kariere, kako sedi na klopi z žogo med nogama.

Petrović, ki je leta 1993 umrl v prometni nesreči, je poleg kipa v Šibeniku dobil tudi spominsko sobo in to kar v družinskem stanovanju Petrovićev, ki je točno taka, kot jo je košarkar pustil, preden je umrl v prometni nesreči v Nemčiji. V stanovanju bo tudi prostor z njegovimi eksponati in dvorana za projekcije, v kateri se bodo prikazovali posnetki njegovih košarkarskih vragolij.

Na spominskem odprtju Petrovićevega kipa na Baldekinu, kjer je odlični košarkar začel kariero, se je zbralo več tisoč ljudi, med katerimi je bila tudi družina in pa župana Šibenika ter Zagreba Ante Županović in Milan Bandić.

"Dražen je Šibeniku podaril trenutke neizmerne sreče in v srcih navijačev je ostal heroj Baldekina. Športni svet ga je znal ceniti, spomenike so mu postavili po vsem svetu, toda zdaj smo ga končno vrnili na njegov Baldekin, kjer se je vse začelo," je v slavnostnem govoru dejal župan Šibenika Županović, podobno pa sta v svojih govorih razmišljala tudi Draženov brat Aco in mama Biserka.